Cum arată o cameră din „hotelul capsulă”, în care nu poți sta în picioare. „E ca o cutie”
Camere cu o lungime de doi metri şi doar un metru înălţime, dar cu televizor şi acces nelimitat la internet.
Aşa sună oferta unui hotel deschis în Cape Town, unde turiştii sunt invitaţi să se odihnească în capsule.
Dacă nu vă deranjează să împărţiţi baia cu alţii şi nu vă sufocaţi de îndată ce vă vedeţi închis într-un loc strâmt, puteţi să alegeţi primul "hotel capsulă" inaugurat în Africa de Sud.
Mai ales că este cea mai ieftină formă de cazare din Cape Town. Pentru o noapte petrecută acolo trebuie să plătiţi 17 dolari. În camere nu puteţi sta în picioare, dar vă puteţi odihni într-un pat dublu.
Turistă: „E ca o cutie, ca şi cum ai locui într-o cutie, dar e foarte confortabil şi îmi place. E curat şi e foarte foarte ieftin, aşa că şi-l pot permite mulţi."
Tursită: „În primă fază ţi se poate părea un concept ciudat, că te gândeşti că vei dormi într-o cutie. Dar după prima noapte de cazare o să ţi se pară o experienţă extraordinară şi chiar exclusivistă."
Hotelul are două sute de capsule, împărţite pe categorii. Unele se află în zone special amenajate doar pentru femei, altele sunt numai pentru bărbaţi, dar exista şi încăperi cu capsule aşezate unele lângă altele pentru cupluri. Spaţiul a fost valorificat la maximum, mai ales că în Cape Town nu prea mai este loc de construit pe orizontală.
Amy Collinson, proprietar Hippo Pod Hotel: „Cape Town este un oraş unic, pentru că este înconjurat atât de munte, cât și de ocean. Deci, avem spațiu limitat pe suprafaţa solului. Nu mai ai loc să construieşti în jurul zonei centrale, aşa că poţi doar să construieşti vertical. De aceea, prețul la cazare în Cape Town a rămas neschimbat. Dar, pentru a obține cât mai multe locuri de cazare, trebuie să construieşti fie camere mici sau clădirile să fie cât mai înalte."
Conceptul de "hotel capsulă" a fost inventat de japonezi la sfârşitul anilor '70. Iniţial era o formă de cazare pentru oamenii de afaceri care lucrau sau petreceau până noaptea târziu, ratând astfel ultimul tren spre casă. Pentru că aveau nevoie de un loc ieftin unde să se odihnească, hotelul-capsulă reprezenta soluţia ideală.