Ceremoniile dedicate Debarcarii din Normandia au provocat primul contact direct intre noul presedinte al Ucrainei si Putin
Manifestarile emotionante consacrate comemorarii a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia au insemnat si infiriparea unui dialog intre Vladimir Putin si noul presedinte ucrainean, Petro Porosenko.
Si amandoi au cazut de acord ca "trebuie oprita rapid varsarea de sange" din estul Ucrainei. Un alt semn de destindere: Putin a avut o scurta discutie cu presedintele american Barack Obama, prima data cand s-au aflat fata in fata dupa ce Rusia a anexat Crimeea.
O mana intinsa pentru reconciliere... Vladimir Putin a spus ca e recunoscator Frantei si presedintelui Hollande pentru ca l-a invitat la ceremoniile din Normandia. Pe acelasi covor rosu pasea, putin mai devreme, si noul presedinte ucrainean, Porosenko. Intalnirea celor doi a fost destul de anevoioasa. La fotografia de familie, Putin este in dreapta, Porosenko -- cat de departe se poate!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cancelarul Angela Merkel nu s-a ferit insa sa discute in germana cu Putin, fostul spion KGB din Germania de est, sub privirile noului lider urcainean.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Nu pot decat sa salut pozitia domnului Porosenko, varsarea de sange din estul Ucrainei trebuie sa inceteze imediat. Mi-a spus ca are un plan, dar mai bine il intrebati pe el, nu pe mine, ce masuri preconizeaza."
"Abordarea liderului ucrainean mi-a parut justa in ansamblu" - a insistat Putin, in declaratia pentru televziunea rusa, pe un ton parca niciodata atat de binevoitor la adresa Kievului, de cand a izbucnit criza ucraineana. Totusi, n-a uitat sa repete ca "operatiunea represiva impotriva insurgentilor pro rusi trebuie sa inceteze imediat".
Imaginile "diplomatiei" de pe plajele Normandiei s-au derulat pe marile ecrane. In timp ce presedintele Obama strangea mainile unor veterani, camerele TV il fixau pe rivalul sau. Televiziunea i-a pus alaturi - fara sa stea, de fapt, unul langa altul. Dar fiecare stia ce imagini vad participantii la ceremonie. Un moment memorabil dintr-o zi pentru istorie!
Insa, departe de plajele Normandiei, nici vorba de armistitiu in conflictul din estul Ucrainei. Separatistii au doborat un avion al fortelor ucrianene aproape de Slaviansk. Transporta ajutoare umanitare destinate populatie - a spus un purtator de cuvant al armatei ucrainene. Se pare totusi ca pilotii au apucat sa se catapulteze inainte de prabusirea aparatului.
In discursul sau de la ceremoniile care au marcat 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, presedintele Hollande a onorat sacrificiul celor care au cazut in Ziua cea mai lunga. In acelasi timp, insa, a indemnat la lupta, "cu aceasai viziune si curaj" impotriva amenintarilor de astazi pentru pacea lumii. Si a amintit aici terorismul, dar si incalzirea globala sau somajul in masa.
Plajele acum pasnice ale Normandiei au devenit, vineri, scena unui dans alegoric pentru Ziua Z, momentul Debarcarii aliatilor, care, acum 70 de ani, a schimbat cursul celui de al doilea razboi mondial si al istoriei moderne. 19 lideri ai lumii si sute de veterani - unii chiar supravietuitori nonagenari ai bataliei din "Ziua cea mai lunga" - au urmarit reprezentatia.
"Dupa mai multe zile de lupte intense, drapelul sovietic a fost inaltat deasupra Reichstagului pe 1 mai".
Au fost ceremonii omagiale in toate cimitirele natiunilor ai caror soldati au cazut pe pamant francez. Eroii au fost omagiati cu salve de tun ... in timp ce avioanele in formatie de acrobatie brazdau cerul "desenand" in culorile tricolorului francez.
A fost si o simulare a Debarcarii cu cateva ambarcatiuni si vehicule de epoca. Veteranii care s-au intors pe plajele Normandiei n-au fost insa intampinati de trupele naziste, ci de turisti sau localnici curiosi. Seara, dupa ceremonii, presedintele Hollande a oferit un dineu de stat la palatul Elysee, in onoarea reginei Elisabeta a II-a.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Suntem, in acealsi timp, vecini si indepartati unul de altul, diferiti si identici, rivali, dar mereu complici. Inchin acest pahar, prin intermediul maiesatii voastre, pentru marea natiune britanica, aliatul si prietenul poporului francez".
Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a amintit ca prima sa vizita in strainatate, in calitate de suverana a fost in Franta, la scurt timp dupa casatorie si la patru ani de la Ziua Z: "Imi amintesc cu ce placere am descoperit, pentru prima data, aceasta minunata tara. Compatriotii nostri redescopera mereu acest unic amestec de prietenie, rivalitate in sensul bun al cuvantului, dar si de admiratie care constituie esenta legaturilor care unesc Marea Britanie si Franta".
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, vladimir putin, angela merkel, françois hollande, aliati, debarcare, normandia,
Dată publicare:
07-06-2014 08:56