Cutremur in Italia. 11 romani au murit, iar numarul celor disparuti a scazut la 4. Slujba emotionanta in memoria victimelor

28-08-2016 07:56

Cutremur in Italia. Numarul celor disparuti a cres...
Cutremur in Italia. 11 romani au murit, iar numaru...

Bilantul romanilor decedati in cutremurul din Italia a ajuns la 11. Sase dintre trupurile identificate vor fi repatriate luni, pentru ca rudele sa le poata ingropa crestineste. 290 de oameni si-au pierdut viata in urma seismului.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
- 11 au murit
- 6 sunt raniti
- 4 sunt disparuti

UPDATE 21:10 Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca numarul cazurilor de cetateni romani disparuti aflate in atentia MAE este in acest moment de patru persoane. Toate celelalte persoane care figurau initial ca fiind disparute au fost identificate de catre echipele consulare si sunt in viata.
 

Duminica, in regiunea Rieti a fost tinuta o emtionanta slujba ortodoxa de pomenire: alaturi de preoti romani, s-au aflat si multi dintre conationalii loviti de soarta. Trebuie sa ia viata de la capat, cu cel mult o bruma de lucruri recuperate dintre daramaturi. 19 romani sunt inca dati disparuti.

Unul dintre romanii care au pierit sub daramaturi, Maricica Iosub, din Botosani, va fi adus in tara de rudele pe care le avea in Italia. Oamenii au pornit spre casa devastati de durere. Maricica lucra intr-un restaurant din Amatrice, sperand sa aiba o viata mai buna decat in Romania.

Curg pentru Maricica mesaje induiosatoare de adio: "nici nu stiu ce as putea spune, ati pierdut un inger, imi pare rau!" - scrie o cunostinta pe Facebook. Rudele indoliate le "multumesc tuturor celor care le sunt alaturi in aceste clipe grele."

Alti 5 romani care au pierit in tragedie vor fi repatriati luni, pe cheltuiala Ministerului Afacerilor Externe.

Bogdan Gheorghica, preot: "Unele rude au pornit din Romania pentru preluarea trupurilor."

Abia dupa 5 zile de la cutremur a ajuns in sfarsit si un oficial roman in Amatrice: ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni. Oficialul a stat de vorba cu ranitii si rudele lor, si a participat la slujba de pomenire a romanilor morti in seism.

Dintre cei 11 romani morti in cutremur, doar 6 au fost idenfiticati. Alti 19 sunt in continuare cautati printre ruine.

Diana Ardelean, romanca stabilita in Italia: "Este un corp de romanca neindentificata, dar nu am putut sa o recunoastem niciunul, pentru ca ea era venita cu batranica de care ingrijea si nu iesea din casa. Vin multi din afara fiind o zona turistica, sunt multi batrani care au case si vin doar o luna de zile si isi aduceau femeile care le ingrijesc si multe lucreaza fara acte si nu ies din casa, au liber doar duminica."

Romanii care au scapat nevatamati si sunt cazati in corturile instalate la marginea orasului primesc mancare de la Crucea Rosie, haine si paturi de la italieni din toata tara care s-au mobilizat si au trimis donatii. Un sprijin prea mic pentru viata pe care trebuie sa o ia de la zero.

Replicile ameninta sa distruga tot ce a mai ramas in picioare

O noua replica seismica, de magnitudine 3,7 pe scara Richter, a lovit in duminica dupa-amiaza zonele devastate din centrul Italiei. A subrezit si mai mult cladiri care abia mai stau in picioare. Papa Francisc s-a rugat, de asemenea, pentru victimele catastrofei. Si a promis sa va vizita cat de curand zonele afectate, pentru a le aduce alinare celor care au pierdut fiinte dragi si case devenite deja amintiri.

Un tata multumeste cerului ca o are in viata pe Georgia. Fetita de patru ani este in viata datorita surorii ei mai mari, Giulia, care a protejat-o cu propriul corp. Giulia a fost inmormantata vineri, alaturi de alti 34 de italieni morti la cutremur.

Un pompier a lasat pe sicriul Giuliei o scrisoare tulburatoare. "Iarta-ne ca am ajuns prea tarziu", scrie pompierul care semneaza simplu, Andrea. "Cand ma voi reintoarce la mine acasa, in Aquilla, voi sti ca exista un inger care ma vegheaza din cer", mai spune el.

O alta imagine a miscat pe toata lumea: Un caine nu s-a dezlipit de langa sicriul stapanului care a pierit sub daramaturi. Pe tot cuprinsul ceremoniei religioase, patrupedul, botezat Flash, a stat culcat, cuminte si vizibil doborat de tristete. Sotia celui decedat a incercat sa il aline, cu mangaieri.

La slujba de duminica, Papa Francisc s-a rugat pentru victime si pentru familiile indoliate.

Papa Francisc: "Dragii mei frati si surori, sper sa va pot vizita si eu curand, sa va aduc alinerea credintei si sa va ofer imbratisarea unui tata, a unui frate, si spiritul sperantei crestine."

Intre timp, la Amatrice, a inceput operatiunea de demolare a constructiilor afectate de seism, in pericol sa se naruie in orice clipa. Pompierii verifica locuintele care au ramas in picioare si, unde este posibil, incearca sa recupereze bunurile de stricta necesitate ale proprietarilor.

In satul Sant'Angelo, un stejar batran de sase secole vegheaza peste o localitate devastata. Nici cimitirul vechi nu a scapat de distrugeri.

O licarire de speranta a aparut in momentul in care pompierii au reusit sa salveze din ruine o statuie straveche a Madonnei din Galloro, care era folosita de decenii in procesiuni religioase.

Italienii au fost incurajati sa mearga la muzee, intrucat toate incasarile vizitatorilor vor fi folosite pentru recladirea localitatilor distruse de cutremur.

Si maestrii bucatari italieni au lansat o campanie de strangere de fonduri. Si-au indemnat colegi din toata lumea sa serveasca in restaurante spaghetti all'Amatriciana, specialitate creata in oraselul distrus de cutremur, Amatrice. Fiecare portie vanduta aduce o donatie de 2 euro catre Crucea Rosie italiana.

Intrigati de numarul mare al edifiiciilor relativ noi care s-au prabusit, procurorii italieni au deschis o ancheta, pentru a vedea daca proprietarii au respectat normele in constructii.

Pe de alta parte, guvernul italian planuieste sa solicite o derogare de la regulile Uniunii Europene privind deficitul bugetar, pentru a lansa un program de mai multe miliarde de euro pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic.


VIDEO PROTVPLUS.RO