MAE repatriaza 7 din cei 11 romani morti in cutremurul din Italia. Sumele cu care ajuta Guvernul persoanele afectate

×
Codul embed a fost copiat

Sunt zile apasatoare, de doliu, in familiile romanilor care au pierit nevinovati in cutremurul care a devastat Italia. Ministerul Afacerilor Externe repatriaza 7 dintre cele 11 trupuri neinsufletite.

Un roman este cautat si acum, in timp ce alti 6 primesc ingrijiri medicale, dupa ce au scapat miraculos. Toti ai nostri care au avut de suferit vor primi sprijin financiar din partea Guvernului, a anuntat premierul Dacian Ciolos. Cei care au ramas fara case vor primi cate 10:000 de euro.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
- 11 au murit
- 6 sunt raniti
- 1 este disparut

Steluta Novac, din Zorleni, judetul Vaslui, se va intoarce acasa pentru totdeauna. Romanca de 47 de ani venise acasa chiar in aceasta vara, ca sa-si vada parintii si a plecat inapoi in Amatrice, impacata ca i-a lasat pe toti bine. Ingrijea in Italia o batrana, iar din banii castigati astfel le trimitea parintilor, surorii si nepotilor ca sa suporte mai usor greutatile din Romania.

Vasile Tudor, vecin: "Luna trecuta a fost acasa. I-am ajutat ca au luat o masina de lemne de la niste cetateni si a spus ca fata i-a dat banii. I-a ajutat. Ea s-a dus sa ajute batranii, ca au 80-90 ani mama si tata. Nu a fost casatorita, a fost cuminte de mica, sta la 3 case de noi, ne pare foarte rau."

Citește și
coruptia ucide - AGERPRES
Victor Ponta, despre cutremurul din Italia: Niciunul nu a iesit a doua zi sa spuna "Coruptia ucide"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Toti spun ca Steluta era o femeie de o bunatate rara. Ajuta pe toata lumea. Acum o asteapta sa isi ia ramas bun. "Dumnezeu sa te ierte, Steluta! Nu te vom uita! Zorleniul te plange!" - a scris cineva pe Facebook. Italienii care au gasit-o sub daramaturi. Biata de ea a murit pe pat, cu buletinul in mana.

Pregatiri de inmormantare se fac si in Asau, judetul Bacau. Familia a sperat zile intregi ca Elena Olaru va fi gasita in viata. Oamenii au fost insa anuntati ca femeia de 68 de ani s-a prapadit. Si ea ingrijea o batrana in Amatrice ca sa le fie mai usor sotului si fiicei ei. Acum cei doi sunt sfasiati de durere.

In timp ce oamenii nu isi revin din soc premierul Dacian Ciolos a convocat o sedinta extraordinara de Guvern.

Dacian Ciolos, premier: "Acordam ajutoare de urgenta pentru rudele persoanelor decedate. Totodata, vom asigura sprijin si pentru rudele celor care se deplasează din România în Italia pentru a ajuta persoanele care au fost afectate de această catastrofă. Avem, totodată, un ajutor specific pe care-l propunem pentru copiii care au rămas orfani."

Cate 6 mii de euro vor lua copiii ramasi orfani in urma cutremurului - cum este fiul Aureliei Daogaru care a pierit impreuna cu sotul ei italian. 1000 de euro vor primi rudele fiecarei persoane decedate, iar cheltuielile de spitalizare pentru romanii raniti vor fi acoperite in totalitate. La randul lor, romanii ale caror case au fost distruse peste 50 la suta vor incasa cate 10 mii de euro, in timp ce familiile care stateau in chirie vor beneficia de 3000 de euro.

Daca pana ieri Ministerul de Externe a anuntat ca numarul romanilor disparuti in Amatrice urcase la 19, astazi pe aceasta lista a ramas o singura persoana. Ceilalti au fost identificati, iar procedura a fost una de durata. Erau fie plecati in concediu, fie nevatamati.
 

Masurile aprobate de Guvern pentru romanii afectati de cutremur

Copiii ramasi orfani in urma decesului parintilor in cutremurul din Italia vor beneficia de un ajutor guvernamental in suma de 6.000 de euro, potrivit unei hotarari aprobate luni in sedinta extraordinara a Executivului.

"In suma de 6.000 euro pentru copiii ramasi orfani in urma decesului parintilor. Se acorda rudelor pana la gradul 4 sau altor persoane cetateni romani la care se dispune masura de protectie speciala a copilului/ copiilor pentru crestere si ingrijire", precizeaza Guvernul.

Un ajutor in suma de 1.000 euro va fi dat pentru fiecare persoana decedata din familie si va fi acordata membrului supravietuitor al familiei sau rudei pana la gradul 2.

HG-ul aprobat luni prevede si "acoperirea cheltuielilor de spitalizare si recuperare pentru cei care nu sunt inclusi in sistemul de asigurari si ale caror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian".

Guvernul a aprobat, de asemenea, un ajutor "in suma de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale caror locuinte au fost distruse in proportie de peste 50% si isi mentin resedinta in Italia, iar cuantumul cumulat al formelor de sprijin primite din partea statului roman si italian nu depaseste valoarea estimata a locuintei".

"De acest sprijin vor beneficia si persoanele care decid sa se intoarca in Romania", informeaza Guvernul.

Un alt ajutor decis in sedinta de Guvern vizeaza acordarea unei sume de "3.000 euro pentru familiile sau persoanele singure care nu au locuinta proprie, dar care nu mai au unde sta prin distrugerea imobilului unde locuiau, indiferent daca raman in Italia sau se intorc in Romania".

HG mai prevede un sprijin financiar "in suma de 1.000 euro pentru o ruda pana la gradul 2 care se deplaseaza in Italia pentru sprijinirea membrilor supravietuitori ai familiilor afectate". De asemenea, actul normativ prevede si un ajutor "in suma de 3.000 euro pentru persoanele adulte apte de munca care se intorc in Romania, in vederea sprijinirii acestora pentru reintegrare". "Ajutorul va fi acordat in transe, pe o perioada de sase luni", se precizeaza in comunicat.

Guvernul anunta ca aceste ajutoare de urgenta se acorda la cerere.

"Persoanele indreptatite vor fi sprijinite de reprezentanti ai autoritatilor romane sa parcurga mai simplu procedurile de alcatuire si de depunere a dosarelor, care trebuie sa includa copie a actului de identitate, si a documentelor doveditoare care sa ateste situatia in care se afla beneficiarul. Cererea se adreseaza misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale MAE si agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala. In cazul in care documentele de identitate au fost pierdute in urma cutremurului, se pot prezenta copii ale documentelor eliberate de autoritatile italiene care sa ateste identitatea persoanelor si faptul ca documentele de identitate au fost pierdute. Ajutoarele vor fi platite fie prin Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala in cazul cetatenilor care vor ramane in Italia, fie prin agentiile judetene in cazul cetatenilor care se vor intoarce in Romania", se precizeaza in comunicat.

Guvernul a aprobat luni masuri suplimentare de sprijin pentru romanii raniti si afectati de cutremurul din Italia, precum si pentru familiile acestora si ale celor care si-au pierdut viata in urma seismului, complementare formelor de sustinere care ar putea fi acordate de statul italian.

Declaratiile premierului Dacian Ciolos

Premierul a subliniat ca este vorba despre un prim pachet de masuri de sprijin.

"E vorba de un prim pachet si, dupa cum ati vazut, am incercat sa includem cat mai multe situatii in care cetatenii care sunt afectati de aceasta catastrofa pot sa se afle. E foarte posibil ca autoritatile Guvernului italian sa vina si ele cu anumite masuri de sprijin. Am dorit insa sa nu asteptam anuntul acestor masuri si sa venim deja cu un pachet de masuri care sa dea cat de cat o speranta si o linie directoare clara celor care, de multe ori, acum sunt putin dezorientati si debusolati dupa ceea ce s-a intamplat", a explicat Ciolos.

El a facut in sedinta de Guvern si o prezentare a ultimelor date privitoare la romanii afectati de cutremurul din Italia.

"Ultimele cifre pe care le avem din teren arata ca avem 11 persoane decedate, avem sase persoane ranite, care sunt spitalizate, si mai avem doar un disparut. Din fericire, ceilalti care fusesera anuntati disparuti - situatia a fost clarificata si nu sunt probleme acolo. Sper sa putem sa clarificam cat mai repede si cu acest ultim disparut", a spus Ciolos.

Premierul a exprimat, in numele Guvernului, un nou mesaj de sustinere pentru familiile celor care au pierdut persoane apropiate in cutremurul din Italia sau au rude ranite.

"Vreau sa le transmit tuturor, asa cum am mai spus, ca Guvernul Romaniei o sa faca tot ce tine de el, din punct de vedere legal, pentru a-i putea sprijini pe cei care au ales sa lucreze sau sa locuiasca in Italia si au fost victimele acestei catastrofe naturale", a subliniat prim-ministrul.

Dacian Ciolos a multumit romanilor din zona distrusa de cutremur, asociatiilor de romani din Italia si reprezentantilor bisericii care s-au mobilizat si au dat dovada de solidaritate, generozitate si marinimie si i-au sprijinit pe cei afectati.

"As vrea sa multumesc autoritatilor italiene, am facut deja acest lucru si direct, am transmis si premierului Renzi multumiri pentru modul in care autoritatile italiene au actionat pana acum in operatiunile de salvare", a spus Ciolos.

De asemenea, seful Executivului a multumit Ministerului de Externe care "s-a mobilizat rapid folosind toate instrumentele pe care le avea la dispozitie pentru a fi alaturi de cei care au fost afectati".

"Astfel, au fost mobilizate cateva echipe consulare, care au fost pe teren inca din primele momente ale tragediei, a fost activata la minister unitatea de reactie rapida, ambasadorul nostru din Italia a fost si este in continuare pe teren. A fost activat, totodata, si Fondul special al Ministerului de Externe, care este utilizat in momentul de fata pentru a asigura repatrierea trupurilor neinsufletite atunci cand familiile au decis sa asigure aceasta repatriere, pentru ca unii au decis sa fie inmormantati acolo", a declarat Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a reamintit ca ministrul pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Maria Ligor, se afla de doua zile in Italia, in regiunea afectata de cutremur. "S-a intalnit cu romanii spitalizati, cu familiile celor afectati, are intalniri astazi si cu reprezentantii autoritatilor de acolo si am tinut legatura in permanenta pentru a avea informatiile necesare care sa stea si la baza masurilor pe care le propunem astazi", a afirmat Ciolos.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cat de pregatita e Romania in cazul unui cutremur major. 200 de cladiri din Capitala pot cadea si dupa o simpla vijelie
Cat de pregatita e Romania in cazul unui cutremur major. 200 de cladiri din Capitala pot cadea si dupa o simpla vijelie

Dupa tragedia din Italia, inevitabil, ajungem sa ne intrebam ce am face noi daca s-ar intampla asa ceva in tara noastra.

Victor Ponta, despre cutremurul din Italia: Niciunul nu a iesit a doua zi sa spuna
Victor Ponta, despre cutremurul din Italia: Niciunul nu a iesit a doua zi sa spuna "Coruptia ucide"

Fostul premier Victor Ponta a transmis pe Facebook un mesaj de condoleante pentru victimele cutremurului din Italia si a tinut sa precizeze ca se bucura pentru faptul ca nimeni nu a incercat sa se foloseasca politic de aceasta tragedie, ca la Colectiv.

Cutremur in Italia. 11 romani au murit, iar numarul celor disparuti a scazut la 4. Slujba emotionanta in memoria victimelor
Cutremur in Italia. 11 romani au murit, iar numarul celor disparuti a scazut la 4. Slujba emotionanta in memoria victimelor

Bilantul romanilor decedati in cutremurul din Italia a ajuns la 11. Sase dintre trupurile identificate vor fi repatriate luni, pentru ca rudele sa le poata ingropa crestineste. 290 de oameni si-au pierdut viata in urma seismului.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.