Cat de pregatita e Romania in cazul unui cutremur major. 200 de cladiri din Capitala pot cadea si dupa o simpla vijelie
Dupa tragedia din Italia, inevitabil, ajungem sa ne intrebam ce am face noi daca s-ar intampla asa ceva in tara noastra.
Aproape 400 de cladiri din Capitala sunt incadrate la clasa I de risc seismic, adica sunt in pericol de prabusire la cutremur.
Mai mult, 200 dintre ele sunt etichete deja drept "pericol public", ceea ce inseamna ca si o simpla vijelie poate duce la dezintegrarea lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Desi problema este veche, consolidarile se fac cu viteza melcului, iar multi oameni refuza sa isi paraseasca locuintele. Cu sinceritate, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, sustine ca sistemul sanitar din Romania nu este pregatit pentru o catastrofa similara celei din Italia.
Conform listei publicate de Primaria Capitalei, in Bucuresti, 183 de cladiri sunt incadrate in clasa I de risc seismic si reprezinta un pericol public. Ceea ce inseamna ca in ele se desfasoara activitati publice sau gazduiesc un numar mare de persoane. In egala masura, pericol public inseamna si ca in orice moment, dezintegrarea lor, pe exterior, poate face victime.
Ne-o spune chiar un expert tehnic. Totul se intampla in zona Unirii, din centrul Capitalei. Iar pentru aceasta cladire de secol 19, parca nici bulina nu mai este de ajuns. Din ea, a mai ramas doar fantoma unei case.
Cu adevarat ingrijorator este ca nici macar nu trebuie sa vina cutremurul ca sa se intample ceva grav. Astfel de cladiri au ajuns intr-un stadiu atat de avansat de degradare, incat ele reprezinta un pericol zilnic, pentru fiecare trecator
Inconstienta unora, este, insa, fara limite. La parter, functioneaza o florarie.
Reporter: Sunteti cu floraria de aici?
Proprietar: Da
Reporter: Si nu va e frica sa stati aici?
Proprietar: Eh, ce-o vrea Dumnezeu
Alte 172 de cladiri sunt incadrate tot in clasa I, dar fara pericol public. Ce inseamna, de fapt, clasa I de risc seismic?
Presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania: "Exista pericolul de vieti omenesti, de cedare a elementelor structurale, de producere a unor efecte conexe, cum ar fi explozii, incendii, care de regula sunt efecte care se produc dupa ce a avut loc actiunea seismica. Clasa I include inclusiv riscul de prabusire"
Una dintre cele mai subrede zone din Bucuresti este bulevardul Magheru, unde se afla cladiri simbol, precum Blocul Aro, cu cinematograful Patria sau parcarea Ciclop.
Aceste blocuri reprezentau in anii ‘30 mandria Bucurestiului, pentru ca erau primele cladiri moderniste ale Capitalei. Acum, ele se afla intr-o stare jalnica si sunt un pericol, atat pentru cei care locuiesc in ele cat si pentru miile de trecatori.”
Pana acum, unii locatari din blocul Aro au refuzat consolidarea. Altii, s-au obisnuit asa. In prezent, cladirea este in curs de reexpertizare.
Pana acum, doar 75 de cladiri au fost consolidate. Dar povestea nu se termina aici. Daca o cladire nu are bulina, nu inseamna neaparat ca nu reprezinta risc seismic, ci, poate ca nu a fost expertizata.
Reporter: Considerati ca exista si multe alte cladiri care nu au fost expertizate, dar care ar putea reprezenta un pericol?
Presedintele Corpului Expertilor Tehnici din Romania: Apreciez ca da.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca va incepe expertizarea spitalelor. Conform Primariei Capitalei, multi proprietari refuza consolidarea pentru ca nu pot plati ratele aferente sau pentru ca nu doresc sa se mute pe parcursul lucrarilor.