Criza in Ucraina. Kievul acuza Rusia ca a trimis teroristi peste granita. La aeroportul din Donetk s-au declansat iar lupte

×
Codul embed a fost copiat

27 mai 2014. In orasul din estul rebel al Ucrainei a fost razboi in toata regula. Armata ucraineana sustine ca a preluat controlul aeroportului dupa o zi de lupte sangeroase, cu separatistii prorusi. Cel putin 50 de rebeli ar fi fost ucisi.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

• Reuters: Peste 50 de insurgenti prorusi morti in Donetk in urma atacului de pe 26-27 mai

• Premierul Ucrainei: Daca ne asezam singuri la masa negocierilor cu rusii, in mod sigur ne vor insela

Citește și
Rinat Ahmetov
Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati

• Moscova cere incetarea imediata a violentelor in Ucraina

• OSCE a pierdut contactul cu una dintre echipele sale de la Donetk care a fost arestata de rebeli

• Analist american: Navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor

ora 21:00 Observatorii OSCE disparuti in Ucraina sunt detinuti de insurgenti prorusi

Cei patru observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa disparuti in estul Ucrainei sunt detinuti de militii separatiste, anunta surse oficiale, citate de AFP."Pot confirma ca un danez membru al Misiunii speciale de monitorizare a OSCE este detinut, potrivit informatiilor noastre, de separatisti inarmati, in Ucraina, impreuna cu alti trei observatori", a declarat ministrul danez al Comertului, Mogens Jensen.

Echipa observatorilor Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa disparuta in Ucraina a fost arestata la un punct de control.  Cei patru observatori ai OSCE disparuti la Donetk sunt un eston, un elvetian, un turc si un danez, informeaza Kyiv Post.

ora 20:30 Ucraina l-a convocat pe atasatul rus cu afaceri, denuntand venirea unor "teroristi" din Rusia

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marti pe atasatul rus cu afaceri pentru a-i transmite proteste oficiale fata de o incursiune a unui "grup terorist" din Rusia in Ucraina, informeaza AFP.

"Ministerul ucrainean de Externe i-a inmanat o nota de protest insarcinatului cu afaceri rus Andrei Vorobiev in legatura cu o noua incursiune a teroristilor in cursul noptii de luni spre marti", precizeaza Administratia de la Kiev.

ora 20:00 Pe aeroportul din Donetk au reinceput schimburile de focuri, marti dupa masa

Marti dupa masa la aeroportul din Donetk s-au declanseaza iar lupte intre separatisti si soldatii ucraineni. Itar-tass a relatat ca in zona aeroportului s-ar fi auzit focuri de arma automata. De asemenea, aeroportul ar fi fost survolat de elicoptere si avioane de lupta. Elicopterele ar fi deschis focul impotriva pozitiilor militiilor pro-ruse de la sol. Potrivit agentiei, scolile si institutiile publice au fost evacuate, intrarile in oras au fost oprite, iar autoritatile ucrainene au pregatit adaposturi pentru civili in caz de bombardamente.

Trei soldati ucraineni au fost ucisi si alti noua au fost raniti marti in urma unor noi atacuri in Slaviansk si Dorbopolsk din regiunea Donetk. Guvernul de la Kiev acuza Kremlinul ca a trimis teroristi peste granita dupa ultimele violente din zona. In schimb, rusii au declansat o campanie pe Twitter impotriva armatei ucrainene sub mesajul #SaveDonbassPeople in care cer oprirea "genocidului" din estul Ucrainei.

ora 20:00 Friedman: Rusia isi foloseste serviciile de informatii pentru a manipula procesul politic in Romania

Rusia isi foloseste serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania si creeaza retele de influenta economica, astfel incat opozitia fata de actiunile Moscovei sa devina costisitoare pentru Bucuresti, potrivit unei analize a presedintelui Stratfor, George Friedman. SUA si-au dat seama ca "amenintarea ruseasca la adresa Ucrainei este permanenta si orice se intampla in Ucraina se extinde si asupra unor tari precum Romania", spune el.

"Iar Romania conteaza pentru Rusia din doua motive. In primul rand, Romania este la Marea Neagra, iar Marea Neagra reprezinta accesul maritim sudic al Rusiei catre lume. Din acest motiv era necesara luarea Sevastopolului si de aceea Odessa conteaza atat de mult. Rusii sunt constienti ca au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. In plus, fortele aeriene americane din Romania si navele romanesti din Marea Neagra ar putea complica in mod substantial viata rusilor", scrie presedintele Straftor, George Friedman, intr-o analiza facuta dupa vizita din Romania, la 22 mai.

In urma discutiilor avute la Bucuresti, Friedman noteaza ca din punctul de vedere al romanilor "rusii isi extind influenta in regiune, in special in Romania". In acest sens, rusii apeleaza la "metode traditionale, folosindu-si serviciile de informatii in incercarea de a manipula procesul politic din Romania", noteaza analistul american.

Totodata, rusii utilizeaza relatiile comerciale pentru a crea retele de influenta economica, astfel incat pentru Romania sa fie costisitoare rezistenta la actiunile lor. "Rusii sunt in special adeptii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale si a altor companii energetice rusesti in vederea achizitionarii firmelor regionale si romanesti. Afacerile sunt intotdeauna atractive pentru ambele parti, din punct de vedere economic, dar ele au si scopul de a-i plasa pe rusi intr-o pozitie din care pot influenta atat politica energetica, dar si dinamica politica", scrie presedintele Straftor.

In opinia sa, Rusia practica, astfel, "un imperialism comercial", prin folosirea relatiilor economice, in special in domeniul energiei, pentru a putea influenta sistemul politic, atunci cand interesele sale sunt amenintate.
Presedintele Straftor, George Friedman, s-a aflat la Bucuresti, la 22 mai.

El a fost primit, la Cotroceni, de presedintele Traian Basescu, cu care a discutat despre noul context regional generat de "anexarea ilegala a Crimeei de catre Federatia Rusa", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale."S-a discutat, totodata, si despre potentialele evolutii negative in regiunea Marii Negre, domnul George Friedman subliniind in acest sens importanta in crestere a Romaniei in actualul context geopolitic", precizeaza sursa citata. O alta intalnire a fost cea cu directorul SRI, George Maior.

"In cadrul acestei intrevederi au fost abordate teme strategice de actualitate privind dinamica mediului de securitate regionala in contextul proceselor geopolitice mai ample, securitatea energetica, relatia transatlantica si evolutii privind securitatea europeana si euroatlantica (NATO, UE), precum si dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii", a precizat atunci pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al SRI, Sorin Sava.

ora 16.00 Reuters anunta un bilant de peste 50 de morti in tabara separatistilor prorusi

In urma unui atac fara precedent de la declansarea conflictului in estul Ucrainei, peste 50 de rebeli prorusi au fost ucisi in Donetk, pe 26-27 mai, relateaza Reuters.

ora 15.00 Arseni Iateniuk respinge posibilitatea unor negocieri directe Ucraina-Rusia

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a respins posibilitatea organizarii unor negocieri directe cu Rusia pentru a pune capat crizei separatiste, propunand o mediere occidentala, informeaza AFP.

"In momentul de fata, negocierile bilaterale intre Rusia si Ucraina, organizate in lipsa reprezentantilor Statelor Unite si Uniunii Europene, sunt imposibile", a declarat Iateniuk. "Daca ne asezam singuri la masa negocierilor cu rusii, in mod sigur ne vor insela", a spus Iateniuk.

Presedintele ales al Ucrainei, Petro Porosenko, a exprimat speranta, luni, ca va putea avea o intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Moscova nu a recunoscut niciun moment legitimitatea premierului interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk.

ora 14.00 Putin indeamna la "incetarea imediata a operatiunii punitive a armatei" in estul Ucrainei

Presedintele rus Vladimir Putin a indemnat marti la "incetarea imediata a operatiunii punitive a armatei" ucrainene in estul tarii, o zona afectata de confruntari intre loialisti si insurgenti prorusi pentru preluarea controlului asupra aeroportului de la Donetk, soldate cu cel putin 40 de morti, relateaza AFP.

Intr-o conversatie la telefon cu seful Guvernului italian Matteo Renzi, "Vladimir Putin a subliniat asupra necesitatii incetarii imediate a operatiunii punitive a armatei in regiunile din sud-est si punerii in aplicare a dialogului pasnic intre Kiev si reprezentantii regiunilor" ucrainene, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat.

Cu putin timp mai inainte, seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a indemnat si el la incetarea violentelor in Ucraina. "Sarcina numarul unu si testul soliditatii autoritatilor de la Kiev, avand in vedere rezultatul alegerilor prezidentiale, este oprirea imediata a folosirii armatei impotriva populatiei si incetarea violentei de catre toate partile", a declarat el intr-o conferinta de presa.

Armata ucraineana a lansat un atac luni asupra aeroportului de la Donetk, in est, ocupat anterior de catre insurgenti inarmati prorusi. Lavrov a mai declarat ca o vizita in Rusia a noului presedinte ucrainean prooccidental Petro Porosenko, ales duminica, nu este pe ordinea de zi. "Problema unei vizite in Rusia a lui Porosenko nu este luata in calcul, nu este discutata, nici pe canale diplomatice si nici prin altele", a spus el.

El a declarat, totusi, ca Rusia il va sustine in cazul in care va vedea ca actioneaza in interesul tuturor ucrainenilor. "Contam pe faptul ca va actiona in interesul intregului popor ucrainean. Daca asa vor sta lucrurile, va gasi in noi un partener serios si fiabil", a spus ministrul, condamnand faptul ca, imediat dupa ce a obtinut victoria, Porosenko a anuntat continuarea operatiunii militare in estul Ucrainei.

"In cazul in care calculul este (...) zdrobirea rezistentei in sud-est inaintea instalarii lui Petro Porosenko la putere, pentru ca acesta sa poata sa mearga in Donbas ca invingator, acest lucru nu va crea, fara indoiala, conditii bune pentru primirea ospitaliera in regiunea Donetk", a spus Lavrov.

ora 12:00 OSCE anunta ca a pierdut contactul cu o echipa de la Donetk

Cei patru observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa disparuti la Donetk probabil au fost capturati de insurgenti prorusi, fiind vorba de un eston, un elvetian, un turc si un danez, informeaza Kyiv Post. Cei patru observatori fac parte din Misiunea speciala a OSCE pentru monitorizarea situatiei din Ucraina si au disparut in regiunea separatista Donetk.

Potrivit unor surse citate de Kyiv Post, este foarte probabil ca cei patru observatori internationali sa fi fost capturati de insurgenti prorusi.Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat ca a pierdut, de luni seara, contactul cu una dintre echipele de observatori, in zona Donetk. "Misiunea speciala de observare a OSCE a pierdut luni, in jurul orei locale 18.00 (18.00, ora Romaniei), contactul cu una dintre echipele sale de la Donetk" care efectua "o patrula de rutina", a anuntat organizatia intr-un comunicat.

Confruntari intre armata ucraineana si separatisti prorusi au devastat luni zona aeroportului international de la Donetk, ocupat de catre insurgenti. Peste 1.000 de observatori din cadrul OSCE si altor organisme internationale au fost mobilizati in Ucraina, in vederea supravegherii alegerilor prezidentiale de duminica, castigate de catre miliardarul prooccidental Petro Porosenko.

ora 08:00 Patruzeci de persoane - 38 de combatanti si doi civili - au fost ucise in confruntari.

Kievul a trimis elicoptere, avioane si parasutisti ca ca recucereasca aeroportul, ocupat in ajun de insurgentii numiti "teroristi" de noul presedinte al Ucrainei.

In conditiile in care luptele au facut deja victime si in randul civililor, primarul Donetkului ii sfatuieste pe locuitori sa nu iasa din case si sa evite mai ales zona aeroportului si a garii.

Dupa mai multe ore de tratative cu rebelii, Kievul si-a pierdut rabdarea si a trimis avioane de lupta si elicoptere MI-24 sa lanseze rachete asupra terminalului din beton si sticla. Impactul luptelor a fost vizibil imediat. Un fum dens s-a ridicat deasupra aeroportului.

Asaltului din aer al armatei i s-a raspuns de la sol cu tiruri de mitraliera si grenade

In timp ce armele rapaie, jurnalistii care s-au aventurat in zona au fugit sa-si caute adapost.

Patru ore mai tarziu, confruntarile erau  la fel de indarjite.

"Tocmai au sosit camioane pline cu separatisti, schimburile de focuri s-au reluat. Aparent, grupuri diferite de separatisti isi unesc fortele si incearca sa dea din nou asaltul asupra aeroportului", a transmis corespondentul BBC.

Separatistii veniti ca intariri au trebuir sa-si ocupe rapid pozitiile ca sa evite gloantele.

"Separatistii au ocupat aeroportul pentru ca acesta reprezinta cea mai buna cale de a aduce arme in tara. Din acelasi motiv e atat de important pentru armata ucrainiana sa-l recucereasca", a spus corespondentul VTM Belgia.

Ocuparea aeroportului din Donetk este insa si un fel de a-i spune noului presedinte al Ucrainei ca nu este binevenit in Est.

Petro Poroshenko nu se lasa insa intimidat cu una cu doua.

"Nici teroristii nu au interesul sa discute cu cineva, exact ca piratii somalezi. In nicio tara civilizata de pe Glob nu se negociaza cu teroristii. Iar Ucraina este o tara civilizata", a spus Petro Poroshenko, presedintele ales al Ucrainei

Insa rebelii se regrupeaza, iar pacea promisa de noul lider de la Kiev pare un vis indepartat.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa
Criza in Ucraina. Rusia exclude posibilitatea revenirii Crimeei la Ucraina. Locuitorii din Donetk, sfatuiti sa stea in casa

26 mai 2014. Primarul orasului Donetk, in estul Ucrainei, i-a sfatuit luni pe locuitori sa nu iasa din casa, dupa declansarea unor lupte intre trupele ucrainene si separatisti prorusi soldate cu "victime in randul civililor".

Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati
Criza in Ucraina. Casa patronului de la Sahtior Donetk, luata cu asalt de militanti pro-rusi inarmati

25 mai 2014. Un fotoreporter italian a fost ucis in orasul ucrainean Slaviansk, in cursul scrutinului prezidential din Ucraina iar casa miliardarului Ahemtov din Donetk e luata cu asalt de protestatari pro-rusi.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama:
Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama: "Cine este el sa judece? Trebuia sa se fi facut judecator"

24 mai 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat criticile omologului sau american, Barack Obama, fata de situatia din Ucraina, contestand rolul acestuia si afirmand ca, "daca vrea sa ii judece pe altii, trebuia sa se fi facut judecator".

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.