Cutremur in Italia. Slujba de comemorare in memoria victimelor. "La revedere, micuto. Ne pare rau ca am ajuns prea tarziu"

×
Codul embed a fost copiat

Italia a marcat sambata o zi de doliu national pentru cei care au pierit sub muntii de moloz. Presedintele si premierul tarii au participat la funeraliile organizate pentru o parte dintre cele 290 de victime.

200 provin din micutul oras Amatrice, unde au murit si multi romani. "Impreuna vom reusi sa readucem viata in comunitatile noastre, pornind de la traditii si din distrugerile mortii", a declarat episcopul care a oficiat slujba si care a adus si o cruce veche, recuperata dintr-o biserica distrusa de cutremur.

VEZI AICI DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI

35 de sicrie acoperite cu flori au fost depuse in sala de sport din oraselul Ascoli Piceno. Sunt doar o parte dintre cei care au pierit sub daramaturi in Arqata del Tronto. Doua sicrie mici si albe ascund trupurile surorilor Giulia si Marisol. Cele doua fetite au murit impreuna sub muntele de moloz.

Premierul Matteo Renzi si presedintele Sergio Mattarella au participat la funeraliile desfasurate in conditii sporite de securitate si au incercat sa le aduca alinare rudelor ingenuncheate de durere.

Citește și
Sate din Amatrice distruse de cutremur
Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur. "Ne-au murit prietenii, nu mai avem nimic"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In spitale, rudele celor raniti asteapta cu inima stransa vesti de la medici. Giuseppe a fost ranit usor, insa sotia lui Domenica a avut nevoie de o interventie chirurgicala complicata.

Mattia a fost salvat din ruine de un unchi, la o ora dupa ce casa de vacanta a familiei s-a prabusit. Din nefericire, mama lui nu a supravietuit.

Mattia Randina, ranit: "Cand m-a scos de sub daramaturi, l-am sarutat. I-am spus ca ii datorez viata. Insa gandurile mele erau la mama. A plecat la Dumnezeu."

Nimeni nu a mai fost scos in viata de sub ruine de miercuri seara. Asta nu inseamna insa ca eforturile de cautare nu continua in ritm sustinut, in toate lotalitatile afectate de cutremur.

Din ora in ora se intampla la Amatrice sa apara benzi cu indicatia clara: nu treceti in jurul cladirilor care au fost subrezite. De ce? Pentru ca se inregistreaza tot mai multe replici seismice. Unele sunt foarte puternice, iar cladirile care par ca sunt in regula si ca vor ramane in picioare pot sa cada la un moment dat peste cei care s-ar apropia.

Replicile seismice, intre care una de magnitudine patru, inregistrata de dimineata, ingreuneaza operatiunile de cautare, dar si aranjamentele de urgenta facute de Crucea Rosie.

Pana acum, sinistratii din Amatrice au stat pe la rude sau au dormit in masini sprand sa mai ajunga acasa si sa recupereze cate ceva. Situatia nu poate insa continua la nesfarsit. Vine toamna, este zona de munte si noaptea este foarte frig, asa ca cei de la Crucea Rosie au invadat micutul stadion din localitate unde construiesc un adevarat orasel: corturi pentru sinistrati, statie de epurare a apei, un spital de campanie, o zona in care cu siguranta va exista popota. Este un du-te vino frenetic. Vin intr-una tiruri care aduc alimente sau saltele sau paturi de campanie. Putini localnici primesc vesti bune in mijlocul dramei generale.

Claudio, sinistrat: "Cainele noastru ramasese prins intre daramaturi. De dimineata, ne-au sunat sa ne spun ca cineva ne-a gasit cainele, l-au identificat cu ajutorul microcipului."

Greu de acceptat este, pentru cei ramasi fara case, gandul ca isi vor petrece luni, daca nu chiar ani, intr-o locuinta temporara.

Pe de alta parte, imagini din satelit analizate de cercetatorii italieni au aratat ca seismul initial a fost atat de violent, incat a scufundat oraselul Accumoli cu 20 de centimetri.

Desfasurarea evenimentelor de sambata:

UPDATE 16:32 Presedintele Sergio Mattarella si premierul Matteo Renzi au luat parte la o slujba tinuta in memoria victimelor cutremurului.

35 de sicrie cu trupurile victimelor au fost aduse intr-o sala de sport din Ascoli, iar rudele acestora si-au putut lua ramas bun.

Arhiepiscopul Giovanni D'Ercole i-a implorat pe oameni sa nu isi piarda credinta.

"Nu va fie frica sa va strigati suferinta, dar nu va pierdeti curajul. Impreuna, vom reconstrui casele si bisericile. Impreuna, vom da din nou viata comunitatii. Clopotele din sat vor suna din nou", a fost mesajul arhiepiscopului.

Printre sicrie s-a aflat si cel al Giuliei Rinaldo, o fetita de 9 ani care si-a protejat sora de 5 ani cu propriul trup. Cea din urma a putut fi salvata de sub daramaturi, insa pentru Giulia nu s-a mai putut face nimic.

"La revedere, micuto. Ne pare rau ca am ajuns prea tarziu", a scris unul dintre salvatori pe sicriul ei.

13:10 Numarul oficial provizoriu al persoanelor decedate in urma cutremurului care a afectat miercuri centrul Italiei a crescut la 290, potrivit unui nou bilant publicat sambata de Protectia Civila italiana.

Noua actualizare cifreaza la sase numarul trupurilor dezgropate de sub daramaturile din localitatile distruse de cutremur. Din Amatrice au fost recuperate 230 de corpuri, 11 din Accumoli si 49 din Arquato, a informat Protectia Civile citata de EFE.

11:25 Bilantul a crescut la 284 de morti, intre care 224 in Amatrice. Presedintele Italiei, Sergio Mattarella, a ajuns in aceasta localitate cu un elicopter si le-a multumit membrilor echipelor de salvare.

Jale, chipuri impietrite de durere. Au fost primele inmormantari ale unora dintre victimele cutremurului. Intre timp, la Amatrice, unii localnici s-au intors sa vada ce s-a ales din casele lor. In stare de soc, oamenii nu isi pot stapani lacrimile.

O echipa de pompieri a insotit-o pe aceasta femeie la ruina in care s-a transformat locuinta ei. “Aceasta este casa familiei mele din anii 1500... Toate amintirile noastre de familie au ramas acolo. Nu am putut lua nimic. Este oribil, oribil. Nu avem curajul sa intram acolo."

Din nefericire, replicile seismice au inceput sa creasca in intensitate. “Cladirile in care ne aflam au inceput sa se zgaltaie si asta a durat destul de mult”, relateaza Catalin Radu Tanase din Amatrice. “Secunde nesfarsite parca, pentru ca in momentele acelea te cuprinde pe de o parte panica, nu stii ce sa faci si in acelasi timp esti paralizat de frica. Ingheti asteptand sa se ternine zgaltaiala care ar putea sa-ti duca toata cladirea, cu tine cu tot, jos la pamant."

Nu mai exista nicio locuinta in care se poate trai in siguranta - a spus, cu o resemnare dureroasa, primarul din Amatrice. Dupa cutremurul din noaptea de marti spre miercuri, politistii au fost primii care au ajuns in asezarea devastata. In bezna, si intr-o liniste ireala, ca de mormant - dupa cum se vede in imaginile difuzate acum de politia italiana. Apoi au inceput sa soseasca echipele de salvatori.

Pe masura ce trece timpul, salvatorii sunt constienti ca fiecare suflet scos in viata dintre mormanele de moloz este un miracol.

Walter Milan, salvator: "Am vazut dupa cutremurul din Aquila, in 2009, au scos oameni in viata dupa 72 de ore..."

Probabil ca zeci de oameni se afla in continuare prinsi sub darmaturi in Amatrice, Accumoli si Pescara del Tronto, trei dintre localitatile lovite necrutator de cutremur.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Gradina celor fara de nume". Procedura anevoioasa prin care victimele cutremurului din Italia sunt identificate

Candva era un parc public in care varstnicii din Amatrice se adunau sa mai schimbe o vorba, dar acum este doar un loc in care trupurile celor decedati in tragedia din Italia asteapta sa fie identificate si eventual redate familiei.

Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur.
Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur. "Ne-au murit prietenii, nu mai avem nimic"

In centrul Italiei, distrus de cutremur, locuiesc si multi romani. Unii au aflat cu durere ca 5 dintre ai lor nu mai sunt in viata. Altii au stat de vorba joi cu corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase, care a ajuns la locul dezastrului.

O cladire s-a prabusit in spatele unui reporter CNN care relata LIVE pe Facebook despre tragedia care a lovit Italia. VIDEO
O cladire s-a prabusit in spatele unui reporter CNN care relata LIVE pe Facebook despre tragedia care a lovit Italia. VIDEO

O cladire s-a prabusit in direct in timp ce un reporter al postului CNN relata din Italia despre cutremurul produs in urma cu o zi.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.