Cum arată nava murdară de 6 milioane de euro care era pregătită să cazeze agenții de securitate de la summitul G7
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, i-a întâmpinat pe liderii celor mai bogate națiuni ale lumii la summitul G7, care a început joi. Sprijinirea Ucrainei și războiul din Gaza sunt principalele teme în prima zi de discuții.
Președintele american și cel ucrainean vor semna un acord bilateral de securitate. Este de așteptat, de asemenea, ca summitul G7 să adopte un plan pentru folosirea activelor rusești înghețate, care să genereze miliarde de dolari în folosul Kievului.
Pe aripile succesului, după triumful partidului său la europarlamentare, premierul italian Georgia Meloni i-a întâmpinat pe liderii G7 și ai Uniunii Europene într-o somptuoasă stațiune baleneară - Borgo Egnazia, din Puglia. Este un loc preferat de celebrități, unde soții Beckham sau Madonna obișnuiesc să-și petreacă vacanțele. Și unde Justin Timberlake s-a căsătorit cu Jessica Biel.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Dar summitul G7 a arătat și o altă față a Italiei. Pentru cazarea personalului de securitate - 2.600 de polițiști - fusese pregătită o navă gigant în stare jalnică - plină de scurgeri de apă și murdărie, cu aparate de aer condiționat defecte. Sindicatele polițiștilor au denunțat condiții "inumane", pe care le-au comparat cu cele ale navelor de sclavi din Antichitate.
După protestele sindicatelor, polițiștii au fost cazați în hoteluri locale. Iar vasul pentru care statul italian ar fi plătit șase milioane de euro a fost sechestrat și acum face obiectul unei anchete de fraudă.
Giorgia Meloni, premierul Italiei: „G7 nu este o fortăreață închisă în sine care trebuie să se apere de cineva. Mai degrabă este o ofertă pe care o facem lumii, de valori ce pot fi împărtășite. Vorbim despre crizele NATO, Ucraina și Orientul Mijlociu. Vom dezbate și ceea ce înseamnă, probabil, provocarea cea mai complexă a timpurilor noastre, inteligența artificială generativă. Vom acorda, de asemenea, o atenție sporită spre regiunea Asia Pacific...”
Însă "o mare parte a acestui summit este dedicata Ucrainei, apărarii noastre și rezilientei economice" - a declarat Volodimir Zelenski, prezent si el la reuniunea liderilor celor mai puternice economii ale lumii.
Nicole Winfield, reporter Associated Press: „Cel mai important subiect de pe agendă este conflictul din Ucraina și propunerea de a folosi profiturile obținute din investirea activelor rusești înghețate în favoarea Kievului.”
Ucraina va primi, în fiecare an, împrumuturi de 50 de miliarde de dolari. Iar ratele ar urma să fie plătite din dobânzile generate de cele 325 de miliarde de dolari din activele rusești înghetațe după invadarea Ucrainei.
Președintele american, Joe Biden, se întâlnește din nou față în față cu liderul ucrainean.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al Statelor Unite: „Cei doi lideri vor semna un acord bilateral de securitate, certificând faptul că sprijinul nostru va mai dura mult timp de acum înainte și promițând o cooperare continuă, în special în domeniul apărării și securității.”
Statele Unite și-au extins sancțiunile internaționale, vizând inclusiv companii cu sediul în China care vând, către Moscova, componente ce pot fi utilizate la armamentul folosit de ruși în războiul de agresiune din Ucraina.