A început summit-ul NATO de la Madrid. Alianța va elabora un nou ”Concept Strategic” de apărare

Joe Biden, Jens Stoltenberg
Agerpres

La Madrid a început, astăzi, reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care are loc pe fondul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică, după al Doilea Război Mondial.  

UPDATE: Conform The Kyiv Independent, în timpul conversației cu Jens Stoltenberg, Volodimir Zelensky „a subliniat importanța unui sistem puternic de apărare antirachetă pentru Ucraina pentru a preveni atacurile teroriste ale Rusiei."

UPDATE: Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a discutat cu președintele Volodimir Zelenski despre războiul cu Rusia și a dat asigurări că NATO va spori sprijinul pentru Ucraina, „acum și pe termen lung”.

UPDATE: Ministerul Apărării spaniol a transmis că „Spania este un partener loial” și că Summit-ul NATO de la Madrid „va consolida apărarea colectivă și unitatea între aliați”.

Citește și
Jens Stoltenberg
NATO creşte numărul militarilor din Forţa de Răspuns de aproape opt ori. Anunțul lui Jens Stoltenberg
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Liderii care participă la summitul de la Madrid sunt așteptați să dezvăluie o abordare „transformatoare” a strategiei lor de securitate și apărare nemaivăzută după încheierea Războiul Rece, potrivit secretarului său general Jens Stoltenberg.

Summitul se concentrează pe consolidarea sprijinului militar al NATO în Europa de Est, pe reafirmarea sprijinului pentru Ucraina și pe influența globală în creștere a Chinei.

Conform TIME, printre problemele greu de abordat se numără opoziția Turciei față de cererile Finlandei și Suediei de a se alătura alianței și nevoia de a echilibra cheltuielile pentru apărare cu bugetele interne ale națiunilor pe fondul inflației în creștere și temerilor de recesiune.

La acest eveniment, care are loc în perioada 28-30 iunie 2022, participă atât președintele SUA, Joe Biden, cât și președintele Klaus Iohannis.

Este de așteptat să se adopte decizii istorice care vor răspunde imperativelor de apărare generate de actualul context, cu un caracter transformator pentru NATO.

Potrivit Administrației Prezidențiale, ”aceste hotărâri vor constitui un pas ferm în procesul de adaptare şi modernizare a Alianţei şi vor demonstra, o dată în plus, faptul că NATO este cea mai de succes alianţă politico-militară din istorie”.

”Astfel, reuniunea la cel mai înalt nivel de la Madrid va consolida şi eficientiza Alianţa din perspectivă politică, militară, funcţională şi tehnologică şi va reconfirma, totodată, unitatea şi solidaritatea aliate, inclusiv parteneriatul transatlantic”, se precizează în comunicat.

Noul Concept Strategic al NATO

La acest summit se vor adopta documente de referinţă, precum Noul Concept Strategic – document care va stabili priorităţile NATO pentru cel puţin următoarea decadă şi care va adopta şi adapta instrumentele necesare pentru implementarea acestora - Declaraţia politică a Summitului, dar şi alte decizii privind consolidarea şi eficientizarea posturii de descurajare şi apărare, intensificarea parteneriatelor NATO, cu accent pe sprijinul pentru partenerii vulnerabili, inclusiv din Vecinătatea Estică.

Totodată, Summitul va fi un punct de reper în implementarea viitoare a unor acţiuni care vor consolida capacitatea de răspuns a Alianţei faţă de provocările tehnologiilor emergente şi disruptive dezvoltate de actori statali şi non-statali.

Programul Summitului va fi unul consistent, incluzând trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic şi activităţi cu o încărcătură simbolică şi practică, precum semnarea Scrisorii de angajament pentru Fondul de Inovare al NATO.

Astfel, Preşedintele României va participa, miercuri, 29 iunie, la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern având ca teme de discuţie războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei, în deschiderea căreia va interveni şi Preşedintele Ucrainei prin sistem de videoconferinţă.

De asemenea, vor fi abordate Noul Concept Strategic şi noile măsuri privind descurajarea şi apărarea. Astfel, în continuarea deciziilor de la Summitul extraordinar din 24 martie 2022, la reuniunea de la Madrid va fi conturată o postură a NATO revizuită, inclusiv pe Flancul Estic în integralitatea sa, pentru a face faţă provocărilor de securitate fără precedent cu care se confruntă NATO şi statele Aliate.

De asemenea, tot la data de 29 iunie, Preşedintele Klaus Iohannis va participa la o a doua reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern, cu participarea şefilor de stat şi de guvern din Australia, Finlanda, Japonia, Republica Coreea, Noua Zeelandă, Suedia, Georgia şi a Preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene. Liderii din statele membre NATO vor discuta, astfel, împreună cu partenerii cu aceeaşi viziune, provocările şi ameninţările globale, inclusiv asertivitatea unor actori autoritari, precum şi articularea unei poziţii comune faţă de acestea, cu accent pe obiectivul prezervării şi consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Totodată, Preşedintele României va lua parte, joi, 30 iunie, la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică, urmând a fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.

În cadrul Summitului, Preşedintele Klaus Iohannis va saluta reflectarea, în Noul Concept Strategic, în mod realist, a situaţiei actuale de securitate, plecând de la recunoaşterea Rusiei ca ameninţare principală la adresa NATO, precum şi menţionarea, pentru prima dată, a importanţei strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Preşedintele României va sublinia, în cadrul discuţiilor, importanţa fundamentală a deciziilor privind consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în măsură să răspundă situaţiei de securitate regionale actuale.

Totodată, Preşedintele României va accentua contribuţia semnificativă a ţării noastre la sprijinirea Ucrainei, pe plan umanitar şi în diminuarea riscurilor legate de securitatea alimentară, precum şi susţinerea acordată de România partenerilor celor mai vulnerabili, mai ales cei din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova şi Georgia. De asemenea, Preşedintele României va evidenţia necesitatea de consolidare a parteneriatelor, inclusiv cu partenerii globali cu aceeaşi viziune.

Preşedintele Klaus Iohannis va reitera, şi în acest context, sprijinul ferm al României pentru politica NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv pentru aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

În intervenţiile sale, Preşedintele României va evidenţia şi importanţa consolidării rezilienţei şi a răspunsului la ameninţările cibernetice şi hibride, precum şi a inovării în domeniului tehnologiilor, pentru adaptarea Alianţei la provocările viitorului.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Dmitri Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial
Dmitri Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial" a declarat luni fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

NATO creşte numărul militarilor din Forţa de Răspuns de aproape opt ori. Anunțul lui Jens Stoltenberg
NATO creşte numărul militarilor din Forţa de Răspuns de aproape opt ori. Anunțul lui Jens Stoltenberg

NATO va creşte masiv numărul militarilor din Forţa de Răspuns la peste 300.000, a anunţat, luni, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează Reuters, citată de News.ro.

Reuniune a guvernatorilor marilor bănci centrale, pe fondul exploziei inflaţiei. Ce măsură pregătește BCE
Reuniune a guvernatorilor marilor bănci centrale, pe fondul exploziei inflaţiei. Ce măsură pregătește BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) deschide luni seară forumul său anual din sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor centrale şi economiştii ar urma să dezbată cele mai bune mijloace pentru a inversa inflaţia, stimulată de războiul din Ucraina.

VIDEO Un șofer a intrat cu mașina într-un grup de susținători ai avortului, în SUA. „A încercat să le omoare”
VIDEO Un șofer a intrat cu mașina într-un grup de susținători ai avortului, în SUA. „A încercat să le omoare”

Manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane, în cadrul unei mobilizări împotriva unei hotărâri prin care Curtea Supremă a anulat hotărârea care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta.

Proteste masive în SUA după ce a fost anulat dreptul la avort. Două state au anunțat că nu vor modifica legea
Proteste masive în SUA după ce a fost anulat dreptul la avort. Două state au anunțat că nu vor modifica legea

Mii de susţinători ai dreptului la avort au ieșit în stradă în Statele Unite pentru a doua zi la rând, revoltați de hotărârea judecătorilor de la Curtea Supremă.  

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.