Oficial american: “SUA nu a ajuns la niciun acord cu Rusia si nici nu o sa ajunga vreodata, fara implicarea Ucrainei”
Premierul canadian Stephen Harper a declarat ca ocuparea Crimeei de catre Rusia reprezinta o situatie care nu s-a mai vazut de la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, relateaza AFP.
Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV
-► Fortele pro-ruse au preluat controlul partial al unei baze de lansare a rachetelor din Crimeea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
-► In ciuda tuturor evidentelor, Vladimir Putin sustine ca fortele rusesti nu ar fi intervenit in Crimeea.
-► Statele Unite au anuntat primele sanctiuni concrete impotriva Moscovei.
-► Rusia a anuntat marti seara incheierea cu succes a unui test cu o racheta balistica intercontinentala.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 5 martie 2014:
Ora 22:10: Statele Unite neaga ca ar fi ajuns la un acord cu Rusia pentru depasirea crizei din Ucraina, declara un oficial de rang inalt de la Departamentul de Stat, contrazicandu-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
"Nu s-a ajuns la niciun acord si nu se va ajunge niciodata fara o implicare directa a Guvernului ucrainean", a afirmat oficialul american.
Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, afirma ca Statele Unite si Rusia au convenit sa ajute Ucraina sa puna in aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie.
Fosta Administratie prorusa de la Kiev si liderii proeuropeni au semnat pe 21 februarie acorduri care ii permiteau presedintelui Viktor Ianukovici sa ramana temporar in functie. In cadrul acordurilor, Parlamentul ucrainean a reintrodus Constitutia din 2004, diminuand atributiile presedintelui. Insa, a doua zi, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar acum se afla in Rusia. Pe numele lui exista un mandat international de arestare emis de noile autoritati de la Kiev.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a parasit miercuri seara sediul Ministerului francez de Externe fara a se intalni cu omologul sau ucrainean, Andrei Descita, anunta surse diplomatice citate de AFP.
Ora 21:30: Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit din nou la telefon cu presedintele rus, Vladimir Putin, despre “posibilele eforturi internationale care ar putea ajuta la imbunatatirea situatiei din Ucraina”, relateaza Reuters.
Ora 20:57: Emisarul special ONU in Crimeea, Robert Serry, a pus capat misiunii sale diplomatice dupa ce a fost amenintat de indivizi inarmati si sechestrat scurt timp, in Simferopol.
"Domnul Serry este bine. Va lua avionul spre Kiev", a declarat un oficial diplomatic olandez.
Robert Serry, emisarul Natiunilor Unite in regiunea autonoma ucraineana Crimeea, a fost amenintat de indivizi inarmati si a revenit nevatamat la hotel, a confirmat un oficial ONU de rang inalt.
"In fata sediului Fortelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi inarmati care l-au amenintat si i-au cerut sa paraseasca Crimeea", a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat in vizita la Kiev.
Ora 20:52: Alianta Nord-Atlantica a decis intensificarea cooperarii cu Ucraina si suspendarea unor initiative comune cu Rusia, anunta secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
"Aceste masuri transmit un mesaj clar Rusiei - acela ca trebuie sa detensioneze situatia din Ucraina", a declarat Rasmussen, dupa reuniunea NATO-Rusia desfasurata la Bruxelles.
Ora 20:40: Statele Unite si Rusia au convenit sa ajute Ucraina sa puna in aplicare acordurile semnate la Kiev, pe 21 februarie, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Declaratiile vin dupa intrevederea pe care acesta a avut-o cu secretarul de Stat american, John Kerry, informeaza Mediafax.
Ora 19:50: Oficialul ONU a reusit sa iasa din cafenea, escortat de politia locala. Acesta ar fi declarat ca abia asteapta sa plece din Crimeea, potrivit unui reporter al ITV, care era cu el in acele momente.
Ora 19:30: Un trimis special al Natiunilor Unite in Ucraina, Robert Serry, a fost blocat intr-o cafenea din Crimeea, pentru ca iesirea era pazita de militia locala, noteaza The Guardian. Nu se stie motivul pentru care cafeneaua este blocata dar la usa s-ar afla mai multi barbati in uniforme de lupta, dintre care unii poarta insemne pro-rusesti. Nimeni nu este lasat sa intre sau sa iasa.
Intre timp, masina oficialului ONU a fost inconjurata de catre protestatari care scandeaza numele lui Putin.
Ora 19:05: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat sa aiba o intrevedere cu omologul sau ucrainean, Andrei Descita, la Paris, anunta ambasada Ucrainei, citata de AFP.
"In pofida presiunilor britanice si americane, Serghei Lavrov a refuzat o intrevedere cu Andrei Descita", a comunicat ambasada Ucrainei.
Ora 18:50: Premierul ucrainian, Arseny Yatsenyuk, a avertizat ca prezenta Rusiei in Ucraina “are un puternic impact negativ asupra economiei tarii”, transmite Reuters. Atat Ucraina, cat si Rusia, au anuntat marti ca Moscova are de primit din partea Kievului 2 miliarde de dolari, pentru gaze.
Ora 17:52: Un corespondent al The Guardian informeaza ca o nava ucrainiana este impiedicata sa plece din Sevastopol: “Mai multi rusi patruleaza pe punte, in jurul navei, iar unul dintre ei a venit sa ne intrebe daca avem dreptul sa stam aici. Le explica celorlalti ca este aici pentru ca, daca lucrurile vor lua o turnura neplacuta, Rusia va primi mai multi refugiati din Ucraina”.
Intre timp, Secretarul Apararii al SUA, Chuck Hagel, a anuntat ca va vorbi astazi cu omologul sau ucrainian.
Ora 17:30 Adjunctul secretarului general al ONU Jan Eliasson a avertizat miercuri, la Kiev, cu privire la tentatia revenirii la reflexe din Razboiul Rece si i-a indemnat pe rusi si ucraineni la dialog cu scopul de a gasi o solutie pasnica la criza, relateaza AFP.
"Sper ca am incheiat Razboiul Rece", a declarat Eliasson intr-o conferinta de presa. "Nu este in interesul nimanui sa trezim fantome din trecut", a adaugat el, in urma unei intalniri cu noul Guvern.
"Nu este un joc in care unul pierde, iar altul castiga. In lumea actuala, toti ies perdanti din conflicte", a continuat diplomatul suedez.
"Vom face tot ceea ce putem pentru ca sa stabilim adevarul cu privire la incalcarea drepturilor omului si crime si mai grave", a mai anuntat el.
Ora 16:00 - OSCE a anuntat ca va trimite o misiune in Ucraina
Cincisprezece state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) vor participa la o misiune alcatuitã din observatori militari in Ucraina
In total 35 de observatori militari neinarmati, provenind din 18 state membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sunt trimisi intr-o misiune solicitata de catre Ucraina, a anuntat miercuri organizatia, relateaza AFP.
Militarii sunt in drum catre Odessa, in sudul Ucrainei. Kievul a solicitat OSCE sa trimita o astfel de misiune in perioada 5-12 martie.
"Sunt observatori militari, dar nu sunt inarmati. Nu merg acolo ca soldati", a subliniat o purtatoare de cuvant a OSCE. Ei intervin in cadrul Documentului de la Viena, adoptat in 1990.
Documentul de la Viena incurajeaza state membre OSCE sa invite alte state membre sa participe la observarea anumitor activitati militare sau sa accepte pana la trei inspectii in instalatiile lor militare pe an, partile cele mai sensibile fiind excluse.
Acesta prevede totodata consultari si cooperari "in cazul unor activitati militare neobisnuite sau tensiuni sporite". El permite statelor sa primeasca misiuni militare "cu scopul de a disipa ingrijorari", potrivit documentului, ratificat de catre cele 57 de state membre ale OSCE.
ora 15:30 Seful diplomatiei britanice William Hague l-a indemnat miercuri pe omologul sau rus Serghei Lavrov sa se intalneasca, la Paris, cu ministrul ucrainean de Externe Andrii Descita, in cadrul unor consultari diplomatice intense vizand solutionarea crizei ucrainene, relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Vom depune astazi (miercuri) toate eforturile diplomatice pentru a pune in contact Rusia si Ucraina la nivel ministerial, cu sustinerea altor natiuni", a declarat Hague pentru cativa jurnalisti, in cadrul unei intalniri tripartite cu secretarul de Stat american John Kerry si Descita.
Ora 12:13 Rusia "nu va permite o baie de sange" in Ucraina, a afirmat, miercuri, la Madrid, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe fondul tensiunilor din Crimeea, unde Moscova a mobilizat numerosi soldati, relateaza AFP.
"Nu vom permite o baie de sange in Ucraina. Nu vom permite niciun atentat la viata si sanatatea cetatenilor din Ucraina, nici impotriva rusilor din Ucraina", a declarat seful diplomatiei ruse.
Ministrul rus de Externe este asteptat miercuri la Paris la o reuniune privind Libanul, unde ar urma sa discute despre criza din Ucraina cu secretarul de Stat american, John Kerry.
Ora 11:27 Fortele ruse au preluat controlul partial al unei baze de lansare a rachetelor din Crimeea, a anuntat Kievul, relateaza AFP.
Ora 10:24 "Invadarea si ocuparea unei tari vecine de catre o mare putere care se bazeaza pe asa-zise drepturi extrateritoriale (....) constituie o situatie ce nu s-a mai vazut de la al Doilea Razboi Mondial", a spus Harper in fata Camerei Comunelor.
El a anuntat ca va suspenda "toate activitatile bilaterale prevazute intre fortele armate canadiene si cele ale Federatiei Ruse". Ministrul canadian de Externe, John Baird, a afirmat la randul sau ca "nimic nu justifica o invazie militara de acest gen".
Luni, intr-un interviu pentru postul public de televiziune CBC, seful diplomatiei canadiene a comparat prezenta trupelor ruse in Crimeea cu anexarea Regiunii Sudete cehoslovace de catre nazisti. "Regiunea Sudeta avea o majoritate germana. Cu toate acestea, germanii nu au avut dreptul sa faca ceea ce au facut la sfarsitul anilor '30", a apreciat Baird. Drapelul Ucrainei a fost coborat in berna, marti, in fata Parlamentului de la Ottawa.
Ora 09:20 Rusia a trimis mai multe avioane de vanatoare MiG-29 la baza aeriana Erebuni din Armenia, a anuntat un oficial militar rus, relateaza Ria Novosti, in pagina electronica.
Rusia a trimis anterior la baza aeriana rusa de la aeroportul Erebuni, aflat in apropiere de Erevan, cel putin 16 avioane MiG-29 Fulcrum, in cadrul acordului de cooperare in domeniul apararii incheiat de statele din Comunitatea Statelor Independente.
"Mai multe avioane MiG-29 au ajuns la baza aeriana rusa de la Erebuni si au fost puse in functiune", a declarat colonelul Igor Gorbul, purtatorul de cuvant al bazei, fara a preciza numarul avioanelor. Rusia detine o baza aeriana in fostul aeroport civil din Erebuni incepand din 1995. Aceasta face parte din baza militara de la Gyumri, de la granita Armeniei cu Turcia.
Ora 7:30 In ciuda tuturor evidentelor, Vladimir Putin sustine ca fortele rusesti nu ar fi intervenit in Crimeea. El avertizeaza totusi ca si-ar putea trimite soldatii in Ucraina, pentru protectia cetatenilor rusi.
De altfel, marti seara, armata ucraineana a anuntat ca a respins un atac al fortelor navale ruse asupra unei nave militare ucrainene, in portul Sevastopol. Iar in Crimeea, bazele militare ucrainene au fost inconjurate de soldati rusi.
Intre timp, Statele Unite au anuntat primele sanctiuni concrete impotriva Moscovei: suspendarea oricarei cooperari in domeniul militar si sistarea convorbirilor bilaterale pe teme comerciale.
Corespondent Sky News: "Tensiunea creste aici. Suntem in interiorul acestei baze de 30 de minute, iar baza a fost inconjurata de protestatari pro-rusi. Ucrainenii sunt inconjurati pur si simplu, captivi in propria baza. Oamenii le cer sa se predea soldatilor rusi, care au inconjurat zona."
Si lucrurile par sa se inrautateasca. Potrivit unei echipe de jurnalisti norvegieni, trupele ruse blocasera marti, 4 martie, drumul de acces catre peninsula Crimeea.
John Kerry, secretarul de stat al SUA: "Guvernul rus a ales agresivitatea si tacticile de intimidare ca prima optiune. Ucrainenii au aratat ca sunt puternici, uniti, in timp ce guvernul rus, ramas fara pretexte, se ascunde in spatele declaratiilor false, provocarilor si intimidarilor."
Sunt sau nu rusi soldatii din Crimeea? Vladimir Putin sustine ca nu. Dar ca ar putea fi. Si are si justificarea pentru prezenta lor acolo: "Daca vom decide sa ne trimitem fortele armate in Ucraina, acest demers ar fi legitim pentru ca ne-a cerut-o presedintele legitim, Viktor Ianukovici."
Explore the tumultuous history of #Crimea: Photos, maps, timeline http://t.co/hlgF4v0kJl #Ukraine pic.twitter.com/KR0YqL0xoJ
— WSJ Europe (@WSJeurope) March 3, 2014
Pentru Casa Alba, interventia nu e o solutie.
Barack Obama, presedintele Statelor Unite: "Ucraina poate fi un aliat al Occidentului, dar si al Rusiei, atata timp cat nici unii dintre noi nu incercam sa intervenim si sa le spunem ce sa faca. Cu atat mai putin cu actiuni militare prin care sa le dictam decizii care trebuie luate doar de poporul ucrainean."
Fostul premier, Iulia Timosenko, asteapta insa o solutie din afara: "Cand am afirmat ca revolutia nu s-a terminat nu am banuit ca in Crimeea va incepe un razboi. Cred ca negocierile pentru rezolvarea conflictului armat din Crimeea nu ar trebui sa fie conduse de Ucraina."
Ministrul rus al Apararii a anuntat marti seara incheierea cu succes a unui test cu o racheta balistica intercontinentala. O astfel de racheta poate fi dotata cu incarcatura nucleara si are o raza de actiune de pana la 11.000 de kilometri.
Cititi si:
-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, crimeea, barack obama,
Dată publicare:
05-03-2014 07:39