Cutremur in Italia: 278 de morti, dupa ultimul bilant. Orasul Amatrice a "coborat" 20 de centimetri in pamant

×
Codul embed a fost copiat

"Vom continua cautarile pana cand toate persoanele care au fost in cladirile afectate vor fi gasite!", au spus cu hotarare si speranta salvatorii, care de doua zile si doua nopti verifica fiecare centimetru patrat de moloz in centrul Italiei.

Salvatorii muncesc cu grija, unii cu mainile goale, in timp ce pamantul continua sa se miste sub ei. Au fost peste 1.000 de replici in ultimele 48 de ore.. Cu fiecare ora care trece insa, sperantele de a mai gasi supravietuitori sunt tot mai mici. Cei care au scapat din infern spun ca, in acele momente, au privit moartea in fata. Pentru unii, au fost si clipele in care s-au despartit pentru totdeauna de cei dragi. Cutremurul a dat peste cap vietile a mii de oameni.



Sumarul evenimentelor:

Sunt 278 de morti; orasul Amatrice a coborat cu 20 de centimetri
♦ 1.000 de replici ale cutremurului in doar 48 de ore
♦ Un nou seism s-a produs in aceasta dimineata, la nord de Amatrice
♦ Italia a declarat stare de urgenta in regiunile cele mai grav afectate
♦ Povestile tulburatoare ale supravietuitorilor: “Casa mea s-a prabusit peste mine in toiul noptii”

Citește și
cover romani Itali
Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti. "Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cronologia evenimentelor de vineri, 26 august

UPDATE 19:45 Un nou bilant publicat de ANSA arata ca numarul victimelor a crescut la 278, dintre care 218 doar in Amatrice, localitate in care, de altfel, lista neagra a crescut constant. Potrivit Protectie Civile, nivelul solului in oras a coborat cu 20 de centimetri in urma seismului.

UPDATE 15:45 Potrivit ANSA, in ultimele 48 de ore s-au inrgeistrat aproape 1.000 de replici ale cutremurului, dintre care 57 vineri, una dintre ele avand magnitudinea 4.8. Specialistii spun ca aceste replici seismice vor continua.

UPDATE 13:30 Autoritatile italiene organizeaza sambata, la Ascoli Piceno, capitala provinciei Marche, funeralii nationale pentru victimele seismului de la Amatrice, relateaza La Repubblica.

UPDATE 13:00 Cutremurul a afectat 293 de cladiri istorice, a informat ministrul culturii, Dario Franceschini. In zona de epicentru a seismului, situata la circa 150 km de Roma, se afla numeroase biserici, cladiri si monumente construite intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore, relateaza AFP.

Nu a mai ramas aproape nimic in picioare din centrul istoric al localitatii Amatrice, clasata de Ministerul Culturii, printre "cele mai frumoase orase ale Italiei". Amatrice, care a fost alipit Regatului Napoli in 1265, era supranumit "orasul celor o suta de biserici" in diferite stiluri, baroc sau renascentist.

Principala sa atractie arhitecturala, bazilica San Francesco, aflata la cativa metri distanta de primarie, s-a prabusit in mare parte. Rozeta sa centrala a disparut iar picturile care impodobeau fatada au fost distruse. Biserica San'Agostini construita in 1428, situata la periferia orasului Amatrice, a fost total distrusa.

Bazilica San Benedetto din orasul Norcia, foarte aproape de epicentrul cutremurului, a suferit pagube majore, dar ansamblul constructiei a rezistat zguduiturilor repetate. Potrivit presedintei regiunii Umbria, Catiuscia Marini, acest lucru se datoreaza "bunei constructii" a orasului inainte de cutremurele din 1979 si 1997. Situate mai departe de e picentru, mai multe monumente au fost usor avariate, precum Domul din Urbino care s-a fisurat.

Ministrul Dario Franceschini a infiintat miercuri o celula de criza si a desfasurat "castile albastre ale culturii", o unitate speciala de carabinieri insarcinata cu inventarierea si restaurarea bunurilor culturale care au suferit stricaciuni.

UPDATE 12:30 Potrivit La Repubblica, sambata a fost declarata zi de doliu national in Italia.

UPDATE 12:00 Bilantul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 268 de morti, dupa descoperirea inca unui cadavru la Amatrice, a anuntat Protectia Civila, citata de La Repubblica.

UPDATE 09:30 Bilant actualizat: 267 de morti

Bilantul seismului de miercuri, din Italia, a crescut la 267 de morti si 387 de raniti, a anuntat Protectia Civila, citata de La Repubblica.

UPDATE 09:00 O noua replica seismica, avand magnitudinea 4,7, s-a produs in centrul Italiei

O noua replica a seismului de miercuri din centrul Italiei, de aceasta data cu magnitudinea de moment 4,7, s-a produs vineri dimineata, Iin jurul orei 6.30, ora locala, a anuntat Institutului american de Geofizica USGS. Seismul s-a produs la 5 km nord de Amatrice.

UPDATE 07:40 Cutremurul, vazut din satelit

Cotidianul italian La Reppublica a publicat imagini surprinse din satelit dupa cutremurul devastator de miercuri dimineata

La Reppublica

UPDATE 07:30 Italia a declarat stare de urgenta in regiunile cele mai grav afectate: 50 de milioane de euro pentru reconstructie

Italia a declarat stare de urgenta in regiunile cele mai grav afectate de seismul de miercuri, in timp ce sperantele de a mai gasi supravietuitori scad de la o ora la alta, relateaza BBC News. Premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seara o sedinta de urgenta a Guvernului, a decis sa aloce, in prima etapa, 50 de milioane de euro pentru reconstructie.

In plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectata si a anuntat o noua initiativa, “Case italiene”, menita sa impiedice constructiile precare. El a avertizat, insa, ca este absurd ca cineva sa creada ca Italia poate construi case complet rezistente la seisme. Masurile vin dupa ce presa italiana a criticat standardele de constructie din zonele de mare risc, in conditiile in care o parte dintre cladirile care s-au prabusit miercuri fusesera renovate recent.

Orasele istorice nu trebuie sa respecte reglementarile in constructii, asa ca, de multe ori, acestea nu sunt aplicate nici in cazul cladirilor noi din aceste localitati.Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locala 3.36 (4.36, ora Romaniei), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, intr-o zona muntoasa din centrul Italiei.

Cel putin 250 de oameni, dintre care trei britanici, un spaniol, cinci romani si alti straini ar fi murit in cutremur. Cel putin 365 de persoane au fost ranite si evacuate la spitale, potrivit unei estimari furnizate de Protectia Civila italiana. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau ranite sunt turisti aflati in trecere, ceea ce complica identificarea corpurilor.

Aproximativ 5.000 de persoane - inclusiv politisti, pompieri, militari sau voluntari - continuau sa caute, cu ajutorul unor utilaje sau cu mainile goale, supravietuitori intre daramaturi. La caderea noptii, echipele de salvare au anuntat ca au scos 215 de oameni de sub daramaturi, dar, pe masura ce au trecut orele, au fost recuperate numai cadavre, inclusiv de copii care isi petreceau vacanta de vara in regiune.

Doi tineri si parintii lor au murit in oraselul Accumoli, cand s-a prabusit clopotul bisericii din apropiere peste casa lor. Magistratii au deschis o ancheta pentru a stabili daca restaurarea recenta a bisericii istorice a fost facuta cu neglijenta. O alta ancheta a fost deschisa pentru a stabili de ce s-a prabusit acoperisul scolii din Amatrice, desi aceasta a fost deschisa in 2012 si trebuia sa reziste la seisme mult mai puternice.

Majoritatea cladirilor din zona afectata au fost construite cu sute de ani in urma, ceea ce explica distrugerea pe scara larga. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus ca toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prabusit sau au fost avariate grav. Seismul a fost urmat de sute de replici, dintre care cea mai recenta joi dupa-amiaza. Aceasta a avut magnitudinea 4,3 si a aprovocat panica la Amatrice. Echipele de salvare au fost nevoite saa se puna la adapost, in conditiile in care vibratiile au dus la caderea de noi pietre din cladiri istorice si a desprins fatada bisericii, care atarna periculos deasupra strazii.

UPDATE 07:00 Povestile tulburatoare ale supravietuitorilor: “Casa mea s-a prabusit peste mine in toiul noptii”

Rit, supravietuitoare: "A fost cumplit. Casa mea s-a prabusit peste mine in toiul noptii. Am pierdut prieteni. Au murit atatia copii. E o tragedie imensa. M-au trezit bucati de tavan care imi cadeau in cap, n-a ramas nimic din casa mea. Am lovituri la cap si la picior, dar asta nu inseamna nimic cumparativ cu ce au patit altii."

Intr-adevar, pentru sute de oameni, seismul a fost fatal. Sunt zeci de ore de la dezastru, zeci de ore in care salvatorii nu si-au pierdut speranta si cauta in continuare printre ruine. Nici azi-noapte n-au stat o clipa. Cu un excavator, au rascolit tonele de moloz si au mai descoperit un cadavru.

Sunt insa si multi care au mai primit o sansa la viata. Imaginile cu aceasta maicuta - surprinse la scurt timp dupa seism - fac inconjurul lumii.

Maicuta: "M-am ascuns sub pat pentru ca din tavan cadeau bucati. Cand mi-am pierdut orice speranta de a mai fi salvata, le-am trimis mesaje prietenilor mei sa se roage pentru mine si mi-am luat la revedere pentru totdeauna de la ei."

Un inger care l-a smuls din ghearele mortii a avut si acest barbat. De pe patul de spital, vizibil afectat de teroarea prin care a trecut, povesteste cum, dintr-o data, s-a trezit singur pe lume...

Ranit: "Dupa a doua zguduitura, au inceput sa cada si mai multe bucati de tavan pe mine si am inceput sa am probleme, nu mai puteam respira. Tot ce imi mai amintesc este ca nu aveam aer. Dupa ce am fost salvat, am inceput sa-mi strig parintii, dar nimeni nu mi-a mai raspuns."

O femeie a primit insa raspuns, de Sus - a reusit sa isi salveze fetita cu doar cateva momente inainte ca tavanul locuintei lor sa se faca praf. "Dupa ce am iesit de sub daramaturi, intr-o bezna totala, am iesit in strada sa cer ajutor. Atunci am realizat ca e un cutremur. Am avut nevoie doar de putina lumina sa ii vad piciorusele. Am tras de ele si am reusit sa o scot de sub ruine." , a povestit ea.

Echipele de salvare spun ca nu se vor clinti de la locul tragediei pana cand nu ii vor gasi pe toti cei care au fost surprinsi in case de cutremur. Vorbim de salvatori de la protectia civila, vorbim de pompieri, vorbim de carabinieri, vorbim de forte ale politiei italiene. Fiecare dintre acesti oameni are familie acasa. Si, cu siguranta, cand intra intre daramturi si isi pune viata in pericol, se gandeste ca acolo, dedesubt, ar putea sa fie copilul sau sotia lui, sau mama sau tatal.

Salvatorii au o misiune sisifica. In multe zone, scormonesc cu mainile goale si indeparteaza molozul bucata cu bucata. Iar in timp ce trudesc, pamantul continua sa se zgaltie. Seismul initial a fost urmat de sute de replici.

Ian Woods, corespondent Sky News: "Amatrice este o destinatie de vacanta. Multe apartamente si case sunt ocupate doar vara, timp de cateva saptamani. Cutremurul nu putea surveni intr-un moment mai prost. Pentru ca salvatorii nu stiu daca diverse cladiri erau sau nu ocupate, va dura saptamani pana la definitivarea bilantului".

Populatia obisnuita este, iarna, de 2000 de oameni, dar vara numarul se mareste considerabil.
 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Nou bilant al cutremurului din Italia: 8 romani morti, 19 disparuti. O femeie a aflat abia in spital ca baiatul ei s-a stins
Nou bilant al cutremurului din Italia: 8 romani morti, 19 disparuti. O femeie a aflat abia in spital ca baiatul ei s-a stins

Italia tremura in continuare, prinsa in cosmarul declansat de cutremurul de marti noaptea, dar si in Romania creste numarul familiilor indoliate.

Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti.
Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti. "Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume"

Cinci romani au fost gasiti morti in ruine dupa cutremurul care a indoliat Italia acum 40 de ore.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E