Cutremur in Italia. 11 romani au murit, iar numarul celor disparuti a scazut la 4. Slujba emotionanta in memoria victimelor

×
Codul embed a fost copiat

Bilantul romanilor decedati in cutremurul din Italia a ajuns la 11. Sase dintre trupurile identificate vor fi repatriate luni, pentru ca rudele sa le poata ingropa crestineste. 290 de oameni si-au pierdut viata in urma seismului.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
- 11 au murit
- 6 sunt raniti
- 4 sunt disparuti

UPDATE 21:10 Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca numarul cazurilor de cetateni romani disparuti aflate in atentia MAE este in acest moment de patru persoane. Toate celelalte persoane care figurau initial ca fiind disparute au fost identificate de catre echipele consulare si sunt in viata.
 

Duminica, in regiunea Rieti a fost tinuta o emtionanta slujba ortodoxa de pomenire: alaturi de preoti romani, s-au aflat si multi dintre conationalii loviti de soarta. Trebuie sa ia viata de la capat, cu cel mult o bruma de lucruri recuperate dintre daramaturi. 19 romani sunt inca dati disparuti.

Unul dintre romanii care au pierit sub daramaturi, Maricica Iosub, din Botosani, va fi adus in tara de rudele pe care le avea in Italia. Oamenii au pornit spre casa devastati de durere. Maricica lucra intr-un restaurant din Amatrice, sperand sa aiba o viata mai buna decat in Romania.

Citește și
ranit in spital
Marturiile celor care au scapat din infernul de la Amatrice: "Mi-au cazut cateva pietre in cap si am inghitit moloz"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Curg pentru Maricica mesaje induiosatoare de adio: "nici nu stiu ce as putea spune, ati pierdut un inger, imi pare rau!" - scrie o cunostinta pe Facebook. Rudele indoliate le "multumesc tuturor celor care le sunt alaturi in aceste clipe grele."

Alti 5 romani care au pierit in tragedie vor fi repatriati luni, pe cheltuiala Ministerului Afacerilor Externe.

Bogdan Gheorghica, preot: "Unele rude au pornit din Romania pentru preluarea trupurilor."

Abia dupa 5 zile de la cutremur a ajuns in sfarsit si un oficial roman in Amatrice: ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. Oficialul a stat de vorba cu ranitii si rudele lor, si a participat la slujba de pomenire a romanilor morti in seism.

Dintre cei 11 romani morti in cutremur, doar 6 au fost idenfiticati. Alti 19 sunt in continuare cautati printre ruine.

Diana Ardelean, romanca stabilita in Italia: "Este un corp de romanca neindentificata, dar nu am putut sa o recunoastem niciunul, pentru ca ea era venita cu batranica de care ingrijea si nu iesea din casa. Vin multi din afara fiind o zona turistica, sunt multi batrani care au case si vin doar o luna de zile si isi aduceau femeile care le ingrijesc si multe lucreaza fara acte si nu ies din casa, au liber doar duminica."

Romanii care au scapat nevatamati si sunt cazati in corturile instalate la marginea orasului primesc mancare de la Crucea Rosie, haine si paturi de la italieni din toata tara care s-au mobilizat si au trimis donatii. Un sprijin prea mic pentru viata pe care trebuie sa o ia de la zero.

Replicile ameninta sa distruga tot ce a mai ramas in picioare

O noua replica seismica, de magnitudine 3,7 pe scara Richter, a lovit in duminica dupa-amiaza zonele devastate din centrul Italiei. A subrezit si mai mult cladiri care abia mai stau in picioare. Papa Francisc s-a rugat, de asemenea, pentru victimele catastrofei. Si a promis sa va vizita cat de curand zonele afectate, pentru a le aduce alinare celor care au pierdut fiinte dragi si case devenite deja amintiri.

Un tata multumeste cerului ca o are in viata pe Georgia. Fetita de patru ani este in viata datorita surorii ei mai mari, Giulia, care a protejat-o cu propriul corp. Giulia a fost inmormantata vineri, alaturi de alti 34 de italieni morti la cutremur.

Un pompier a lasat pe sicriul Giuliei o scrisoare tulburatoare. "Iarta-ne ca am ajuns prea tarziu", scrie pompierul care semneaza simplu, Andrea. "Cand ma voi reintoarce la mine acasa, in Aquilla, voi sti ca exista un inger care ma vegheaza din cer", mai spune el.

O alta imagine a miscat pe toata lumea: Un caine nu s-a dezlipit de langa sicriul stapanului care a pierit sub daramaturi. Pe tot cuprinsul ceremoniei religioase, patrupedul, botezat Flash, a stat culcat, cuminte si vizibil doborat de tristete. Sotia celui decedat a incercat sa il aline, cu mangaieri.

La slujba de duminica, Papa Francisc s-a rugat pentru victime si pentru familiile indoliate.

Papa Francisc: "Dragii mei frati si surori, sper sa va pot vizita si eu curand, sa va aduc alinerea credintei si sa va ofer imbratisarea unui tata, a unui frate, si spiritul sperantei crestine."

Intre timp, la Amatrice, a inceput operatiunea de demolare a constructiilor afectate de seism, in pericol sa se naruie in orice clipa. Pompierii verifica locuintele care au ramas in picioare si, unde este posibil, incearca sa recupereze bunurile de stricta necesitate ale proprietarilor.

In satul Sant'Angelo, un stejar batran de sase secole vegheaza peste o localitate devastata. Nici cimitirul vechi nu a scapat de distrugeri.

O licarire de speranta a aparut in momentul in care pompierii au reusit sa salveze din ruine o statuie straveche a Madonnei din Galloro, care era folosita de decenii in procesiuni religioase.

Italienii au fost incurajati sa mearga la muzee, intrucat toate incasarile vizitatorilor vor fi folosite pentru recladirea localitatilor distruse de cutremur.

Si maestrii bucatari italieni au lansat o campanie de strangere de fonduri. Si-au indemnat colegi din toata lumea sa serveasca in restaurante spaghetti all'Amatriciana, specialitate creata in oraselul distrus de cutremur, Amatrice. Fiecare portie vanduta aduce o donatie de 2 euro catre Crucea Rosie italiana.

Intrigati de numarul mare al edifiiciilor relativ noi care s-au prabusit, procurorii italieni au deschis o ancheta, pentru a vedea daca proprietarii au respectat normele in constructii.

Pe de alta parte, guvernul italian planuieste sa solicite o derogare de la regulile Uniunii Europene privind deficitul bugetar, pentru a lansa un program de mai multe miliarde de euro pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cutremur in Italia. Slujba de comemorare in memoria victimelor.
Cutremur in Italia. Slujba de comemorare in memoria victimelor. "La revedere, micuto. Ne pare rau ca am ajuns prea tarziu"

Italia a marcat sambata o zi de doliu national pentru cei care au pierit sub muntii de moloz. Presedintele si premierul tarii au participat la funeraliile organizate pentru o parte dintre cele 290 de victime.

Marturiile celor care au scapat din infernul de la Amatrice:
Marturiile celor care au scapat din infernul de la Amatrice: "Mi-au cazut cateva pietre in cap si am inghitit moloz"

Ranitii, care se numara cu sutele, povestesc de pe paturile de spital ce au trait in momentele in care au simtit ca totul in jurul lor se prabuseste. Cei care au supravietuit si nu au rani grave dorm in corturile din taberele pentru sinistrati.

"Gradina celor fara de nume". Procedura anevoioasa prin care victimele cutremurului din Italia sunt identificate

Candva era un parc public in care varstnicii din Amatrice se adunau sa mai schimbe o vorba, dar acum este doar un loc in care trupurile celor decedati in tragedia din Italia asteapta sa fie identificate si eventual redate familiei.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.