SRI: "Romania este natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei". Ce presupune aceasta calitate
Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei, creat prin participarea voluntara a tarilor membre NATO, anunta SRI.
”In contextul evenimentelor generate de tensionarea relatiilor ruso-ucrainene si pe fondul necesitatii Aliantei Nord-Atlantice de a-si intari granita de est, au fost implementate noi masuri de securitate, sens in care a aparut si ideea crearii, pe baza contributiei voluntare a tarilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei”, precizeaza SRI intr-un comunicat de presa dat publicitatii sambata.
Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice - apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a participarii tarii noastre, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii catre NATO, iar in cadrul Summit-ului NATO din tara Galilor (4-5 septembrie), Romania si-a declarat disponibilitatea de a indeplini rolul de natiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apararea cibernetica a Ucrainei.
”Aceasta calitate presupune definirea, de catre specialistii nationali in securitate cibernetica, in baza dialogului cu partea ucraineana, a cerintelor tehnice si a arhitecturii unui sistem de protectie a unor infrastructuri critice IT&C impotriva amenintarilor cibernetice. De asemenea, o alta sarcina a natiunii-lider se refera la identificarea altor state NATO ca si contributori la Fond, astfel incat sa se poata asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu in ultimul rand, natiunea-lider va asigura managementul de proiect si instruirea specialistilor ucraineni in vederea exploatarii eficiente a sistemului”, se arata in comunicat.
SRI mai precizeaza ca, avand in vedere evolutiile de securitate in domeniu, Romania, prin institutiile abilitate, acorda o atentie deosebita prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa sa si a aliatilor sai.