Țara din care Rusia face „transferuri ilegale de arme” pentru războiul din Ucraina. Occidentul, „profund îngrijorat”
Ţările G7 şi aliaţii lor şi-au exprimat vineri ''profunda îngrijorare'' faţă de cooperarea militară în creştere între Coreea de Nord şi Moscova şi au cerut Phenianului să înceteze "transferurile ilegale de arme" către Rusia pentru războiul din Ucraina.
"Suntem profund îngrijoraţi de aprofundarea cooperării dintre RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi Rusia, care încalcă în mod flagrant mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", au afirmat acestea într-un comunicat publicat de Italia, care prezidează G7 în acest an, relatează France Presse, citată de Agerpres.
"Facem apel la RPDC şi la Rusia să înceteze transferurile ilegale de arme", continuă declaraţia, semnată şi de Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
Cel mai recent pachet de sancţiuni ale guvernelor lor "reprezintă un efort coordonat pentru a trage la răspundere RPDC şi Rusia pentru acţiunile lor şi pentru a impune costuri financiare actorilor şi entităţilor implicate în transferurile ilegale de arme din RPDC către Rusia pentru a ataca Ucraina".
"Guvernele noastre se opun în mod hotărât acestor transferuri de arme în curs de desfăşurare, pe care Rusia le-a folosit pentru a bombarda infrastructuri ucrainene importante, prelungind suferinţa poporului ucrainean", se arată în comunicat.
Potrivit unui raport al Pentagonului publicat săptămâna aceasta, Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina.
Agenţia americană de informaţii pentru apărare (DIA) a folosit imagini din surse deschise pentru a confirma că resturile găsite în ianuarie în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei provin de la o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune produsă în Coreea de Nord.
Coreea de Nord și Rusia ar fi sfidat sancţiunile ONU
Seulul, la rândul său, acuză Phenianul că a trimis mii de containere cu arme în Rusia, sfidând sancţiunile ONU care vizează ambele ţări: Rusia pentru invazia Ucrainei şi Coreea de Nord pentru programul său nuclear.
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un şi unul dintre cei mai importanţi purtători de cuvânt ai ţării, a respins aceste acuzaţii în luna mai şi le-a calificat drept "absurde", declarând că Phenianul nu are "nicio intenţie de a-şi exporta capacităţile tehnice militare către vreo ţară, oricare ar fi ea".
Experţii susţin că seria recentă de teste nord-coreene, în special de rachete de croazieră şi alte proiectile balistice, ar putea fi legată de trimiterea de arme către trupele ruseşti din Ucraina.
În 2023, Kim Jong Un a făcut o călătorie rară în străinătate, vizitând Rusia pentru un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin. În luna mai, Kremlinul a declarat presei ruse că o călătorie a liderului rus în Coreea de Nord este în pregătire.