Cum a fost transformat World Trade Center dupa atacurile de la 11 septembrie 2001. Complexul urias care atrage mii de turisti

Dată publicare: 18-08-2016 13:27
Dată actualizare: 21-08-2016 00:15


Dupa aproape 15 ani, World Trade Center freamata din nou de viata, odata cu inaugurarea mall-ului The Westfield.

Uluitorul centru comercial este menit sa transforme cumparaturile in Manhattan si mai cu seama sa readuca la viata zona pustiita si indoliata dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Amplasat in subteran, noul mall insumeaza o suprafata de 34 de mii de metri patrati. 60 de magazine isi primesc deja clientii, urmand ca pana la Craciun, numarul acestora sa ajunga la 100.

"Mi se pare formidabil! Imi place cum au transformat locul asta. Readuce turistii inapoi in zona. Sunt de toate, atractii, magazine, restaurante, World Trade Center isi recapata atmosfera fericita", spune un locuitor.

Diversitatea magazinelor e de natura sa atraga si alte categorii de clienti pe langa bancherii de pe Wall Street, care reprezentau clientela predilecta inainte de 2001. Totodata, mall-ul ofera o sumedenie de facilitati pentru turistii care vin la Memorialul 11 septembrie.

"Inca sunt nostalgic dupa ce a fost inainte aici, dar sa vad ce s-a recladit pe locul acelei distrugeri mi se pare plin de semnificatie, credeti-ma, inseamna enorm", spune un altul.

Complexul World Trade Center din New York a fost, până pe 11 septembrie 2001, cel mai important centru de afaceri al metropolei americane. Inaugurat in 1973, a costat 900 de milioane de dolari. De 90 de ori mai mult decat bugetul prevazut initial.

Complexul includea un imens spatiu functional la subsol: un mall, două stații de metrou si gari, iar Turnurile Gemene erau emblematice pentru New York.

La 6 ani dupa atentatele teroriste soldate cu peste 3 mii de morti si distrugerea complexului a demarat proiectul de constructie a ceea ce se cheama "Centrul urban al secolului al XXI-lea".

Freedom Tower "Turnul Libertatii" este elementul central al proiectului, fiind flancat de Memorial, o cale de acces intre elementele complexului si alte patru turnuri. Peste 300 de mii de oameni trec zilnic prin statiile de metrou adiacente.


VIDEO PROTVPLUS.RO