Criza in Ucraina. Batalie pentru aeroportul din Donetk. 6 civili, ucisi in confruntarile dintre armata ucraineana si rebeli
15 septembrie 2014. 6 civili au fost ucisi in cursul confruntarilor dintre armata ucraineana si rebelii prorusi in ultimele 24 de ore, la Donetk, bastion separatist din estul Ucrainei, a anuntat luni Primaria acestui oras.
"Sase civili au murit in timpul ostilitatilor", a declarat viceprimarul Kostiantin Savinov.
Jurnalistii AFP, citati de Mediafax, au fost duminica martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate pana la 20 de tiruri pe minut, in apropierea aeroportului din Donetk, instalatii aflate sub controlul fortelor armate ucrainene.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un fum negru acoperea cerul in apropiere. In timp ce rebelii trageau din zonele locuite, fortele armate ucrainene ripostau de pe aeroport, a constatat AFP, scrie Mediafax.
Primaria din Donetk, care a calificat situatia drept "critica", a declarat inca de duminica seara ca bombardamentele au provocat victime in randul populatiei, fara a furniza alte detalii.
Aceste confruntari s-au produs in pofida armistitiului incheiat intre Guvern si insurgenti la 5 septembrie pentru a pune capat celor cinci luni de lupte soldate cu 2.700 de morti.
Batalie pentru aeroportul din Donetk. Forte militare americane au ajuns in estul tarii
In vestul Ucrainei au inceput o serie de exercitii militare la care participa si forte americane, in vreme ce in estul tarii continua confruntarile intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi.
Kievul a acuzat duminica rebelii prorusi ca ameninta procesul de pace incalcand armistitiul din estul Ucrainei incheiat pe 5 septembrie, in timp ce schimburi de focuri intense intre fieful separatistilor din Donetk au provocat victime in randul civililor, potrivit autoritatilor. Purtatorul de cuvant a facut acest acuzatii citand declaratiile unui lider separatist, Boris Litvinov, care a asigurat duminica, potrivit agentiei de presa ruse Interfax, ca cei doi reprezentanti ai insurgentilor au semnat un acord de a nu actiona decat in calitate de "observatori" si nu de participanti directi la proces.
Potrivit Mediafax, duminica 14 septembrie, jurnalistii AFP au fost martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate pana la 20 de tiruri pe minu, in apropierea aeroportului din Donetk, aflat momentan sub controlul fortelor armate ucrainene. Un fum negru acoperea cerul in apropiere in timp ce rebelii trageau din zonele locuite iar fortele guvernamentale ripostau de pe aeroport. Primaria din Donetk, care a calificat situatia drept "critica", a declarat duminica seara ca bombardamentele au provocat victime in randul populatiei, fara alte detalii pentru moment.
Armistitiul este privit cu neincredere si de occidentali, care il considera insuficient pentru a garanta o pace durabila. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politica bazata pe "principiul suveranitatii Ucrainei".
In timp ce Kievul si occidentul acuza Rusia ca joaca un rol activ in cadrul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme si militari - potrivit imaginilor din satelit detinute de NATO -, militari din 15 tari, intre care Statele Unite, vor desfasura incepand de luni si pana la 26 septembrie exercitii militare, "Rapid Trident 14", in apropiere de Liov, in vestul Ucrainei.
Cu cateva zile inaintea unei vizite a lui Petro Porosenko la Washington, Rusia a acuzat Statele Unite ca alimenteaza conflictul din est din motive pur strategice, in timp ce Kievul a denuntat o tentativa rusa de "eliminare a Ucrainei". "Washingtonul a demonstrat in mai multe randuri ca obiectivul sau este agravarea cit mai mult posibil a acestei crize pentru folosirea Ucrainei ca moneda de schimb in noua sa tentativa de izolare si slabire a Rusiei", a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a asigurat, la randul lui, ca "scopul final al lui Vladimir Putin" este de a "lua toata Ucraina" si de a "reface Uniunea Sovietica". Potrivit lui, presedintele rus "nu poate accepta ideea ca Ucraina face parte dintr-o familie europeana", in timp ce Parlamentul ucrainean se pregateste sa ratifice, marti, acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
Rusia va crea un fond anti-criza pentru a ajuta companiile sanctionate de UE si SUA
Rusia va folosi o parte din banii destinati Fondului de Pensii si sumele nefolosite din bugetul pe 2014 pentru a infiinta un fond "anti-criza", cu scopul de a sprijini companiile din domeniul energiei afectate de sanctiunile impuse de tarile din Vest, relateaza RIA Novosti.
Ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a explicat ca reforma fondului de pensii va genera un surplus de 309 miliarde de ruble, adica aproximativ 8,2 miliarde de dolari, din care va fi creata, in 2015, "rezerva anti-criza".
El a precizat ca o parte dintre acesti bani va fi alocata companiilor din Rusia care se confrunta cu dificultati din cauza noilor masuri luate de Uniunea Europeana si Statele Unite impotriva Rusiei, in contextul conflictului din Ucraina.
Fondul de pensii este gestionat de banca de stat Vnesheconombank. Mai multe companii au cerut deja ajutoare financiare din partea statului, inclusiv cel mai mare producator de petrol din Rusia, Rosneft, care a solicitat un imprumut guvernamental de aproape 40 de miliarde de dolari.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, Kiev, criza, separatiști, conflict,
Dată publicare:
15-09-2014 12:49