Fără rival intern. ”Vladimir Putin va rămâne la putere până la sfârşit, cu excepţia cazului în care moare”

Vladimir Putin
Shutterstock

Când președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie 2022, se aştepta la o victorie rapidă. Liderul de la Kremlin voia să îşi câştige un loc în istorie alături de foștii țari şi să dea o lecţie americanilor.  

S-a înşelat. Războiul său a ucis sau a rănit sute de mii de oameni, notează Reuters într-o analiză citată de News.ro.

Rusia şi ruşii sunt văzuţi prost în Occident, ca agresori, iar armata sa se confruntă acum cu o Ucraină rezistentă, susţinută de o alianţă militară condusă de SUA şi aflată în expansiune. Speranţele lui Putin de a-şi îmbunătăţi reputaţia sunt spulberate.

"În continuare, va fi şi mai dificil şi mai costisitor atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia. Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite", a spus o sursă rusă apropiată puterii, citată de Reuters.

Sursa crede că mulţi dintre membrii elitei îi împărtăşesc acest punct de vedere, însă nu pot face astfel de afirmaţii în public, pentru că ar atrage o pedeapsă rapidă.

Citește și
Rusia, militari, soldati, tanc
Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților
Fiica lui Igor Cuciuc a murit. Andreea petrecea după Balul Bobocilor când s-a întâmplat tragedia

Vladimir Putin, fără rival

Cu toate undele de şoc geopolitice pe care Putin le-a provocat, el nu are încă niciun rival serios pentru putere, potrivit a cinci surse ruseşti de rang înalt apropiate procesului decizional. Şi, cu toate disensiunile publice reprimate, liderul de 70 de ani nu are de ce să se teamă de alegerile prezidenţiale care se anunţă în martie 2024.

Cu toate acestea, toate consecinţele strategice şi economice ale războiului ar putea reverbera o perioadă de timp.

"Nu cred într-o ofensivă majoră sau în posibilitatea unei victorii ruseşti împotriva întregii lumi civilizate", a declarat o a doua sursă de rang înalt apropiată Kremlinului, care a refuzat, de asemenea, să fie numită.

Sursa crede că Rusia este dezavantajată atât în ceea ce priveşte tehnologia militară, cât şi ca motivaţie, dar războiul va continua "pentru foarte mult timp".

Chiar şi unul dintre puţinii sceptici ale căror critici au fost tolerate până acum, un fost comandant pro-război al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, nu vede vreun rezultat clar.

"Ne aflăm într-o situaţie absolut paradoxală", spune Igor Ghirkin, care a fost condamnat de un tribunal internaţional pentru că a ajutat la doborârea avionului de linie malaezian MH17 deasupra estului Ucrainei.

"Avem o conducere complet incapabilă, formată direct de un preşedinte care este de neschimbat şi la care nu există alternativă. Dar o schimbare de preşedinte ar duce la o catastrofă rapidă", spune Ghirkin. Pentru el, aceasta ar însemna o înfrângere militară, un război civil şi subjugarea Rusiei.

Frustrările sale sunt legate de secretomanie, de comunicarea deficitară şi de structura de comandă ineficientă care au dus la o serie de înfrângeri militare umilitoare în faţa vecinului mult mai mic al Rusiei.

Prețul războiului lui Vladimir Putin

Dar dincolo de câmpul de luptă, Rusia trebuie să plătească pentru un război neaşteptat de amplu şi prelungit, suferind în acelaşi timp cele mai severe sancţiuni occidentale.

Forţat să ia măsura nepopulară de a mobiliza 300.000 de tineri, activi din punct de vedere economic, în toamna anului trecut, Putin i-a făcut pe alte sute de mii de oameni să plece din Rusia.

Moscova a pierdut o mare parte din piaţa europeană a gazului pentru care Uniunea Sovietică şi Putin au petrecut decenii pentru a o câştiga. Producţia de petrol rusesc a crescut în 2022, dar Moscova a anunţat o reducere a producţiei din luna martie, cel mai probabil ca răspuns la plafonarea occidentală a preţului produselor sale rafinate.

Firmele şi investitorii occidentali au fugit din Rusia, făcând ca Moscova să curteze rivalul de odinioară, China, ca investitor şi cumpărător al petrolului său.

Economia sa de 2.100 de miliarde de dolari - aproximativ a 12-a parte din cea a SUA - este prognozată de Fondul Monetar Internaţional să crească cu 0,3% în acest an, cu mult sub ratele de creştere ale Chinei şi Indiei.

Excedentul de cont curent s-a micşorat, iar deficitul bugetar se adânceşte, în pofida prelevărilor importante dintr-un fond pentru zile negre.

"Acest război este cea mai importantă activitate pe care Putin a întreprins-o vreodată şi, cu siguranţă, pentru Rusia este cel mai important pariu de la căderea Uniunii Sovietice încoace", a declarat Samuel Charap, un specialist în Rusia de la RAND Corporation, care a lucrat în cadrul Departamentului de Stat.

Putin nu poate câștiga, dar nici nu poate pierde, pentru că va rămâne la putere

Dar dacă oligarhii din Rusia - printre care se numără mulţi dintre foştii colegi din KGB ai lui Putin - se opun cursului evenimentelor, o fac în privat.

Multe vor depinde de câmpul de luptă, unde linia frontului se întinde pe 850 km. Niciuna dintre părţi nu are superioritate aeriană. Ambele au suferit pierderi masive.

Occidentul furnizează arme mai avansate - şi cu rază de acţiune mai lungă - după ce a furnizat arme, obuze, rachete şi informaţii în valoare de zeci de miliarde de dolari. Dar toleranţa sa faţă de aceste cheltuieli s-ar putea să nu fie nesfârşită.

Putin ar putea miza în cele din urmă pe timp, a declarat directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, fost ambasador la Moscova, care a dus mesaje din partea preşedintelui Joe Biden în Rusia.

"Următoarele şase luni, mi se pare, şi aceasta este evaluarea noastră la CIA, vor fi critice", a declarat Burns la 2 februarie la Georgetown School of Foreign Service. El a spus că realitatea câmpului de luptă va perfora "orgoliul lui Putin", arătându-i că armata sa nu poate avansa, ci doar pierde teritoriul deja cucerit.

Unii din elita rusă sunt de altă părere - şi spun - că Occidentul, nu Rusia va pierde.

"Preşedintele crede că poate câştiga în Ucraina", a declarat o sursă rusă de rang înalt. "El, bineînţeles, nu poate pierde războiul. Victoria va fi a noastră", adaugă sursa.

Nici Kremlinul, nici Occidentul nu au precizat ce ar presupune victoria sau înfrângerea în Ucraina, deşi Moscova este departe de a controla măcar cele patru provincii ucrainene pe care le-a proclamat unilateral ca parte a Rusiei.

Ucraina spune că îşi va revendica fiecare centimetru de teritoriu. Iar acest lucru oferă puţine motive pentru a crede că războiul se va încheia curând.

"Putin va rămâne la putere până la sfârşit, cu excepţia cazului în care moare sau are loc o lovitură de stat - şi niciuna dintre acestea nu pare probabilă în acest moment", a declarat un diplomat occidental de rang înalt.

"Putin nu poate câştiga războiul, dar ştie că nu poate pierde", conchide diplomatul.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prezență surprinzătoare pe Arena Națională! Partenera lui Daniel Bîrligea a atras privirile tuturor: cât de bine arată
FOTO Prezență surprinzătoare pe Arena Națională! Partenera lui Daniel Bîrligea a atras privirile tuturor: cât de bine arată
Citește și...
Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial
Războiul din Ucraina, în cifre. Sute de mii de morți în cel mai mare conflict armat de la Al Doilea Război Mondial

Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți, iar alte câteva milioane au fugit din calea celui mai crunt conflict armat de după Al Doilea Război Mondial. Cifrele seci ale războiului pe care Rusia lui Putin îl duce deja de un an sunt înfiorătoare.  

Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților
Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților

După un an de război în Ucraina, bilanțul victimelor este unul îngrozitor. Sute de mii de oameni au murit, iar distrugerile în orașele din Ucraina sunt acum imposibil de centralizat.  

Un an de la invazia Rusiei în Ucraina, în imagini. Dezastrul provocat de armata lui Putin în țara vecină
Un an de la invazia Rusiei în Ucraina, în imagini. Dezastrul provocat de armata lui Putin în țara vecină

S-a împlinit un an de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, cea pe care Kremlinul a numit-o „operațiune militară specială”, dar care, în realitate, este un măcel de pe urma căruia civilii au de suferit.

Document secret al Kremlinului. Planul Rusiei pentru a prelua controlul total asupra Belarusului
Document secret al Kremlinului. Planul Rusiei pentru a prelua controlul total asupra Belarusului

Rusia plănuiește să încorporeze în totalitate Belarusul până în anul 2030, potrivit unui document de strategie internă al biroului executiv al președintelui Vladimir Putin, care a fost obținut de presa internațională.

CTP, despre discursul președintelui rus: Derbedeul Putin amenință ”Fiți atenți că vă spargem, să moară mama Rusia!”
CTP, despre discursul președintelui rus: Derbedeul Putin amenință ”Fiți atenți că vă spargem, să moară mama Rusia!”

Cristian Tudor Popescu a postat un comentariu după discursul halucinant al lui Vladimir Putin. Gazetarul remarcă ”impotența” mesajului transmis de liderul rus, care îi critică pe toți pentru că sunt ”naziști, antichriști și homosexuali”.

Recomandări
Condamnare aspră pentru ex-managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu. Nu este definitivă, iar prescrierile pot continua
Condamnare aspră pentru ex-managerul Spitalului Malaxa, Florin Secureanu. Nu este definitivă, iar prescrierile pot continua

Fostul manager al Spitalului Malaxa din București, medicul Florin Secureanu, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la 11 ani de închisoare pentru corupție. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de 1,2 milioane de lei, primită drept

Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR

USR a dat publicităţii un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arată că Marcel Ciolacu, se află pe primul loc în cursa prezidenţială, cu 26,3%, urmat de George Simion (18,8%), și Elena Lasconi, cu 17,1%.

Gestul făcut de fotbaliștii din Kosovo înainte să iasă de pe teren. Soarta meciului din Liga Națiunilor va fi decisă de UEFA
Gestul făcut de fotbaliștii din Kosovo înainte să iasă de pe teren. Soarta meciului din Liga Națiunilor va fi decisă de UEFA

Scandal uriaș după meciul de vineri seară de pe Arena Națională, România - Kosovo din Liga Națiunilor.