Criza economică distruge visul american al casei din suburbie
Criza creditelor şi scumpirea carburanţilor par să dea lovitura de graţie unuia dintre "visurile americane". De zeci de ani oamenii fugeau din oraşe pentru a locui în suburbii cu case liniştite, aer curat şi curţi unde îşi creşteau copiii.
Acum, însă, casele situate la câteva zeci de kilometri de centru nu mai au căutare.
După război, carburantul ieftin şi noile autostrăzi au dus la dezvoltarea spectaculoasă a suburbiilor americane. Aşa a apărut visul unui trai idilic - în acelaşi timp şi la oraş, dar şi departe de nebunia din centrele aglomerate.
Dar mitul se prăbuşeşte. Benzina e prea scumpă pentru lunga navetă zilnică, într-un trafic infernal. Tinerii preferă viaţa tumultoasă a oraşelor unde e poluare şi zgomot, dar şi serviciul sau distracţia la îndemână. Oricum, noile generaţii nu mai par ispitite de valorile familiale tradiţionale, cu mama gospodină, purtând de grijă copiilor care se joacă prin curte.
Tot mai multe case din suburbii sunt abandonate, altele rămân construite doar pe jumătate. În 2025, arată un studiu, va fi un surplus de 22 de milioane de locuri de case în suburbii.
Şi, pe măsură ce oamenii se trezesc la realitate, mai dispare un vis american, al traiului într-o căsuţă cu peluză în faţă şi curte de joacă pentru copii.