Criza in Ucraina. Rebelii au doborat un nou avion in ziua in care Porosenko a fost investit in functia de presedinte

×
Codul embed a fost copiat

7 iunie 2014. Rebelii din Slaviansk au doborat un nou avion al armatei ucrainene, in ziua in care Petro Porosenko a fost investit in functia de presedinte al Ucrainei.

Separatistii prorusi din "republica" autoproclamata la Lugansk, in estul tarii, au reactionat sambata, dupa investirea noului presedinte ucrainean Petro Porosenko in functie, indemnandu-l sa-si "retraga trupele de ocupatie", relateaza AFP.

"Negocierile pot incepe numai dupa retragerea de pe teritoriul nostru a trupelor de ocupatie. Iar daca Kievul considera ca suntem cu totii teroristi, nu avem ce sa discutam cu ei", a afirmat "presedintele" "republicii" de la Lugansk Valeri Bolotov, citat intr-o declaratie transmisa presei.

In discursul pronuntat la investirea in functie, Porosenko a declarat, adresandu-se locuitorilor regiunii rusofone Donbas, aflata in mare parte sub controlul insurgentilor, ca "multi dintre voi au experimentat «farmecul» regimului teroristilor. Nu va vom abandona in nicio circumstanta".

"Astazi (sambata) a avut loc investirea presedintelui Ucrainei, o tara vecina. Republica noastra nu are relatii diplomatice cu Ucraina", a adaugat Bolotov.

Citește și
Vladimir Putin
Liderii G7 ii cer lui Vladimir Putin sa ajute la rezolvarea situatiei din Ucraina. Cu ce este amenintat liderul rus

Separatistii au doborat un nou avion militar

Separatistii rebeli din Slaviansk au doborat un avion militar care transporta ajutoare umanitare, au afirmat oficiali ucraineni, potrivit Euronews.

 

Petro Porosenko, investit in functia de presedinte

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a prezentat sambata, in discursul inaugural pentru preluare functiei de sef de stat, planul de pace pentru depasirea crizei dintre Kiev si Moscova.

Noul presedinte ucrainean Petro Porosenko a declarat sambata, in cursul ceremoniei de investire in functie, ca va refuza orice "compromis" cu Rusia in privinta orientarii europene a tarii sale si asupra apartenentei Crimeei la Ucraina, relateaza AFP. "Crimeea a fost si va ramane ucraineana", a declarat el, provocand aplauze in Parlament, unde se afla numerosi sefi de stat. "I-am spus in mod clar acest lucru liderului rus in Normandia", a adaugat el.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a angajat sambata, in discursul de investire sustinut in Parlament, sa mentina unitatea tarii, a carei parte de est este devastata de o insurectie separatista prorusa, relateaza AFP.

Porosenko, adresandu-se locuitorilor regiunii industriale Donbas, aflate in mare parte sub controlul rebelilor si unde intentioneaza sa efectueze in curand o vizita, le-a promis sa efectueze o descentralizare a puterii si sa garanteze utilizarea libera a limbii ruse.

Ceremonia de investire a lui Petro Porosenko ca al cincilea presedinte al Ucrainei independente a fost organizata sambata, in Parlament, la Kiev, in prezenta a numerosi sefi de stat. Presedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, care a asigurat presedintia interimara, a deschis sedinta catre ora 7.00 GMT (10.00, ora Romaniei), prezentand invitatii, potrivit unor imagini transmise in direct la televiziune. El i-a citat pe primii trei presedinti ucraineni, omitandu-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie.

Porosenko, purtand un costum inchis la culoare, a patruns, dupa aceea, in Parlament si a urcat scara care duce catre sala de dezbateri. Au fost prezenti vicepresedintele american Joe Biden, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy si numerosi sefi de stat si de guverne din Europa de Est, aflate odinioara sub dominatia sovietica, inclusiv presedintele polonez Bronislaw Komorowski si presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite.

Porosenko, un miliardar prooccidental, in varsta de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie in urma unei bai de sange in Piata Maidan, la Kiev, dupa ce a fugit in Rusia, in urma a trei luni de contestare proeuropeana. El a devansat-o pe Iulia Timosenko (12,8%), un fost premier, prezenta sambata la investire, purtand faimoasa sa coafura care a facut-o celebra in timpul "revolutiei portocalii" din 2004.

Presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, au convenit asupra trimiterii unui emisar special rus la Kiev, pentru negocieri privind solutionarea crizei din Ucraina, in cursul intrevederii cu ocazia ceremoniilor din Normandia, relateaza agentia ucraineana UNIAN. Potrivit UNIAN, Porosenko a anuntat aceasta decizie dupa intalnirea cu Putin, la castelul din Benouville. El a declarat ca negocierile ar putea incepe duminica, pe 8 mai, si a apreciat ca inceputul unui dialog cu Rusia este "un pas bun".

Noul presedinte ucrainean a relatat, de asemenea, ca a discutat cu omologul rus despre Crimeea, anexata de Rusia in urma unui referendum. "Subiectele discutate au fost complicate si nici reactia (lui Putin) la intrebarea mea privind Crimeea nu a fost una simpla", a afirmat Porosenko.

Presedintele rus si omologul sau ucrainean Petro Porosenko s-au intalnit, vineri, pentru prima oara, cu prilejul ceremoniilor consacrate implinirii a 70 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia. Cei doi oficiali "si-au strans mainile si au discutat normal. Este vorba despre un schimb normal si serios intre doi lideri", a afirmat o sursa din anturajul presedintelui francez, precizand ca la reuniune a participat si cancelarul german Angela Merkel. Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, presedintele rus si omologul sau ucrainean au convenit asupra necesitatii incetarii confruntarilor militare in estul Ucrainei.

"In cursul unei scurte discutii, Vladimir Putin si Petro Porosenko s-au pronuntat in favoarea incetarii cat mai rapide a varsarii de sange in sud-estul Ucrainei", a declarat Peskov. "Cei doi presedinti s-au pronuntat in favoarea incetarii tuturor activitatilor militare, atat cele ale armatei ucrainene, cat si cele ale sustinatorilor federalizarii Ucrainei", a adaugat el.

Aceasta prima intalnire dintre Vladimir Putin si Petro Porosenko, ales la 25 mai si care va fi investit oficial sambata, este "un progres fragil" pentru a se ajunge la o solutie politica la criza.

Vladimir Putin vrea controale mai atente la granita

Presedintele rus Vladimir Putin a dat ordin sambata sa fie consolidate controalele la frontiera cu Ucraina, a anuntat serviciul de presa al Kremlinului citat de agentiile rusesti, relateaza AFP.

Putin a dat ordin sa fie adoptate toate masurile necesare pentru impiedicarea oricarei treceri ilegale a frontierei, scriu agentiile rusesti de presa, dupa ce Kievul a recunoscut ca trei dintre posturile sale de frontiera au trecut sub controlul separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Gigi Becali a fost doborât de virusul HMPV, dar mărturisește: ”Prima dată în viața mea când mă bucur că am fost bolnav!”
Citește și...
Ceremoniile dedicate Debarcarii din Normandia au provocat primul contact direct intre noul presedinte al Ucrainei si Putin
Ceremoniile dedicate Debarcarii din Normandia au provocat primul contact direct intre noul presedinte al Ucrainei si Putin

Manifestarile emotionante consacrate comemorarii a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia au insemnat si infiriparea unui dialog intre Vladimir Putin si noul presedinte ucrainean, Petro Porosenko.

Liderii G7 ii cer lui Vladimir Putin sa ajute la rezolvarea situatiei din Ucraina. Cu ce este amenintat liderul rus
Liderii G7 ii cer lui Vladimir Putin sa ajute la rezolvarea situatiei din Ucraina. Cu ce este amenintat liderul rus

Vladimir Putin ar fi trebuit sa gazduiasca zilele acestea un summit G8, la Soci. Insa, dupa anexarea Crimeei, Rusia a fost exclusa temporar din G8, re-devenit G7, iar summitul a fost mutat la Bruxelles.

Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia
Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia

05 iunie 2014. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a aratat dispus sa aplice noi sanctiuni Rusiei, in timp ce insurgentii prorusi din Ucraina au ocupat mai multe puncte vamale de la granita dintre cele doua tari.

Recomandări
Surse Reuters: Germania va primi gaze românești din proiectul Neptun Deep. OMV a încheiat un acord pe cinci ani, din 2027
Surse Reuters: Germania va primi gaze românești din proiectul Neptun Deep. OMV a încheiat un acord pe cinci ani, din 2027

Primele gaze extrase din proiectul românesc Neptun Deep vor ajunge în Germania, din 2027. OMV a încheiat un acord de livrare cu firma nemțească Uniper, urmând să fie onorat imediat ce exploatarea va deveni operațională, susțin surse apropiate companiei.

Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați

Eliminarea facilităților fiscale din IT pune o presiune suplimentară pe industria din țara noastră, deja afectată de un val de concedieri în domeniu și de proiecte pierdute în fața altor state cu mână de lucru mai ieftină.

Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”
Copii mutilați pe viață de petarde. Medicii cer interzicerea lor: „Trebuie luate măsuri drastice”

Medicii cer interzicerea vânzării petardelor către persoanele fizice. Apelul lor vine în contextul în care în spitale încă suferă mulți dintre cei care s-au rănit de Crăciun și Revelion.