La un pas de conflict. Înregistrarea ”cu atacul din Golf” publicată de armata SUA. Reacţia Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Armata americană a făcut publică o înregistrare despre care susține că arată cum Garda Revoluționară din Iran îndepărtează o mină neexplodată din peretele unui petrolier avariat în atacul din Golful Oman, de joi. 

Relaţia dintre Statele Unite şi Iran stă pe un butoi cu pulbere. Oficialii americani au distribuit pe lângă video-ul care, susțin ei, demonstrează implicarea Iranului în atac, o fotografie care ar arată o ”mină neexplodată”  înainte de a fi înlăturată din petrolierul japonez.

În atacul, numit suspect de oficialii iranieni, a fost avariat și un petrolier norvegian. SUA a acuzat Iranul că se află în spatele atacului asupra celor două nave, iar Iranul a respins categoric acuzațiile. 

În urm incidentului, Statele Unite au trimis o altă navă de război în Golful Oman, deși au anunțat că nu au niciun interes să se angajeze într-un nou conflict din Orientul Mijlociu.
 

Operatorul japonez ar contrazice armata SUA: Marinarii au văzut obiecte zburătoare 
 

Operatorul japonez al navei Kokuka Courageous, care apare și pe înregistrarea publicată de Pentagon, contrazice varianta armatei SUA. Potrivit marinarilor aflați la bordul Kokuka Courageous, înainte de atac, au văzut ”obiecte zburătoare”, sugerând că petrolierul nu a fost atacat cu mine, așa cum ar susține americanii, relatează New York Times.

Citește și
soldati americani care se antreneaza in Romania
Armata Rusiei ia măsuri după ce Trump a anunțat că trimite soldați americani în Polonia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Yutaka Katada, președintele Kokuka Sangyo Co. a vorbit la o conferință de presă în Tokyo unde a precizat că el crede că ”obiectele zburătoare” văzute de marinari erau gloanțe. De asemenea a negat posibilitatea ca nava să fie avariată de torpile sau mine pentru că distrugerile s-au produs deasupra nivelului apei. 

 

Incidentul riscă să conducă la un conflict direct în regiune


Peninsula Arabică riscă să devină zonă de conflict "fierbinte",  este avertismentul experţilor. Pentru a ”dovedi” că Iranul a comis atacul de joi dimineaţa, Pentagonul a făcut publice imagini despre care americanii afirmă că surprind o mică şalupa militară lângă un petrolier. O persoană stă în picioare la prova și îndepărtează un obiect de pe carena navei. Ar fi vorba de o navă de patrulare a Gărzilor Revoluționare Iraniene ce s-a apropiat de petrolier pentru a recupera o mină magnetică neexplodată.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a primit joi dimineaţa două "mesaje de salvare" provenind de la petroliere de pe Marea Oman. Iniţial, Teheranul a invocat un "accident" şi a anunţat că ar fi sărit în ajutorul celor 44 de membri ai echipajelor, pe care i-a evacuat în siguranţă.

Gul Tuysuz, producător la CNN: ”Pe ambele vase au fost înregistrate explozii urmate de incendii. Cu doar o lună în urmă, un incident similar s-a produs în Strâmtoarea Hormuz, ceea ce a inflamat tensiunile din Golf. Nu mai departe de zilele trecute o bombă a explodat într-un aeroport din Arabia Saudită. Şi totul se întâmplă în toiul unui război al declaraţiilor intre Arabia Saudită şi Iran, care îşi dispută influența în Golf. Un incident precum cel din Golful Oman poate declanşa o spirală de reacţii, riscând să conducă la un conflict direct în regiune.”

Arabia Saudită, susținută de aliatul american, și Iranul, cei doi „grei" din Orientul Mijlociu, rămân angajate într-o cursă pentru dominarea acestei regiuni strategice. Tensiunile s-au agravat după ce Washingtonul s-a retras unilateral din acordul nuclear iranian, a restabilit sancţiunile economice împotriva Teheranului şi şi-a întărit prezenta militară în zonă.


SUA denuță Iranul și la ONU
 

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Jonathan Cohen, le-a spus celorlalţi 14 parteneri din Consiliul de Securitate cu prilejul unei reuniuni solicitate de urgenţă de Washington, că toate elementele indică Iranul ca fiind responsabul de acest atac.

El a intrat în detalii cu privire la tipul de bombe utilizate şi acţiunea "sofisticată". "Dacă nu reacţionăm, sunt posibile alte atacuri", a adăugat el, citat de diplomaţi. 

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunțat joi în cursul unei declaraţii oficiale că: "Guvernul Statelor Unite consideră că Republica Islamică Iran este responsabilă de atacurile comise în Marea Oman".

Reacția Rusiei după ce SUA au acuzat Iranul 
 

Cu prilejul reuniunii ONU, toate ţările şi-au exprimat îngrijorarea joi seară în faţa accentuării tensiunilor. Mai multe ţări au cerut "o anchetă independentă" asupra ultimului atac.

Rusia a subliniat că "nu trebuie să ne precipităm asupra concluziilor", potrivit unei surse diplomatice.


 

Cum s-a produs atacul din Golful Oman și cine este de vină 
 

Două petroliere, unul norvegian şi altul japonez, au fost atacate joi dimineaţă în Golful Oman. Echipajele celor două nave au fost evacuate de urgenţă şi momentan nu se cunosc cauzele exacte ale incidentului survenit pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Iniţial s-a spus că nava niponă ar fi fost lovită de o torpilă, dar armata SUA vorbește de mine magnetice. 

În urmă cu câteva săptămâni, alte atacuri au vizat patru nave, în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.Statele Unite au atribuit incidentele Iranului, care a negat însă orice responsabilitate.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza vineri o reuniune de urgenţă pe tema atacurilor. Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a îndemnat la calm şi a cerut evitarea oricăror ”provocări” în regiune.

Cu o lună în urmă, au avut loc deja atacuri împotriva a patru nave, între care trei petroliere, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), acte pentru care Washingtonul a acuzat Teheranul. Iranul a dezminţit orice implicare.

"Suspect este puţin pentru a descrie ceea ce se pare că s-a întâmplat joi dimineaţă", a transmis ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, remarcând că atacurile, dintre care unul a vizat o navă japoneză, au avut loc în timp ce premierul nipon Shinzo Abe se întâlnea pentru "discuţii amicale" cu liderul suprem iranian, ayatollahul Khamenei.
 

Bloomberg: Iranul NU are de câștigat nimic din atacuri și va fi învinovățit oricum
 

Într-o analiză publicată de Bloomberg, jurnalistul Julian Lee explică faptul că Iranul nu are prea multe din câștigat din atacurile asupra nevelor din Golf. Cu toate acestea, chiar dacă este sau nu responsabil, Teheranul va suferi de pe urma acestora.

Petrolierul Front Altair transporta 75.000 de tone de țiței din Abu Dhabi în Japonia. A doua navă implicată în atacul de joi, Kokuka Courageous, ducea metanol din Arabia Saudită în Singapore.

Acuzaţiile americane  sunt lipsite de fundament, a afirmat vineri Iranul, acuzând la rândul său Washingtonul de "sabotaj diplomatic", relatează Reuters.

"Faptul că SUA au profitat imediat de ocazie pentru a lansa alegaţii împotriva Iranului fără să existe vreo dovadă întemeiată sau circumstanţială în acest sens arată clar că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B: cel al sabotajului diplomatic şi al disimulării #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului", a scris pe Twitter ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.

Acuzaţiile lansate de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo sunt "lipsite de fundament", se subliniază într-un comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe.

"A acuza Iranul pentru accidentele suspecte şi nefericite cărora le-au căzut victimă petroliere pare să fie cea mai simplă soluţie pentru dl Pompeo şi celelalte autorităţi americane", notează în comunicat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi.

Acesta insistă că, dimpotrivă, Iranul, care este "responsabil cu asigurarea securităţii în strâmtoarea Ormuz", a venit "în ajutorul" navelor avariate şi le-a "salvat" echipajele.
 

Prețul petrolului a urcat după atacuri
 

Intrarea în Golf este o regiune crucială pentru piața aurului negru. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi. Noul incident a antrenat o creștere cu 4% a prețului țițeiului, la o lună după atacuri similare care au vizat patru nave, în largul Emiratelor Arabe Unite. In ambele cazuri, americanii au dat vina pe Teheran.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Incidentul din Golful Oman. SUA acuză Iranul pentru „atacul flagrant”
Incidentul din Golful Oman. SUA acuză Iranul pentru „atacul flagrant”

Secretarul american de stat Mike Pompeo a acuzat, joi seară, Iranul pentru „atacul flagrant” asupra a două petroliere din Golful Oman.

Armata Rusiei ia măsuri după ce Trump a anunțat că trimite soldați americani în Polonia
Armata Rusiei ia măsuri după ce Trump a anunțat că trimite soldați americani în Polonia

Autoritățile de la Moscova au reacționat, joi, la declarațiile președintelui Donald Trump privind trimiterea a 1000 de soldați americani suplimentari în Polonia.

Trump anunță că ar putea trimite alți 2000 de soldați americani în Polonia
Trump anunță că ar putea trimite alți 2000 de soldați americani în Polonia

Preşedintele Donald Trump a evocat, miercuri, posibilitatea de a trimite 2.000 de soldaţi americani suplimentari în Polonia, o iniţiativă care ar putea reaprinde tensiunile cu Moscova.

Înalt oficial: Iranul poate scufunda orice navă de război americană folosind „arme secrete”
Înalt oficial: Iranul poate scufunda orice navă de război americană folosind „arme secrete”

Iranul poate scufunda navele de război americane trimise în regiunea Golfului folosind rachete şi "arme secrete", a declarat un înalt oficial militar iranian citat sâmbătă de agenţia de presă semioficială Mizan, preluată de Reuters.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.