Criza in Ucraina. Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina

Vladimir Putin

12 octombrie 2014. Presedintele Vladimir Putin a dat ordin pentru retragerea trupelor rusesti de la granita cu Ucraina, care se aflau acolo pentru exercitii militare, scrie presa de la Moscova, care citeaza un purtator de cuvant de la Kremlin.

Retragerea trupelor rusesti vine la scurt timp dupa anuntul neasteptat despre viitoarea intrevedere dintre Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko de la Milano, de saptamana viitoare. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca presedintele Rusiei s-a intalnit cu ministrul Apararii, Serghei Shoigu. "Ministrul a raportat Comandantului Suprem despre incheierea perioadei de exercitii in districtele militare din sud", a spus Peskov, conform agentiei de presa Ria Novosti, citata de Reuters.

"Dupa acest raport, Putin a ordonat retragerea trupelor in bazele lor permanente... In total, 17.600 de militari au fost antrenati in regiunea Rostov in aceasta vara", a mai spus Peskov.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat sambata ca planuieste sa-l intalneasca pe omologul sau rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre conflictul armat din estul Ucrainei, la un summit prevazut la Milano saptamana viitoare. "La Milano, ma voi intalni cu presedintele Federatiei ruse Vladimir Vladimirovici Putin", a declarat Porosenko in cursul unei vizite la Harkov, in estul Ucrainei. Kremlinul a evocat deja posibilitatea acestei intalniri la Summitul ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa reprezentanti ai Uniunii Europene (UE) si ai mai multor tari asiatice, in perioada 16-17 octombrie.

Cancelarul german Angela Merkel, premierii italian Matteo Renzi si britanic David Cameron, dar si reprezentanti de rang inalt ai UE urmeaza sa participe, de asemenea, la aceasta intalnire, a adaugat presedintele ucrainean. "Nu ma astept la negocieri usoare", dar "sunt optimist", a subliniat Porosenko. "Problema principala este pacea" in estul Ucrainei, unde peste 3.600 de persoane au fost ucise, potrivit ONU, de la inceputul rebeliunii proruse, in urma cu sase luni, a declarat presedintele. "Este dificil sa evaluezi rolul Rusiei in acest proces", a declarat el.

Citește și
magazin de paine in Ucraina
"Ati cumparat de la DUSMAN". Ce va scrie pe toate produsele rusesti comercializate la Kiev
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Intalnirea de la Milano aminteste de cea de la 6 iunie, cand liderii francez, german, rus si ucrainean au discutat despre conflictul din Ucraina la marcarea a 70 de ani de la Debarcarea aliata in Normandia. De atunci, Putin si Porosenko s-au mai intalnit la sfarsitul lui august, in privat, timp de peste doua ore, la summitul regional de la Minsk, in Belarus.

Kievul si Occidentul acuza Rusia ca furnizeaza armament greu separatistilor si ca a trimis trupe din armata rusa sa-i sustina pe rebeli in estul Ucrainei, acuzatii pe care Moscova le dezminte. Porosenko a mai declarat ca spera la "progrese considerabile" in spinosul dosar ruso-ucrainean al gazelor naturale, care ingrijoreaza Europa. "Suntem foarte aproape de o solutionare a diferendului in domeniul gazelor. Sper ca vor fi facute progrese considerabile", a subliniat el.

Kievul si Moscova sunt angajate intr-o disputa dura, dupa ce Gazprom a crescut pretul gazelor naturale rusesti la un nivel fara echivalent in Europa, in urma instalarii prooccidentalilor la putere in Ucraina, si dupa ce a oprit definitiv livrarile catre aceasta tara, incepand din iunie.  Noi negocieri asupra acestui subiect sunt prevazute pe 21 octombrie, la Berlin, intre Ucraina, Rusia si Uniunea Europeana.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia sustine ca are dovezi
Criza in Ucraina. Rusia sustine ca are dovezi "incontestabile" privind furnizarea de arme Ucrainei de catre Occident

11 octombrie 2014. Moscova sustine ca detine dovezi "incontestabile" potrivit carora Occidentul a trimis in Ucraina armament si consilieri militari.

"Ati cumparat de la DUSMAN". Ce va scrie pe toate produsele rusesti comercializate la Kiev

Conflictul dintre Ucraina si Rusia s-a mutat chiar si in galantarele si pe rafturile magazinelor

Criza in Ucraina. Ministrul ucrainean al Apararii a transmis OSCE dovezi privind
Criza in Ucraina. Ministrul ucrainean al Apararii a transmis OSCE dovezi privind "agresiunea" Rusiei

8 octombrie 2014. Ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei, a transmis misiunii OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) dovezi privind "agresiunea" rusa in estul Ucrainei, relateaza agentia ucraineana UNN.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.