Criza in Ucraina. Ciocniri intre manifestanti si politie in fata Parlamentului de la Kiev

kiev proteste

16 septembrie 2014. Politia antirevolta ucraineana a utilizat marti seara gaze lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 20 de persoane care manifestau in fata Parlamentului de la Kiev pentru a cere votarea unei legi privind epurarea politica.

 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI IN ACEST ARTICOL:

-► Rusia va trimite mai multi soldati in Crimeea

Citește și
securitate cibernetica, hackeri
SRI: "Romania este natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei". Ce presupune aceasta calitate
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

-►Autonomie temporara pentru estul Ucrainei

-►Premierul Iateniuk sustine ca Putin vrea sa creeze un coridor catre Transnistria prin Odesa


Cel putin un militant al grupului de extrema dreapta Pravii Sektor (Sectorul de Dreapta) a fost ranit in cursul ciocnirilor.Deputatii ucraineni au acceptat, dupa mai multe tentative, principiul unei legi care permite excluderea din functie a unor oficiali gasiti vinovati de coruptie sau de legaturi cu fostul regim al presedintelui prorus ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie.

Rusia va trimite mai multi soldati in Crimeea

Rusia trebuie sa suplimenteze prezenta militara in regiunea Crimeea, in contextul crizei din Ucraina si al consolidarii dispozitivului militar strain in apropierea frontierelor ruse, afirma ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu.

"Mobilizarea unor forte autosuficiente si corespunzatoare in zona Crimeea este una dintre prioritatile noastre. Situatia din Ucraina a escaladat in mod periculos, iar prezenta efectivelor militare straine a fost consolidata in apropierea frontierelor ruse", a argumentat Soigu.

"Este vorba si de o extindere teritoriala a districtului militar sudic, in contextul unirii Crimeei cu Rusia", a subliniat Soigu. Rusia a anexat fosta regiune ucraineana Crimeea in martie, pe fondul crizei separatiste din Ucraina.

Cinci civili si trei soldati au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei

Cinci civili si trei soldati ucraineni au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei, unde rebelii prorusi si militarii sunt implicati in confruntari in pofida armistitiului, potrivit unui nou bilant oficial prezentat marti, relateaza Mediafax, citand AFP.

La Donetk, important oras industrial si fief separatist, unde bombardamentele au continuat in cursul serii si in cursul noptii, conform jurnalistilor AFP, "trei persoane au fost ucise luni si cinci au fost ranite", a anuntat Primaria. Un al patrulea civil a fost ucis luni la Makiivka, in apropiere de Donetk, a adaugat Primaria.

Marti dimineata, un obuz a lovit un autobuz, provocand moartea unei femei, potrivit aceleiasi surse. Deocamdata nu s-a putut stabili originea tirurilor care au provocat moartea civililor.

Consiliul national de securitate si aparare a anuntat la randul sau ca trei soldati ucraineni au fost ucisi in ultimele 24 de ore, iar alti doi au fost raniti.

Bombardamentele din acest oras, in care s-au inregistrat lupte violente de la inceputul conflictului in aprilie, s-au soldat cu moartea a sase civili duminica, cel mai grav bilant de la intrarea in vigoare, la 5 septembrie, a armistitiului semnat de Kiev si insurgenti.

Potrivit unui purtator de cuvant al armatei, rebelii vizeaza obiectivele fortelor ucrainene din zona aeroportului, care se afla sub control ucrainean, fara a reusi sa determine retragerea acestora.

Autonomie temporara pentru estul Ucrainei

Parlamentul ucrainean a adoptat legea initiata de Porosenko ce prevede mai multa autonomie pentru regiunile separatiste din est si fixeaza alegeri locale in aceste regiuni, la 7 decembrie, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a prezentat marti in Parlament un proiect de lege care garanteaza mai multa autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon, unde un armistitiu fragil este in vigoare, in incercarea de a solutiona conflictul violent.

Acest proiect de lege privind un "statut special" pentru regiunile Donetk si Lugansk este prevazut de protocolul de armistitiu semnat la 5 septembrie de Kiev si rebelii prorusi, care cer independenta.

Proiectul de lege prevede de asemenea organizarea de alegeri la 7 decembrie in regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk. Autoritatile de la Kiev doresc organizarea de "alegeri la nivel de districte, consilii municipale, consilii locale", in "anumite districte din regiunile Donetk si Lugansk, duminica, 7 decembrie", conform textului proiectului de lege.

De asemenea, parlamentul ucrainean a adoptat si legea care acorda amnistie anumitor combatanti din est, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Presedintele Petro Porosenko a supus marti Parlamentului un proiect de lege privind o amnistie pentru "participantii la evenimentele din Donetk si Lugansk", doua fiefuri ale rebelilor prorusi.

Conform presedintiei, proiectul de lege scuteste de la proceduri penale si administrative combatantii, cu exceptia celor care s-au facut vinovati in special de "crime, violuri si terorism". Potrivit presei ucrainene, o exceptie de la aceasta amnistie sunt si cei responsabili de doborarea avionului Boeing al companiei Malaysia Airlines la 17 iulie, soldat cu 298 de morti.

Premierul Iateniuk sustine ca Putin vrea sa creeze un coridor catre Transnistria prin Odesa

Uniunea Europeana si Statele Unite ar trebui sa se alature negocierilor privind conflictul din Donbas, altfel, in cazul unor discutii bilaterale, Ucraina ar putea sa nu reuseasca sa tina piept Rusiei, a declarat premierul ucrainean.

"Sunt in favoarea formatului de la Geneva, a unor negocieri in care sa fie implicate Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Rusia. Noi nu suntem suficient de puternici pentru a negocia pe baze bilaterale, Rusia ar putea juca mai bine, Putin vrea sa obtina un alt conflict inghetat", a declarat Iateniuk.

Potrivit lui, presedintele rus vrea sa obtina nu numai regiunile Donetk si Lugansk, ci intreaga Ucraina, neputand accepta ambitiile europene ale acesteia si visand la refacerea URSS.

"Primul pas a fost anexarea Crimeei, al doilea crearea unui conflict inghetat in Donbas si al treilea va fi un coridor via Odesa catre Transnistria", a afirmat premierul.

Iateniuk a adaugat, de asemenea, ca reusita reformelor in Ucraina va fi posibila doar atunci cand razboiul din estul tarii se va termina.

"Prioritatea cheie nu numai pentru Ucraina, ci pentru intreaga lume este descurajarea Rusiei si oprirea razboiului. Aceasta este o conditie prealabila reformelor ulterioare. Daca reusim sa oprim razboiul, daca reusim sa descurajam Rusia, vom avea o sansa sa atragem investitori internationali devreme ce stiti cat de dificil este sa ii atragem atunci cand artileria si tancurile rusesti sunt la noi in tara (si cat de dificil este) sa restauram increderea in investitorii locali si sa ne concentram pozitiv pe reformele de care tara noastra are nevoie", a explicat Iateniuk.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Criza in Ucraina. Batalie pentru aeroportul din Donetk. 6 civili, ucisi in confruntarile dintre armata ucraineana si rebeli
Criza in Ucraina. Batalie pentru aeroportul din Donetk. 6 civili, ucisi in confruntarile dintre armata ucraineana si rebeli

15 septembrie 2014. 6 civili au fost ucisi in cursul confruntarilor dintre armata ucraineana si rebelii prorusi in ultimele 24 de ore, la Donetk, bastion separatist din estul Ucrainei, a anuntat luni Primaria acestui oras.

SRI:
SRI: "Romania este natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei". Ce presupune aceasta calitate

Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, anunta SRI.

Criza in Ucraina. Putin
Criza in Ucraina. Putin "vrea sa elimine Ucraina". Armata anunta ca a respins un atac rebel asupra aeroportului din Donetk

13 septembrie 2014. Scopul lui Vladimir Putin este sa "elimine Ucraina" ca stat independent, a acuzat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk, indemnand Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa fie garantii planului de pace in tara sa.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.