Cum ar încerca Rusia să preia controlul Guvernului de la Kiev. SUA au sancționat patru actuali şi foşti oficiali ucraineni

Ultima actualizare: 20-01-2022 20:07
Kiev
Getty

Statele Unite acuză spionajul rus de recrutarea unor foşti şi actuali oficiali guvernamentali ucraineni, cu scopul ca aceştia să preia controlul asupra Guvernului de la Kiev şi să coopereze cu o o forţă de ocupaţie.

Trezoreria americană a sancţionat doi parlamentari ucraineni şi doi foşti oficiali, pe care-i acuză de implicare în acest complot, care implică o discreditare a actualului Guvern al lui Volodimir Zelenski, relatează News.ro, care citează The Guardian.

”Rusia şi-a pus serviciile de informaţii să recruteze actuali şi foşti oficiali guvernamentali ucraineni pentru a pregăti o preluare a controlului asupra Guvernului Ucrainei şi a controla infrastructuri critice ucrainene împreună cu o forţă de ocupaţie rusă”, acuză Trezoreria într-un comunicat în care anunţă aceste sancţiuni.

Aceste acuzaţii sugerează că spionajul american se teme de faptul că Rusia pregăteşte o invazie la scară mare şi nu o ”incursiune minoră”, evocată miercuri de către Joe Biden drept o posibilitate.

Cei doi deputaţi sancţionaţi sunt Taras Kozak şi Oleh Voloşin, ambii mebri ai partidului prorus condus de către Victor Medvenciuk, plasat în arest la domiciliu în mai, sub acuzaţia de trădare.

Un fost oficial ucrainean, Volodimir Oliinik, care trăieşte în prezent în Rusia, a fost sancţionat cu privire la faptul că a acţionat ”din ordinul (serviciilor ruse de securitate) FSB să culeagă informaţii despre infrastructuri ucrainene critice”.

Cel de-al patrulea ucrainean sancţionat este Vladimir Sivkovici, un fost secrtar adjunct al Consiliului ucrainean al Securităţii Naţionale şi Consiliul Apărării.

”În 2021, Sivkovici a colaborat cu oreţea de actori din informaţiile ruseşti pentru a desfăşura operaţiuni de influenţare care încercau să construiască o susţinere cu scopul ca Ucraina să cedeze în mod oficial Crimeea Rusiei, în schimbul unei retrageri din Donbas a unor forţe susţinute de Rusia”, acuză Trezoreria americană.

Cei patru nu au putut fi contactaţi imedat pentru a comenta aceste acuzaţii.

Rusia dezminte că plănuieşte o invazie în Ucraina, după ce a comasat peste 100.000 de militari la frontiera ruso-ucraineană.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO