Vladimir Putin ar fi trebuit sa gazduiasca zilele acestea un summit G8, la Soci. Insa, dupa anexarea Crimeei, Rusia a fost exclusa temporar din G8, re-devenit G7, iar summitul a fost mutat la Bruxelles.

De acolo, liderii celor mai puternice economii din lume i-au cerut presedintelui rus sa ia masuri eficiente pentru rezolvarea crizei din Ucraina. "Americanii mint cu nerusinare cand acuza Rusia de amestec in Ucraina", a ripostat Putin.

Liderii marilor puteri s-au pus de acord asupra mesajului pe care i-l vor comunica lui Putin vineri, la festivitatile ce marcheaza implinirea a 70 de ani de la debarcarea aliatilor in Normandia.

"Dialogul, detensionarea si procesul inceput cu alegerile ar trebui incurajat. Daca situatia o va cere, G7 e pregatit sa intensifice sanctiunile", a spus Francois Hollande, presedintele Frantei.

Totodata, responsabilii occidentali l-au incurajat pe Putin sa colaboreze cu noul presedinte al Ucrainei, Petro Proroshenko.
Unii lideri G7, precum David Cameron si Angela Merkel, vor avea si explicatii intre patru ochi cu omul forte de la Kremlin.

Iar presedintele francez va cina de doua ori joi seara: o data cu presedintele Barack Obama, si inca o data cu Vladimir Putin. Totul pentru ca presedintii american si rus sa nu se intalneasca.

De voie de nevoie, Putin si Obama vor da totusi ochii unul cu altul vineri, in Normandia. Nu e de asteptat sa-si zambeasca dupa ultimele declaratii ale lui Vladimir Putin, intr-un interviu acordat la Soci jurnalistilor francezi. Relaxat, presedintele rus nu s-a incurcat in eufemisme.

"Daca au asemenea dovezi (de interventie a Rusiei in Ucraina n.r.), sa le puna pe masa. Intreaga lume l-a vazut, in 2003, pe secretarul american de stat Colin Powell aratand Consiliului de Securitate al ONU dovada existentei armelor de distrugere in masa din Irak. Pana la urma, americanii au invadat militar Irakul. L-au spanzurat pe Saddam Hussein . Dupa aceea, am aflat cu totii ca n-au existat niciodata arme de distrugere in masa in Irak. Asa ca vorbele sunt una, iar dovezile - cu totul altceva", a spus Putin.

"Da (americanii n.r.), mint. Nu exista trupe rusesti, nici macar instructori ai armatei ruse, in estul ori in sudul Ucrainei. Si nici n-au fost", a explicat presedintele rus

Si, ca sa se faca si mai clar inteles, Putin a tinut sa puncteze.

"Nu e secret pentru nimeni ca americanii au cea mai agresiva politica externa din lume. Au baze militare pe tot globul. Si, nu multi stiu, dar bugetul militar al SUA este mai mare decat al tuturor celorlalte state ale lumii la un loc", a mai spus Putin.