Criza in Ucraina. NATO pregateste apararea Ucrainei de Rusia. "Sistemul european de securitate a fost modificat dramatic"

×
Codul embed a fost copiat

15 iunie 2014. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Ramussen, a declarat, duminica, ca organizatia pe care o reprezinta vede Rusia ca pe un adversar si ca Alianta va lua masuri pentru apararea Ucrainei.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

UPDATE ORA 17:19 Statele Unite cer Serbiei sa se ralieze clar "partenerilor europeni" in contextul crizei din Ucraina, conform unei scrisori trimise premierului sarb Aleksandr Vucici inainte de vizita la Belgrad a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Mediafax.

"Criza din Ucraina nu face decat sa consolideze sustinerea noastra pentru Europa. (...) Mizez pe spiritul dumneavoastra de lider pentru a fi sigur ca Serbia va fi de partea partenerilor europeni in afirmarea principiilor internationale", se arata in scrisoarea trimisa Belgradului de vicepresedintele SUA, Joseph Biden.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, incepe o vizita oficiala la Belgrad. Joe Biden a subliniat ca Serbia "depune eforturi pentru obtinerea drepturilor si privilegiilor pe care le aduce aderarea la Uniunea Europeana", reamintind ca Belgradul va detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa in 2015.

Citește și
vladimir putin sochi
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

De la intensificarea crizei in Ucraina, in noiembrie 2013, Serbia, candidat la integrarea europeana, oscileaza intre indeplinirea criteriilor solicitate de Bruxelles si mentinerea relatiilor bune cu Rusia, noteaza AFP.

Rusia a sustinut Belgradul in numeroase dosare internationale sensibile, inclusiv in problema Kosovo, Moscova refuzand sa recunoasca independenta fostei provincii sarbe.

UPDATE ORA 16:46: NATO pregateste masuri pentru apararea Ucrainei in disputa cu Rusia si trebuie sa se adapteze la faptul ca Moscova considera Alianta Nord-Atlantica un adversar, afirma secretarul general al organizatiei, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Mediafax.

"Agresiunea Rusiei in Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate in Europa. In ultimii 20 de ani, am incercat sa atragem Rusia spre o cooperare constructiva. Insa acum este clar ca Rusia ne considera adversari. Trebuie sa ne adaptam la faptul ca Rusia ne considera de acum inainte adversari", a declarat Rasmussen, precizand ca NATO pregateste o serie de masuri care includ asistenta destinata Ucrainei pentru reformarea industriei apararii si modernizarea armatei. Masurile vor fi prezentate aliatilor cu ocazia unei reuniuni programate la sfarsitul lunii iunie.

"Pe termen scurt, am sporit masurile de securitate in tarile baltice, mobilizand nave in Marea Baltica si in Marea Neagra, efectuand exercitii militare in statele baltice si in Polonia... Pasii ulteriori, daca vor fi necesari, vor include actualizarea planurilor de aparare, exercitii militare si mobilizari adecvate de trupe", a explicat Rasmussen.

NATO a anuntat clar ca nu intentioneaza sa se implice militar in Ucraina, dar a trimis avioane si nave militare in estul Europei si intentioneaza sa adopte masuri pe termen lung pentru apararea aliatilor.

Saptamana trecuta, un comandant al NATO anunta ca sunt analizate solicitarile de asistenta din partea Ucrainei, care vor include echipamente de telecomunicatii si instruire militara.

UPDATE ORA 15:38:  Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, a declarat in cursul protestelor desfasurate la ambasada Rusiei din Kiev, ca presedintele rus, Vladimir Putin, este "un nenorocit", incidentul starnind reactia vehementa a Moscovei.

O inregistrare video filmata sambata il surprinde pe Andrei Descita afirmand textual: "Putin este un nenorocit".

Declaratia a fost facuta in fata sutelor de manifestanti care au atacat ambasada Rusiei din Kiev dupa ce insurgentii prorusi au doborat un avion militar ucrainean, provocand moartea a 49 de persoane.

Rusia a denuntat lipsa de actiune a fortelor de ordine ucrainene, care "nu au facut nimic pentru protejarea ambasadei, ceea ce reprezinta o grava incalcare a angajamentelor internationale ale Ucrainei".

"Petro Porosenko ar trebui sa isi schimbe ministrul de Externe. Nu stie sa se controleze", a reactionat Aleksei Pucikov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat.  

Protestatarii au afirmat ca vor trimite acest steag rus militarilor ucraineni care participa la operatiunea antiterorista din estul tarii. Ei au arborat pe gardul ambasadei steagul Ucrainei.

Potrivit Itar-Tass, protestatarii au aruncat cu pietre spre ambasada si au rasturnat cateva masini apartinand reprezentantei ruse.

Ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, a declarat ca manifestantii intentioneaza sa transmita o petitie cu cerintele lor. "Stim ca in timpul apropiat reprezentantii protestatarilor vor transmite ambasadei o petitie cu cerintele lor, adresata conducerii politice a Rusiei. Ei promit ca dupa aceasta vor inceta protestele", a declarat Zurabov, citat de postul de televiziune Rossia 1.

De asemeneea, Zurabov a afirmat ca in scurt timp la ambasada urmeaza sa soseasca ministrul ucrainean de Interne. "Am discutat cu seful serviciilor speciale ucrainene (SBU) si cu reprezentanti ai Ministerului ucrainean de Interne. Ei ne-au asigurat ca ministrul de Interne va incerca sa calmeze situatia", a adaugat ambasadorul rus.

Mitingul a inceput in mod pasnic, cu participarea a peste 80 de persoane, a relatat purtatorul de cuvant al ambasadei, Oleg Grisin. Ulterior, protestatarii au inceput sa se comporte agresiv, sa scandeze lozinci antiruse si sa ceara intreruperea relatiilor diplomatice cu Rusia.

Pentru a impiedica luarea cu asalt a ambasadei de catre protestatari, cladirea a fost inconjurata de politisti ucraineni. Insa la scurt timp dupa acesta, politistii s-au retras. Ministerul rus de Externe s-a declarat "indignat" de actiunile protestatarilor si a cerut Kievului sa ia masuri, pentru a garanta securitatea deplomatilor rusi pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui comunicat.

Un protestatar rus a fost filmat in timp ce captura steagul Rusiei din curtea Ambasadei cu ajutorul unei undite.

Diplomatia rusa a apreciat, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, ca "asaltarea Ambasadei Rusiei de la Kiev este un adevarat vandalism. Asa arata celebrele valori europene". De asemenea, Moscova a indemnat ONU sa adopte o rezolutie de condamnare a "actiunilor provocatoare" care vizeaza ambasada rusa din Kiev, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ajutor din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Presedintele OSCE, Didier Burkhalter, l-a asigurat pe Lavrov ca va incerca sa solutioneze aceasta situatie. La randul sau, Departamentul de Stat american a condamnat aceste incidente, indemnand autoritatile ucrainene sa asigure securitatea reprezentantei ruse, relateaza RIA Novosti. 

Primele imagini de la locul prabusirii avionului militar - Porosenko a fost tinta unui atentat cu bomba

Protestele au izbucnit dupa ce insurgenti din estul Ucrainei au doborat, sambata dimineata, un avion de transport militar ucrainean in zona orasului Lugansk, omorand peste 49 de persoane.

Vladislav Selezniov, un purtator de cuvant al armatei ucrainene, a declarat ca rebelii prorusi au doborat un avion militar de tip IL-76. "Teroristii au tras focuri de arma in mod cinic si tradator cu o mitraliera grea si au atins avionul de tip IL-76 care transporta trupe si care urma sa aterizeze la Lugansk", a comunicat Ministerul ucrainean al Apararii.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Criza in Ucraina. Primele imagini de la locul prabusirii avionului militar - Porosenko a fost tinta unui atentat cu bomba
Criza in Ucraina. Primele imagini de la locul prabusirii avionului militar - Porosenko a fost tinta unui atentat cu bomba

Un avion militar ucrainean cu cel putin 49 de pasageri la bord a fost doborat de separatisti prorusi in noaptea de vineri spre sambata in apropierea aeroportului din Lugansk, in timp ce presedintele Porosenko a fost tinta unui atentat.

Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei.
Ultima oferta pe care Putin o face Ucrainei. "Daca va fi respinsa, vom trece la alta faza"

Presedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri ca suma de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale este ultima oferta pe care Rusia o face Ucrainei si a amenintat ca trece la "alta faza" in cazul in care Kievul refuza.

Negocieri ratate intre Moscova si Kiev pe tema gazelor. Atac fara precedent al Rusiei la adresa UE:
Negocieri ratate intre Moscova si Kiev pe tema gazelor. Atac fara precedent al Rusiei la adresa UE: "Vor sa se razbune"

Rusia si Ucraina nu au reusit sa ajunga la un acord asupra pretului de livrare a gazelor.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.