Cum functioneaza sistemul "e-border", investitia de 500 milioane euro a Marii Britanii la granite
Autoritatile britanice ar trebuie sa fie mai vigilente in ceea ce priveste controlul la frontiera si sa imbunatateasca programele informatice menite sa ii depisteze pe imigrantii indezirabili.
Este concluzia unei anchete independente, care arata ca softul care a costat pina acum jumatate de miliard de lire sterline, funtioneaza cu erori majore. De pilda, programul nu include pasagerii care vin cu feribotul, trenurile Eurostar sau avioane si iahturi private.
Teoretic, sistemul "e-border" verifica rezervarile de avion si culege datele pasagerilor , inca inainte ca acestia sa puna piciorul in Marea Britanie. Pe baza acestor informatii, autoritatile sunt alertate in legatura cu indivizii suspecti, care sunt opriti la controlul de frontiera.
Alegeri 2024
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor:„Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
21:23
Elena Lasconi, precaută după ce exit-poll-urile fără voturile diasporei o dau în turul II: ”Speranța este vie în România”
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
Pe hartie suna bine, insa o investigatie independenta a descoperit punctele slabe ale sistemului, care nu "acopera" decit 65 % din totalul celor care intra in Marea Britanie.
"Ideea era sa prevenim intrarea in tara a unor cetateni care, de pilda, au fost deportati la un moment dat din Marea Britanie. Aceasta nu s-a intimplat decat in cazurile unor indivizi suspectati de acte teroriste", spune John Vine, inspector-sef de frontiera.
Mai mult, programul nu functioneaza in cazul pasagerilor care vin cu feribotul, trenurile Eurostar sau avioane si iahturi private.
Pina acum, sistemul de alerta nu a reusit sa opreasca nici macar un suspect care intentiona sa se urce intr-un avion spre Marea Britanie. Totusi, exista si plusuri: sistemul a oferit pina acum informatii pretioase politiei, care a reusit sa aresteze sute de suspecti.
"Autoritatile si-au depasit obiectivul in ceea ce priveste capturile care chair sunt de interes: droguri periculoase, armament si stoparea imigrantilor ilegali", a declarat Mark Harper, ministrul Imigratiei.
Insa nu justifica nici pe departe, cele 500 de milioane de lire investite pina acum in aceasta tehnologie.