Criza in Ucraina: Noi avertismente pe ruta Washington - Moscova. Insurgentii au ocupat puncte de la granita cu Rusia
05 iunie 2014. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a aratat dispus sa aplice noi sanctiuni Rusiei, in timp ce insurgentii prorusi din Ucraina au ocupat mai multe puncte vamale de la granita dintre cele doua tari.
Agenti ai politiei de frontiera ucrainene au abandonat joi trei puncte vamale de la granita cu Rusia, asteptand intariri, in contextul luptelor cu insurgentii separatisti, relateaza AFP.
Punctele vamale Cervonopartizansk, Doljanski si Cervona Mogila, situate in regiunea Lugansk, au fost atacate de rebeli separatisti in cursul noptii de miercuri spre joi, iar confruntarile armate continua in prezent.
"In contextul intensificarii schimburilor de focuri, date fiind amenintarile la adresa oamenilor care trec frontiera, civilii si agentii Politiei de frontiera au decis sa evacueze zona. Punctele vamale au fost inchise temporar, iar Rusia a fost instiintata oficial", au precizat autoritatile ucrainene.
Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a anuntat miercuri seara ca un segment al frontierei dintre Ucraina si Rusia urmeaza sa fie inchis, pentru a-i "localiza mai rapid pe teroristi".
SUA avertizeaza din nou Rusia in privinta Ucrainei
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat joi ca Rusia are la dispozitie cel mult patru saptamani pentru stabilizarea situatiei din Ucraina, in caz contrar urmand sa fie aplicate noi sanctiuni.
Obama Warns Russia G-7 Is Ready for More Sanctions http://t.co/MFcYvJ8M01
— NBC Politics (@NBCPolitics) June 5, 2014
"Domnul Vladimir Putin are posibilitatea de a reveni pe drumul drept al legislatiei internationale", a declarat Obama, potrivit AFP, la sfarsitul summitului G7, la Bruxelles.
"Vom vedea ce va face domnul Putin in doua, trei, patru saptamani", a adaugat presedintele SUA. "Daca provocarile Rusiei continua, este clar ca tarile G7 sunt pregatite sa impuna costuri suplimentare Rusiei", a atras atentia Obama intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Marii Britanii, David Cameron.
Liderul britanic, care urmeaza sa se intalneasca joi seara cu presedintele rus Vladimir Putin, a afirmat ca "il va avertiza cu noi sanctiuni daca nu se vor inregistra progrese in Ucraina".
Vladimir Putin justifica anexarea Crimeei
Presedintele rus, Vladimir Putin, a justificat anexarea Crimeei de catre Rusia, afirmand ca Moscova nu putea permite ca aceasta peninsula sa intre in componenta NATO.
"Vreau sa fie clar si sincer. Mentineam un dialog cu partenerii nostri - cu europenii si americanii - folosind doar instrumente diplomatice si pasnice. insa la incercarile noastre de a continua acest dialog, ei ne-au raspuns prin sustinerea unei lovituri de stat anticonstitutionale in Ucraina. Nu aveam nicio garantie ca Ucraina nu va deveni maine parte a NATO", a declarat Putin intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 si postului de televiziune TF1.
"Sa ma scuzati, dar noi nu puteam proceda altfel in aceste conditii, cand un teritoriu cu o populatie preponderent de origine rusa risca sa ajunga intr-o alianta militara internationala, desi locuitorii Crimeei voiau sa fie in componenta Rusiei", a adaugat el.
Totodata, liderul de la Kremlin a afirmat ca "o politica bazata pe expansiune si cuceriri de teritorii nu are viitor in epoca contemporana". El a subliniat ca destramarea fostei Uniuni Sovietice a fost o "catastrofa umanitara a secolului XX, ci nu una de tip politic sau ideologic". De asemenea, presedintele rus a declarat ca ar vrea ca numele lui sa ramana in istorie si sa fie legat de ameliorarea conditiilor de viata in Rusia. "As vrea sa fiu considerat drept un om care a facut tot de a putut pentru fericirea si prosperitatea tarii sale, a poporului sau", a spus Putin.
G7 cere Rusiei sa inceteze "destabilizarea" Ucrainei, avertizand cu noi sanctiuni
Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei sa inceteze actiunile care au scopul "destabilizarii" Ucrainei, afirmand ca in caz contrar ar putea adopta noi sanctiuni, relateaza AFP. "Anexarea ilegala a Crimeei de catre Rusia, actiunile de destabilizare in estul Ucrainei sunt inacceptabile si trebuie sa inceteze", au subliniat intr-un comunicat liderii celor sapte mai industrializate tari, la sfarsitul unui dineu comun.
"Suntem pregatiti sa intensificam sanctiunile tintite si sa punem in aplicare sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, daca evenimentele vor necesita" aceste masuri, au adaugat ei. "Indemnam Rusia sa recunoasca rezultatele alegerilor" prezidentiale din Ucraina, organizate pe 25 mai, "sa finiseze retragerea fortelor militare de la frontiera ruso-ucraineana si sa opreasca afluxul de armament si insurgenti spre Ucraina", au cerut liderii G7, subliniind ca Moscova trebuie "sa-si utilizeze influenta de care dispune in randul separatistilor inarmati, pentru a-i determina sa lase armele jos si sa inceteze violentele".
De asemenea, G7 "incurajeaza autoritatile ucrainene sa mentina o pozitie echilibrata in continuarea operatiunilor pentru restabilirea legii si a ordinii" in estul tarii. Potrivit presedintelui francez, François Hollande, "G7 considera ca dialogul si o detensionare a situatiei trebuie sa fie incurajate".
Hollande a confirmat ca in cursul dineului la care au participal liderii G7, "au fost abordate masurile (care vor fi) luate in cazul unor evenimente grave", si a mentionat ca noile sanctiuni "ar putea fi adoptate in cazul unor deficiente majore".
Intrebat cu privire la o posibila intalnire intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Petro Porosenko, care vor fi prezenti la ceremoniile organizate cu ocazia debarcarii aliatilor in Normandia, Hollande a afirmat: "Lasati lucrurile sa evolueze de la sine, pentru a vedea daca vor avea loc contacte" intre cei doi lideri.
Presedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat miercuri ca este pregatit sa discute cu omologul sau ucrainean, Petro Porosenko, in Franta, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcarii. "Eu nu voi evita pe nimeni", a declarat Putin intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 si postului tv TF1. La randul sau, Porosenko, care se va intalni zilele urmatoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu exclude posibilitatea unei intrevederi cu Putin. "Pentru moment, o intrevedere cu presedintele Putin nu este prevazuta, dar nu exclud posibilitatea", a explicat liderul ucrainean.
Putin asteapta "dovezi" din partea SUA privind implicarea Rusiei in conflictul ucrainean
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, cere Statelor Unite sa prezinte "dovezi" privind implicarea militara a Rusiei in conflictul separatist din estul Ucrainei. "Dovezi?! Vreau ca Statele Unite sa le arate!", a afirmat Putin intr-un interviu acordat postului de radio Europe 1 si postului tv TF1.
Statele Unite au anuntat ca detin "dovezi" potrivit carora Rusia continua sa permita trecerea "combatantilor" si "armamentului" in estul Ucrainei. "Noi am vazut, toata lumea a vazut, cum fostul secretar de Stat american (Colin Powell) a prezentat dovezi referitoare la prezenta unor arme de distrugere in masa in Irak", a ironizat Putin, cu aluzie la acuzatiile nefondate, lansate in 2003 de Statele Unite, pentru a justifica interventia militara impotriva lui Saddam Hussein.
"A afirma inseamna un lucru, iar a prezenta dovezi inseamna altceva. Va repet: nu exista nicio forta rusa, niciun militar rus in sud-estul Ucrainei", a adaugat el. "Sper ca nu vom intra intr-o noua faza a «Razboiului Rece»", a declarat Putin.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, vladimir putin, crimeea,
Dată publicare:
05-06-2014 08:38