Criza in Ucraina. Vladimir Putin, dupa incheierea "armistitiului": Situatia se deterioreaza rapid in estul Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

1 iulie 2014. Situatia in estul Ucrainei se deterioreaza rapid, a avertizat presedintele rus, Vladimir Putin, in cursul unei reuniuni pe care a avut-o cu consilierii sai, anunta Kremlinul.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR DE MARTI:

-► Kievul nu va prelungi armistitiul in estul Ucrainei, anunta Porosenko

-►Insurgentii au atacat de 108 ori in decursul celor zece zile de armistitiu, acuza Kievul

Citește și
soldat ucraina
Criza in Ucraina. Franta anunta ca Moscova si Kievul au ajuns la un acord pentru oprirea violentelor
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

-►Vladimir Putin: Petro Porosenko va purta responsabilitatea razboiului din estul Ucrainei

"A existat o discutie detaliata despre situatia din Ucraina, care se deterioreaza rapid dupa ordinul presedintelui Petro Porosenko de renuntare la armistitiu", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

Putin s-a intalnit cu principalii sai consilieri in materie de securitate nationala.

Operatiunile impotriva insurgentilor au fost reluate

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, va purta "intreaga responsabilitate" pentru razboiul din estul tarii, avertizeaza Vladimir Putin.
Serviciile de securitate ucrainene au anuntat marti ca au reluat operatiunile "antiteroriste" in estul tarii. Ministerul rus de Externe a avertizat ca autoritatile ucrainene vor trebui "sa raspunda" pentru crimele comise impotriva civililor din estul tarii. "Cerem autoritatilor ucrainene sa nu bombardeze orase si sate, sa revina la un armistitiu real, nu fictiv, pentru a proteja vietile civililor", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de AFP.  "Autoritatile ucrainene vor trebui sa raspunda pentru crimele impotriva civililor", avertizeaza diplomatia rusa.

Kievul nu va prelungi armistitiul in estul Ucrainei, anunta Porosenko

Autoritatile de la Kiev nu vor prelungi armistitiul in regiunile din estul Ucrainei, a anuntat presedintele Petro Porosenko in noaptea de luni spre marti, in contextul in care acordul de incetare a focului a expirat luni seara, relateaza AFP. "Dupa ce am analizat situatia, am decis, in calitate de comandant suprem al fortelor armate, sa nu prelungim acordul unilateral de incetare a focului", a declarat Porosenko, intr-o adresare catre natiune, potrivit unui comunicat al Presedintiei ucrainene. "Vom ataca" separatistii care controleaza timp de doua luni o mare parte a regiunilor Donetk si Lugansk, a afirmat el.

"Sansa unica de a aplica planul de pace nu a fost folosita. Acest fapt se datoreaza actiunilor criminale ale insurgentilor (separatisti). Ei si-au declarat in mod public refuzul de a sustine planul de pace, in general, si incetarea focului, in particular", a adaugat Porosenko. "El au incalcat intr-un mod flagrant regimul de incetare a focului. Conducerea politica a separatistilor si-a manifestat refuzul si incapacitatea de a controla actiunile detasamentelor sale teroriste", a apreciat presedintele ucrainean.

Totusi, Ucraina nu va abandona planul sau de pace, a subliniat Porosenko. "Planul nostru de pace, in calitate de strategie pentru Ucraina si Donbas, ramane in vigoare", a afirmat el. "Suntem dispusi sa revenim in orice moment la regimul de incetare a focului, cand vom vedea ca toate partile depun eforturi pentru aplicarea prevederilor principale ale acestui plan de pace", a adaugat Porosenko.

De asemenea, el i-a indemnat pe insurgenti sa elibereze "toti ostaticii" si a dat asigurari ca "fortele armate ale Ucrainei, Garda Nationala si alte unitati nu vor permite niciodata utilizarea fortei impotriva populatiei pasnice". Porosenko a promis o amnistie tuturor insurgentilor care renunta la continuarea confruntarilor si "depun benevol armele".

Recent, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut prelungirea armistitiului in regiunile din estul Ucrainei. Vineri, armistitiul fusese deja prelungit cu 72 de ore si a expirat luni seara, la ora 22.00 (22.00, ora Romaniei).

Insurgentii au atacat de 108 ori in decursul celor zece zile de armistitiu, acuza Kievul

Insurgentii prorusi din estul Ucrainei au atacat armata ucraineana de 108 ori in cele zece zile de armistitiu, "omorand 29 de militari si ranind alti 69", a anuntat Ministerul ucrainean de Externe, citat de agentia UNIAN.

"Numarul total de incalcari ale regimului de incetare a focului - 108, pierderile fortelor armate ale Ucrainei - 27 de morti si 69 de raniti", se arata intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al ministerului ucrainean.

Armistitiul din estul Ucrainei a fost decretat pe 20 iunie si urma sa inceteze pe 27 iunie, insa a fost prelungit cu 72 de ore, expirand luni seara la ora 22.00 (22.00, ora Romaniei). Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat in noaptea de luni spre marti ca nu intentioneaza sa prelungeasca armistitiul.
"Vom ataca" separatistii care controleaza de doua luni o mare parte a regiunilor Donetk si Lugansk, a afirmat el.

Totusi, Ucraina nu va abandona planul de pace, a subliniat Porosenko. "Planul nostru de pace, ca strategie pentru Ucraina si Donbas, ramane in vigoare", a afirmat el. "Suntem dispusi sa revenim in orice moment la regimul de incetare a focului cand vom vedea ca toate partile depun eforturi pentru aplicarea prevederilor principale ale acestui plan de pace", a adaugat Porosenko.

Desi insurgentii prorusi au acceptat pe 22 iunie un armistitiu temporar in cadrul planului de pace propus de Administratia Petro Porosenko, presa ucraineana denunta ca "atacuri ale teroristilor au avut loc sistematic" in timpul acestui acord.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Misterul painii de aur din palatul fostului presedinte al Ucrainei.
Misterul painii de aur din palatul fostului presedinte al Ucrainei. "Sa nu ma mai cautati niciodata"

O franzela din aur masiv, cantarind doua kilograme, a fost gasita in resedinta lui Victor Ianukovici, fostul presedinte ucrainean. Procurorii din Kiev au acum si explicatia.

Criza in Ucraina. Franta anunta ca Moscova si Kievul au ajuns la un acord pentru oprirea violentelor
Criza in Ucraina. Franta anunta ca Moscova si Kievul au ajuns la un acord pentru oprirea violentelor

Ucraina si Rusia vor coopera pentru aplicarea unui armistitiu bilateral in regiunile estice ucrainene, anunta Presedintia Frantei, citata de AFP.

Moscova: Trei obuze de mortiera ale armatei ucrainene au cazut sambata in Rusia. Kremlinul cere o ancheta completa
Moscova: Trei obuze de mortiera ale armatei ucrainene au cazut sambata in Rusia. Kremlinul cere o ancheta completa

Rusia a transmis o nota oficiala de protest Ucrainei dupa ce obuze trase de armata ucraineana au cazut pe teritoriul rus, Moscova cerand o investigatie completa in acest caz, relateaza Interfax.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.