Criza in Ucraina. Putin "vrea sa elimine Ucraina". Armata anunta ca a respins un atac rebel asupra aeroportului din Donetk

×
Codul embed a fost copiat

13 septembrie 2014. Scopul lui Vladimir Putin este sa "elimine Ucraina" ca stat independent, a acuzat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk, indemnand Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa fie garantii planului de pace in tara sa.

"Scopul lui Vladimir Putin vizeaza nu doar regiunile (separatiste din est) Donetk si Lugansk, el vrea ia intreaga Ucraina" si sa "o elimine ca stat independent", a declarat premierul uccrainean, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

"Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai buna. Eu sustin asa-zisul format de la Geneva, cu Statele Unite, UE si Rusia. Nu suntem suficient de puternici sa purtam negocieri bilaterale cu Rusia", a adaugat el, dupa opt zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu incheiat intre Kiev si separatisti prorusi, cu participarea Rusiei si OSCE.

Armata ucraineana anunta ca a respins un asalt rebel asupra aeroportului de la Donetk

Armata ucraineana a anuntat sambata ca a respins vineri un asalt al rebelilor asupra aeroportului de la Donetk, bastionul separatistilor prorusi in estul Ucrainei, in pofida faptului ca este in vigoare un armistitiu, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Citește și
ue - ucraina - rusia
Cand va intra in vigoare acordul de asociere UE-Ucraina
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Numerosi rebeli sustinuti de sase tancuri au lansat vineri, la ora (locala) 19.30 (si ora Romaniei), un asalt asupra aeroportului de la Donetk, respins eroic de catre militari", a anuntat serviciul de presa al Statului Major pentru operatiuni ucrainene in estul tarii intr-un comunicat.

Catre ora locala 20.50, rebelii au folosit artileria impotriva unor pozitii ale fortelor ucrainene care controleaza aeroportul, potrivit aceleiasi surse.

Sambata dimineata aeroportul a fost tinta unor tiruri cu lansatoare de rachete. Locuitori de la Donetk, contactati sambata de AFP, citata de Mediafax, au declarat ca au auzit bombardamente scurte, dar intense, vineri, dinspre zona aeroportului.

In sectorul aeroportului, pozitiile rebelilor erau neschimbate, iar apropierea de aeroport era imposibila. Zona este scena unor confruntari armate internse, in ultimele luni, intre fortele ucrainene si insurgenti.

Potrivit unor rebeli de la fata locului, contactati de un jurnalist AFP, agentie citata de Mediafax, in noaptea de vineri spre sambata au avut loc bombardamente, dar nu s-a inaintat catre aeroport.

Al doilea convoi umanitar rus a trecut sambata noapte frontiera si se indreapta spre estul Ucrainei

Primele vehicule din al doilea convoi rus cu ajutor umanitar pentru Ucraina au trecut vineri seara punctul de control vamal rus "Donetk", indreptandu-se spre punctul vamal ucrainean, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.

Potrivit unui purtator de cuvant al Serviciului Vamal rus, Raian Faruksin, convoiul este format din 33 de camioane, incarcate cu aproximativ 2.000 de tone de ajutor umanitar.

"La ora 23.30 (22.30, ora Romaniei), vamesii rusi au finalizat controlul celor 33 de camioane. Vehiculele se indeapta spre punctul vamal ucrainean", a declarat el.

Potrivit Moscovei, al doilea convoi va fi format din 200 de vehicule. Faruskin a adaugat ca impreuna cu aceste camioane au trecut doua "vehicule pentru asistenta tehnica".

Potrivit Itar-Tass, al doilea convoi rus cu ajutor umanitar era pregatit sa plece spre estul Ucrainei in urma cu trei saptamani, dar Moscova astepta decizia Kievului.

Un prim convoi umanitar rus, care transporta 1.800 de tone de ajutor, a traversat deja frontiera ruso-ucraineana la sfarsitul lui august, fara verificari din partea Crucii Rosii sau a unui acord al autoritatilor ucrainene. Kievul a denuntat atunci "o invazie directa".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Vladimir Putin: Criza din Ucraina are scopul de a transforma NATO in
Vladimir Putin: Criza din Ucraina are scopul de a transforma NATO in "instrumentul politic" al SUA

12 septembrie 2014. Criza din Ucraina are rolul de a reactiva Alianta Nord-Atlantica in calitatea de "instrument politic" al Statelor Unite, acuza presedintele rus, Vladimir Putin, afirmand ca "sanctiunile nu aduc niciodata rezultatele asteptate".

Cand va intra in vigoare acordul de asociere UE-Ucraina
Cand va intra in vigoare acordul de asociere UE-Ucraina

Acordul de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina va intra in vigoare pe 1 noiembrie, dupa ratificarea, marti, de catre Parlamentul European si de catre Legislativul de la Kiev, anunta presedintele Petro Porosenko, conform Medafax care citeaza AFP.

Inalt oficial rus:
Inalt oficial rus: "Baza din Romania e o provocare GRAVA la adresa Rusiei". Ce masuri va lua Kremlinul in urmatoarele zile

Unul dintre cei mai inalti oficiali din diplomatia rusa a transmis un mesaj foarte dur la adresa tarii noastre, afirmand ca baza la Deveselu e o provocare la care Kremlinul va reactiona

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.