Cronologie: Evenimentele cruciale care au marcat relația dintre Ucraina și Rusia, înainte de invazie
Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022. Dar cum a fost posibil ca cele două state, cândva legate între ele de Uniunea Sovietică, să ajungă în acest punct dramatic?
Iată o cronologie a relației tensionate a Kievului cu Moscova de la obținerea independenței în 1991 și a evenimentelor care au dus la conflictul actual.
1991: Ucraina și-a declarat independența la scurt timp după căderea Uniunii Sovietice.
1994: Memorandumul de la Budapesta privind garanțiile de securitate a fost semnat la sfârșitul anului 1994. Acest document a fost parafat în urma acordului Ucrainei de a transfera toate armele nucleare din timpul Războiului Rece către Federația Rusă, ceea ce a făcut din Ucraina o putere non-nucleară. Înainte de aceasta, Ucraina deținea fizic al treilea cel mai mare stoc nuclear din lume. Pe lângă Ucraina, Memorandumul de la Budapesta a fost semnat de Statele Unite, Regatul Unit și Rusia. Toți semnatarii s-au angajat să onoreze suveranitatea Ucrainei și drepturile acesteia asupra teritoriului său.
Euromaidan și orientarea spre NATO și UE
2004: Are loc Revoluția Portocalie în Ucraina. Candidatul pro-rus Viktor Ianukovici este declarat președinte, dar acuzațiile de fraudare a votului declanșează proteste, ceea ce forțează o repetare a votului. Fostul prim-ministru pro-occidental, Viktor Iușcenko, este ales președinte.
2005: Iușcenko face promisiuni eroice în fața poporului său, deși țara sa încă se lupta cu presiunile pro-ruse. Astfel, Iușcenko preia puterea cu promisiunea de a scoate Ucraina din orbita Kremlinului și de a o conduce spre NATO și UE.
2008: NATO promite Ucrainei că într-o zi va adera la Alianța Nord-Atlantică. Președintele rus, Vladimir Putin, își face cunoscută opoziția față de aderarea Ucrainei la liderii NATO, spunându-i la un moment dat președintelui George W. Bush că Ucraina "nici măcar nu este un stat-națiune adevărat".
2010: Surprinzător, Viktor Ianukovici, omul Kremlinului, câștigă alegerile prezidențiale din Ucraina.
2013: Sub presiunea Rusiei, guvernul lui Ianukovici suspendă negocierile comerciale și de asociere cu Uniunea Europeană și optează pentru relansarea legăturilor economice cu Moscova, ceea ce declanșează luni întregi de proteste masive în capitala Kiev.
Crimeea, însușită peste noapte de Rusia
Februarie 2014: O altă răsturnare de situație la Kiev. Parlamentul votează pentru demiterea lui Ianukovici după vărsarea de sânge în timpul protestelor din oraș. Cel puțin 130 de persoane, în principal civili, sunt ucise. Ianukovici fuge în Rusia, iar noua conducere se angajează să orienteze Ucraina spre Uniunea Europeană. Însă, în câteva zile, bărbați înarmați cuceresc parlamentul din regiunea ucraineană Crimeea și arborează steagul rusesc. Ulterior, Moscova anexează teritoriul.
Aprilie 2014: Separatiștii pro-ruși din regiunea estică Donbas își declară independența. Aproximativ 15.000 de persoane au fost ucise din 2014 în luptele dintre separatiști și armata ucraineană, potrivit guvernului de la Kiev.
2017: Un acord de asociere între Ucraina și UE deschide piețele pentru liberul schimb de bunuri și servicii, precum și călătoriile fără vize în UE pentru ucraineni.
Zelenski, ales președinte al Ucrainei
2019: Fostul actor de comedie Volodimir Zelenski este ales președinte al Ucrainei. L-a învins în mod covârșitor pe președintele în exercițiu Petro Poroșenko în alegerile prezidențiale. De asemenea, partidul lui Zelenski câștigă majoritatea locurilor în Parlament. Printre promisiunile sale de campanie se numără încheierea războiului cu separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei și eradicarea corupției din guvernul ucrainean.
Ianuarie 2021: Zelenski face apel la președintele SUA, Joe Biden, pentru a permite Ucrainei să adere la NATO. În februarie, guvernul de la Kiev blochează bunurile liderului opoziției Viktor Medvedciuk, cel mai important aliat al Kremlinului în Ucraina.
Primăvara anului 2021: Rusia începe să maseze trupe în apropierea granițelor Ucrainei, iar Kremlinul spune că sunt „doar” exerciții de antrenament.
Noiembrie 2021: Imagini din satelit realizate de Maxar Technologies arată acumularea continuă a forțelor rusești în apropierea Ucrainei, estimăriile fiind la acel moment de peste 100.000 de soldați.
17 decembrie 2021: Rusia prezintă cereri de securitate, inclusiv ca NATO să-și retragă trupele și armele din Europa de Est și să interzică Ucrainei să se alăture vreodată Alianței.
24 ianuarie 2022: NATO pune forțele în așteptare și întărește flancul de Est cu mai multe nave și avioane de luptă.
26 ianuarie: Washingtonul răspunde la cererile de securitate ale Rusiei, reiterând angajamentul față de politica "ușilor deschise" a NATO și oferind în același timp o "evaluare pragmatică" a preocupărilor Moscovei. Dar, două zile mai târziu, Kremlinul transmite că cererile sale nu au fost abordate.
20 februarie 2022: Pe fondul temerilor tot mai mari ale Occidentului că Rusia ar putea ataca Ucraina, Statele Unite anunță că vor trimite 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România, membre NATO. Washingtonul și aliații spun că nu vor trimite trupe în Ucraina, dar avertizează asupra unor sancțiuni economice severe dacă președintele rus Vladimir Putin va demara o acțiune militară în țara vecină.
21 februarie 2022: Într-un discurs televizat, Putin afirmă că Ucraina face parte integrantă din istoria Rusiei și că are un regim-marionetă gestionat de puteri străine. Putin ordonă ceea ce el a numit forțe de menținere a păcii în două regiuni separatiste din estul Ucrainei (Donețk și Luhansk), după ce le-a recunoscut ca fiind independente.
22 februarie 2022: SUA, Marea Britanie și aliații lor sancționează parlamentari, bănci și alte active rusești ca răspuns la ordinul lui Putin de a trimite trupe. Germania oprește proiectul gazoductului Nord Stream 2.
23 februarie 2022: Liderii separatiști susținuți de Rusia cer ajutorul Rusiei pentru a respinge agresiunea armatei ucrainene.
24 februarie 2022: Putin autorizează "operațiuni militare speciale" în Ucraina. Forțele rusești încep atacurile cu rachete și artilerie, lovind marile orașe ucrainene, inclusiv Kievul. Invazia a început în Donbas, teritoriu din estul Ucrainei. Zelenski a impus legea marțială în Ucraina și a rupt oficial legăturile diplomatice cu Rusia. Acțiunile lui Putin au fost condamnate în întreaga lume, precum și în interiorul Rusiei, notează Reuters.
Știrileprotv.ro vă prezintă retrospectiva primului an de război în Ucraina, într-un film de 14 minute, așa cum a fost relatat în jurnalele de știri ale PRO TV.
Oameni bombardați în propriile case, vieți curmate într-o clipă, distrugeri masive și masacre înfiorătoare comise de trupele ruse – toate aceste imagini și detalii șocante vă sunt dezvăluite într-o cronologie video care marchează momentele cheie ale unuia dintre cele mai sângeroase și mai brutale conflicte de la cel de-al doilea război mondial încoace.
Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.
Sursa: Reuters
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, invazie,
Dată publicare:
23-02-2023 22:56