Cum a fost posibilă tragedia din Hawaii. Sirenele de avertizare performante nu au sunat, hidranții au secat rapid
Sunt cel puțin 99 de morți, dar și 1.300 de dispăruți, după pârjolul din insula hawaiană Maui. Autoritățile avertizează că bilanțul final al deceselor s-ar putea dubla. Și investighează cum a fost posibilă o asemenea tragedie.
A lipsit apa pentru lupta cu un asemenea incendiu. Iar localnicii dau vina pe sistemul de avertizare, care nu a funcționat.
Amploarea distrugerilor este de neimaginat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deanne Criswell/FEMA Administrator: ”Nimic nu te poate pregăti pentru ceea ce am văzut eu cât am fost aici”.
Josh Green, guvernator Hawaii: ”Este o tragedie mai presus de oricare altă tragedie”.
Echipele de recuperare însoțite de câini caută prin case și mașini ajunse cenușă, după cel mai letal incendiu dintre cele care au fost în ultimul secol în Statele Unite.
Potrivit guvernatorului, este de așteptat să găsească în fiecare zi 10 până la 20 de trupuri carbonizate. Atât de arse, încât nu pot fi recunoscute. Autoritățile le-au cerut rudelor celor dispăruți să dea mostre ADN, pentru a ajuta la identificarea victimelor.
John Pelletier, șeful Poliției din Maui: ”25% din suprafața incendiată a fost cercetată, până acum”.
”Am încercat cu apa din toaletă, cu apa din frigider”
Pompierii nu au avut nicio șansă când au încercat să stăvilească tăvălugul de foc. Hidranții au rămas rapid fără presiune, după care au secat de tot. Așa că militarii au fost siliți să aducă apă din afara insulei, când flăcările se extindeau cu o viteză feroce.
Aina Kohler, pompier: ”Să fii nevoit să lași o casă să ardă pentru că nu ai apă suficientă, așa ceva nu am mai trăit niciodată”.
Un localnic spune că a încercat să-și apere locuința - întâi, cu furtunul din grădină. Apoi, cu fiecare strop de apă pe care l-a putut găsi.
Kyle Ellison, locuitor: ”Ești descumpănit când vin pompierii și nu au apă să stingă focul. Eu am încercat cu apa din toaletă, cu apa din filtrul Brita, cu apa din frigider”.
Nu a contat doar lipsa apei, ci și lipsa oricărei forme de avertizare. Asta, deși în Hawaii există ceea ce este prezentat drept unul dintre cele mai extinse și mai bune sisteme de avertizare în aer liber din lume. Sunt 80 de turnuri gigantice cu sirene doar pe insula Maui, fiecare putând emite sunete mai puternice decât la un concert rock. Doar că sirenele au rămas mute în timpul incendiilor.
Alerte prin SMS, într-o zonă fără semnal la telefoane
Autoritățile spun că au emis alerte prin mesaje SMS, pe telefoane, precum și la TV și radio. Dar în Lahaina, zona cea mai afectată, energia electrică era întreruptă, iar telefonele nu aveau semnal.
Josh Green, guvernator Hawaii: ”Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât să ne putem întoarce în timp și să avem mult mai multă protecție, prin sirene. Vom face tot ce putem să obținem mai multe rezerve de apă. Vom face tot ce putem pentru a fi mai multe mijloace de avertizăre (în caz de calamitate)”.
Actorul Dwayne The Rock Johnson se numără printre vedetele care au transmis mesaje de condoleanțe după tragedia din Hawaii.
Iar realizatoarea TV Oprah Winfrey s-a implicat pentru ajutorarea sinistraților.
Oprah Winfrey: ”Cea mai mare grijă a mea, în acest moment, este să găsim organizația care poate să distribuie banii (donați) direct către oameni. Grija mea e să vedem cine coordonează lucrurile și cum dăm banii direct oamenilor".