Criza in Ucraina. Separatistii din Lugansk instaureaza legea martiala. Vor impiedica votul pentru alegerile prezidentiale

×
Codul embed a fost copiat

22 mai 2014. Liderul "autoproclamatei republici Lugansk", Valeri Bolotov, si-a anuntat intentia de a institui legea martiala pe teritoriul "autoproclamatului stat", in conditiile in care Ucraina se pregateste duminica pentru alegerile prezidentiale.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

 SUMARUL EVENIMENTELOR

• Lupte sangeroase in estul Ucrainei: cel putin 14 soldati ucraineni au fost ucisi in Donetk, miercuri noapte

• NATO anunta retragerea probabila a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina

• Separatistii prorusi vor sa instituie legea martiala in Lugansk

Citește și
ucraina
Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

• Rusia mentine dubiile privind legitimitatea scrutinului prezidential din Ucraina

"Legea martiala va ramane in vigoare pana cand autoritatile de la Kiev isi vor retrage trupele de pe teritoriul Republicii Lugansk", a declarat purtatorul de cuvant al liderului separatist din regiune.

Armata ucraineana a lansat la 13 aprilie o operatiune militara pentru preluarea controlului asupra regiunilor Donetk si Lugansk, aflate sub controlul separatistilor prorusi, care si-au proclamat suveranitatea in urma unor referendumuri pentru independenta.

Intre timp, atacurile separatistilor continua in cele doua regiuni din estul Ucrainei, iar cel mai recent, care a avut loc in noaptea de miercuri spre joi in regiunea Donetk, s-a soldat cu moartea a cel putin noua militari ucraineni.

Pe de alta parte, presedintele interimar Oleksandr Turcinov a anuntat ca fortele ucrainene se pregatesc de faza finala a operatiunii speciale din estul Ucrainei, cu trei zile inaintea alegerilor prezidentiale considerate cruciale pentru viitorul tarii, dupa criza politica care a adus tara in pragul razboiului civil.

Separatistii din regiunile Lugansk si Donetk au anuntat ca vor impiedica desfasurarea scrutinului in estul tarii, unde aproape doua milioane de alegatori ar putea sa nu se prezinte la urne.


 

NATO anunta inceputul probabil al unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a declarat joi ca miscari de trupe ruse "ar putea sa sugereze" o retragere partiala de la frontiera cu Ucraina, relateaza AFP. "Ieri (miercuri) seara, tarziu, am observat o activitate limitata a trupelor ruse in apropiere de frontiera cu Ucraina, ceea ce ar putea sa sugereze ca o parte a acestor forte se pregatesc de o retragere. Este prea devreme sa spunem ce inseamna acest lucru, dar sper ca este vorba despre inceputul unei retrageri complete si reale", a declarat Rasmussen pentru presa, la Podgorita.

UPDATE: Cel putin 17 militari ucraineni, ucisi in atacuri comise de separatisti prorusi

Ministerul ucrainean al Sanatatii a anuntat, joi, ca cel putin 17 militari au murit, iar alti 36 au fost raniti in atacuri comise de separatisti prorusi impotriva armatei ucrainene in estul tarii, relateaza AFP.

Potrivit ministerului ucrainean, 16 militari au murit intr-un atac cu grenada si cu mortier in apropiere de Volnovaha, in regiunea Donetk, iar altul a fost ucis in regiunea Lugansk.

Bilantul anterior era de 14 morti.

Aceste atacuri au fost comise cu trei zile inaintea unui scrutin prezidential considerat crucial pentru viitorul tarii, dupa sase luni de criza politica ce au condus tara in pragul unui razboi civil si unei sciziuni.

Armata a lansat pe 13 aprilie o operatiune militara cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Donetk si Lugansk, aflate in mare parte sub controlul separatistilor, care si-au proclamat suveranitatea in urma unor referendumuri privind independenta.

De mai multe zile, pe "frontul de est" se inregistra o acalmie, in urma violentelor de la inceputul saptamanii, cand a fost ucis un militar ucrainean.

Potrivit ONU, cel putin 127 de persoane - militari ucraineni, separatisti prorusi si civili - au fost ucise in "confruntari violente" in perioada 13 aprilie-16 mai.

Presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov, insotit de ministrii de Interne si al Apararii, a efectuat miercuri, pentru prima data, o vizita in apropiere de Slaviansk, unul dintre bastioanele rebelilor in estul tarii, un oras incercuit de catre armata.

Locuitorii din est "incep sa inteleaga ca teroristii separatisti conduc regiunea catre prapastie", a declarat Turcinov.

Pentru a asigura buna desfasurare a scrutinului de duminica, Kievul a anuntat mobilizarea a aproximativ 55.000 de politisti si 20.000 de voluntari.

Separatistii de la Lugansk si Donetk au amenintat ca vor impiedica desfasurarea scrutinului in estul tarii, unde aproximativ doua milioane de alegatori ar putea sa intampine dificultati in a-si exprima votul.

Rusia mentine dubiile privind legitimitatea scrutinului prezidential din Ucraina

Ministerul rus de Externe mentine dubiile privind legitimitatea scrutinului prezidential programat duminica in Ucraina, considerand ca presedintele Viktor Ianukovici nu a fost demis "in mod legitim", informeaza AFP.

Presedintele Ianukovici "nu a fost demis prin mijloacele legitime de care dispun autoritatile ucrainene", a declarat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse.

"Este un caz juridic", a adaugat el.

"Organizarea unui scrutin prezidential in timp ce exista un presedinte legitim si viu - oricare ar fi opiniile unora sau altora - ridica semne de intrebare privind legitimitatea", a subliniat oficialul rus.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Mai multi martori spun ca l-ar fi auzit pe Printul Charles spunand ca Putin este pe cale sa faca acelasi lucru ca Hitler
Mai multi martori spun ca l-ar fi auzit pe Printul Charles spunand ca Putin este pe cale sa faca acelasi lucru ca Hitler

Printul Charles, care se afla intr-o vizita in Canada, a creat o polemica dupa ce a comparat actiunile presedintelui rus Vladimir Putin in Ucraina cu cele ale dictatorului nazist Adolf Hitler, potrivit unui tabloid britanic, relateaza AFP.

Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai
Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai

21 mai 2014. Statele Unite au observat miscari de trupe in apropierea frontierelor Ucrainei, dar este "prea devreme" sa confirme retragerea efectivelor militare anuntata de presedintele rus Vladimir Putin, anunta Casa Alba.

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.