Un an de război în Ucraina. Care sunt cele mai grele pierderi suferite de Rusia în rândul generalilor și comandanților

Rusia, militari, soldati, tanc
Profimedia

După un an de război în Ucraina, bilanțul victimelor este unul îngrozitor. Sute de mii de oameni au murit, iar distrugerile în orașele din Ucraina sunt acum imposibil de centralizat.  

De partea cealaltă, Ucraina a ripostat uimitor de puternic în fața Rusiei, ajutată în mod decisiv de țările din Occident și nu numai.

Când Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, în 24 februarie 2022, se aştepta la o victorie rapidă, încercând să dea o lecţie Statelor Unite despre renaşterea Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Însă, acum, după un an de război, termenii „măcel” și „carne de tun” sunt folosiţi deseori de ucraineni pentru a defini strategia rusă: recruţi prost pregătiţi, trimişi la moarte în faţa apărării ucrainene puternice, și comandanți și generali ”de carton”, care nu au știut niciodată ce înseamnă o luptă reală.

Iată, mai jos, câteva dintre cele mai cunoscute acțiuni ale forțelor Ucrainei de eliminare a comandanților militari ruși.

Citește și
emmanuel macron
Kremlinul l-a atacat pe Macron, după ce liderul Franței a spus că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea ei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Terek, ”erou al Federației Ruse”, ucis în Bahmut

În septembrie 2022, comandantul Wagner, Alexei Nagin, 41 de ani, supranumit „Terek”, a fost ucis în districtul Bakhmut din regiunea Donețk.

El era un veteran al operațiunilor militare, după ce a participat la luptele din Cecenia, Georgia, Siria şi Libia, dar și la războiul din Donbas.

Terek fusese distins cu medaliile „Pentru curaj” și „Pentru apărarea Crimeei” și cu „Steaua de platină” a grupării Wagner. De asemenea, Alexei Nagin primise titlul de ”Erou al Federației Ruse”.

El a fost condus pe ultimul drum de „Bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin.

Un general rus cu multe medalii ar fi fost ucis de un lunetist

Generalul-maior Andrei Suhovetski, comandant adjunct al Armatelor 41 Combinate din Districtul Militar Central al Rusiei, a murit în 2 martie, în timp ce forțele de apărare ucrainene respingeau ofensiva rusă.

El a fost ucis „de un lunetist”, moartea fiind anunțată chiar de colegul său militar Serghei Cipiliov, de la Uniunea Forțelor Aeropurtate a Parașutistilor Ruși.

Bărbatul de 47 de ani era un veteran cu multe decorații, numit comandant adjunct al armatei diviziei 41 în octombrie 2021.

Înainte de asta, el a comandat timp de trei ani Divizia a 7-a de asalt aeropurtat din Novorosisc și a finalizat mai multe desfășurări de luptă în războiul din Cecenia, Abhazia și intervenția în Siria.

Suhovetski a participat de două ori la Parada Victoriei din Piața Roșie din Moscova și a primit două Ordine de curaj, Ordinul Meritul Militar și Medalia Curajului.

A primit, de asemenea, laude speciale pentru participarea sa la anexarea Crimeei de către Rusia.

Generalul rus Frolov, nepotul unui soldat al "Marele Război Patriotic", ucis în Ucraina

Și generalul Vladimir Frolov, adjunct al comandantului Armatei a 8-a ruse, a murit în luptă în Ucraina.

Site-ul rus Kommersant a anunțat că generalul Frolov a fost nepotul unui soldat al "Marele Război Patriotic" - participarea Uniunii Sovietice la al Doilea Război Mondial.

Înmormântarea sa, cu onoruri militare, a avut loc la cimitirul Serafimovsky în prezenţa lui Alexander Beglov, guvernatorul Sankt Petersburgului.

Potrivit guvernatorului, Vladimir Frolov "a căzut la datorie în luptele cu inamicul ucrainean”.

Un general ucrainean separatist pro-rus din Donețsk, ucis de ucraineni

Comandatul Corpului de armată 1 al aşa-numitei 'Republici Populare Doneţk', generalul-maior Roman Kutuzov a fost „oficial denazificat şi demilitarizat”, potrivit Administraţiei pentru comunicaţii strategice a forţelor armate ucrainene.

Kutuzov a fost ucis în timp ce conducea un atac rus în apropierea oraşului Popasna, din regiunea Lugansk situată în estul Ucrainei.

Nepotul ministrului adjunct al Apărării din Rusia, ucis pe frontul din Ucraina

Și comandantul companiei de asalt a armatei ruse, Adam Khamkhoyev, care era nepotul adjunctului șefului Ministerului rus al Apărării, Yunus-Bek Yevkurov, și-a pierdut viața într-una dintre luptele disputate în Ucraina.

Adam Khamkhoev, absolvent al Școlii Superioare de Comandă Aeropurtată din Ryazan, a servit în unitatea militară cu sediul în Ulianovsk.

Unchiul său, Yunus-Bek Yevkurov, este ministrul adjunct al Apărării ruse din iulie 2019. Înainte de a ocupa această funcție, Yevkurov a condus Republica Ingușetia timp de 12 ani, iar în decembrie 2021 a fost promovat la rangul de general-colonel.

Generalul-maior Oleg Mityaev a fost ucis în timpul atacului Rusiei asupra orașului Mariupol

Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat ca ”dovadă” o fotografie despre care a susținut că arăta cadavrul lui Mityaev.

Mityaev, în vârstă de 46 de ani, era la comanda celei de-a 150-a divizii motorizate, pe care o conducea din 2020. Înainte de invadarea Ucrainei, divizia a fost desfășurată în regiunea Rostov, la granița cu Ucraina.

Mityaev a luptat anterior în Siria și în 2016 a fost numit comandant al unei baze militare ruse din Tadjikistan.

Un general a murit după ce a revenit în serviciul activ, special pentru războiul lui Putin

Generalul-maior Dimitri Ulianov, în vâstă de 44 de ani, a revenit special în serviciul activ pentru a participa în calitate de comandant la invazia lui Putin din Ucraina.

El a plecat la război conducând un regiment de infanteriști din Tatarstan.

Ulyanov a servit anterior ca șef al Statului Major al Diviziei a 7-a Aeropurtate, comandant al regimentului 1141 de artilerie și comandant al Diviziei 98 Aeropurtate.

Generalul a murit într-un incendiu când a fost atacat de un grup de sabotaj ucrainean, potrivit rapoartelor.

Alți generali ai Rusiei pe care Ucraina susține că i-a ucis de când a început invazia în 24 februarie sunt:

-► General-maior Vitali Gerasimov, primul adjunct al comandantului armatei 41 a Rusiei. A fost ucis la Harkov pe 7 martie, a anunțat unitatea de informații a ministerului ucrainean al Apărării într-un comunicat. Rusia nu a recunoscut decesul.

-► Generalul-maior rus Andrei Kolesnikov, despre care se crede că este comandantul Armatei a 29-a Combinate, a fost ucis pe 11 martie, a anunțat armata ucraineană într-un mesj pe Twitter. Rusia nu a recunoscut decesul.

-► Generalul-maior Andrei Suhovetski, un alt comandant adjunct al armatei 41 a Rusiei, a fost ucis în februarie, potrivit rapoartelor din presa rusă.

Deocamdată, nu se cunoaște numărul exact al ofițerilor ruși cu funcții înalte care au murit în războiul din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Volodimir Zelenski: ”Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial”. Ce spune despre Moldova
Volodimir Zelenski: ”Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial”. Ce spune despre Moldova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni într-un interviu China să nu susţină Rusia în războiul ţării sale cu aceasta, întrucât s-ar ajunge astfel la război mondial, consemnează Reuters.

Kremlinul l-a atacat pe Macron, după ce liderul Franței a spus că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea ei
Kremlinul l-a atacat pe Macron, după ce liderul Franței a spus că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea ei

Reacția președintelui Franței, Emmanuel Macron, vizavi de Rusia în contextul contextul războiului din Ucraina, a stârnit furia Kremlinului.

SUA au contactat Rusia înainte de călătoria lui Biden în Ucraina. Precizările făcute de Washington
SUA au contactat Rusia înainte de călătoria lui Biden în Ucraina. Precizările făcute de Washington

Joe Biden, președintele SUA, a ajuns, luni, în capitala Ucrainei, dar înainte de deplasarea sa, Washingtonul a contactat Moscova.

Rusia anunţă că a început urmărirea penală pentru crime de război în cazul a 680 de oficiali ucraineni
Rusia anunţă că a început urmărirea penală pentru crime de război în cazul a 680 de oficiali ucraineni

Rusia anunţă că 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forţelor armate şi ministerului apărării, au fost acuzaţi de încălcarea legilor care guvernează desfăşurarea războiului, inclusiv utilizarea armelor împotriva civililor, potrivit TASS.

Ucraina anunţă că a provocat Rusiei pierderi ”extraordinar de grele” în Vuledar: ”Îi zdrobim pe invadatori”
Ucraina anunţă că a provocat Rusiei pierderi ”extraordinar de grele” în Vuledar: ”Îi zdrobim pe invadatori”

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică seară că Rusia a suferit pierderi "extraordinar de grele" în apropierea oraşului Vuledar, în estul regiunii Donbas, pe care Moscova a anunţat că a anexat-o în septembrie.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.