În ce condiții stau în carantină românii din Berlin. ”Apa și mâncarea s-au dus după 2 zile”

Ultima actualizare: 19-06-2020 08:05

Unul dintre blocurile din Berlin în care s-au depistat cazuri de coronavirus, aflat acum în carantină, este recunoscut drept o mahala, scrie nordkurier.de. Aici locuiesc zeci de români.

Din cauza unui focar de coronavirus, autoritățile din Berlin au pus sub carantină mii de oameni din 369 de gospodării, în cartierul Neukölln.

Au fost depistate 70 de cazuri în șapte blocuri. Unul dintre ele este recunoscut de localnici drept o mahala.

Fostul proprietar a lăsat imobilul să se deterioreze. În urmă cu aproximativ zece ani, în apartamente locuiau muncitorii cu ziua din România și Bulgaria.

”Am numărat 2.000 de șobolani”

 

Copiii se jucau în condiții greu de imaginat. ”Am numărat 2.000 de șobolani”, a declarat în 2012 cardinalul Woelki, care atunci era arhiepiscopul Berlinului.

Blocul a ajuns în posesia bisericii catolice și a fost renovat, dar foștii locatari, printre care mulți români, au primit dreptul de a rămâne.

”Sunt în mare parte persoane sărace, lipsite de educație”, au explicat oficialii germani, care au probleme în a le explica gravitatea situației.

Au aruncat cu ouă în echipele tv

 

Pentru că au fost asaltați de echipele de televiziune, locatarii au aruncat cu ouă în jurnaliști. Un reporter de la Nordkurier și-a făcut curaj și a revenit ca să stea de vorbă cu cei aflați în carantină.

„Toți vin aici și ne fac poze ca și cum am fi animale într-o cușcă. De ce nu se întreabă nimeni cum suntem, dacă avem nevoie de apă sau mâncare?”, a spus un român aflat la balcon.

”Suntem nouă într-un apartament. Apa și mâncarea s-au dus după două zile”, a explicat un alt român.

Românii spun că primesc alimente de la o școală din apropiere sau de la prieteni, deși autoritățile din România susțin că le-au oferit asistență.

Polițiștii veghează de la câteva sute de metri distanță, au mai observat jurnaliștii germani.

MAE: 57 de români sunt infectați

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi că în total 57 de români din districtul Neukolln din Berlin au fost confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus, iar unul dintre aceştia este în stare critică, a scris Agerpres.

De asemenea, conform informaţiilor comunicate de autorităţile locale, "primele concluzii indică faptul că infectările ar fi survenit ca urmare a participării la procesiuni religioase, precum şi a oficierii unor slujbe la domiciliul mai multor familii".

MAE precizează că autorităţile locale au pus la dispoziţia persoanelor afectate un sistem de asistenţă pentru efectuarea cumpărăturilor necesare, iar toate persoanele afectate de plasarea în carantină vor primi documente justificative pentru relaţia cu angajatorul, precum şi despăgubiri financiare în cuantumul prevăzut de lege.

MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Berlin nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară cu privire la această situaţie. Ambasada României la Berlin continuă dialogul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţa consulară, conform competenţelor legale şi în conformitate cu măsurile adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO