Criza din Ucraina. 20 de insurgenti prorusi si un politist au fost ucisi la Mariupol. Acuzatiile Moscovei la adresa Kievului

ucraina

9 mai 2014. Insurgentii pro-rusi din estul Ucrainei i-au multumit lui Vladimir Putin ca "se preocupa de soarta lor". Dar au ignorat apelul presedintelui rus care ceruse amanarea referendumului pentru independenta.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

► Kievul propune organizarea unor mese rotunde la nivel national pentru a solutiona criza din Ucraina

► Separatistii din estul Ucrainei ar pregati un referendum privind alipirea la Rusia pe 18 mai

Citește și
Putin cover
Criza in Ucraina. Vladimir Putin spune ca violentele pot inceta. Conditia pe care o pune Kievului
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

► Ucraina dezminte ca ar fi interzis trecerea avionului lui Rogozin prin spatiul sau aerian

UPDATE 18:19 Un drapel al "Republicii Donetk" a fost arborat, vineri, la Riga, de membri ai minoritatii ruse din Letonia, la 69 de ani de la incheierea celui de-al II-lea Razboi Mondial, relateaza AFP.

Incidentul a fost criticat dur de Ministerul leton de Externe. "Este regretabil ca exista oameni care incearca sa eclipseze ceremoniile prin astfel de provocari", a declarat Karlis Eihenbaums, purtatorul de cuvant al diplomatiei letone. Un grup format din membri ai minoritatii ruse s-au adunat in fata unui monument al victoriei sovietice de la Riga, arborand drapelul republicii autoproclamate Donetk.

Grupul este condus de activistul prorus Vladimirs Lindermans, care a incercat in zadar, in 2012, sa introduca limba rusa ca limba oficiala in Letonia.

UPDATE 15:30 Fortele din Kiev sunt acuzate ca au folosit artileria grea pentru a lua cu asalt Ministerul de Interne local, acolo unde s-a baricadat politia. Russia Today acuza Ucraina ca a deschis focul asupra civililor.

UPDATE 16:50 Un numar de 20 de rebeli si un politist au fost ucisi in confruntarile care au avut loc vineri in orasul portuar Mariupol din sud-estul Ucrainei, a anuntat ministrul de Interne Arsen Avakov, relateaza AFP.

Cinci politisti au fost raniti si patru insurgenti au fost capturati, a anuntat ministrul pe pagina sa de Facebook. "Multi dintre atacatori au disparut in oras si si-au abandonat armele (...) Cladirea (politiei locale) este in flacari", subliniaza el.

Update 13:30 Lupte au avut loc, vineri, in orasul portuar ucrainean Mariupol (sud-est), provocand moartea mai multor persoane, a anuntat presa ucraineana, citata de AFP.

Potrivit site-ului de stiri ucrainean Insider, opt militanti prorusi au fost ucisi in cursul unui schimb de focuri.

UPDATE 13:00

In Donetsk, dirijorul orchestrei care intona imnul national a fost asaltat de mai multi simpatizanti pro-rusi.



Update 07:00 Consultarea va avea loc asa cum era stabilit duminica, pe 11 mai, au anuntat liderii separatisti. Totul e o farsa, Moscova nu da dovada de niciun semn de bunavointa si am vazut deja un scenariu asemanator in Crimeea - a fost reactia guvernului de la Kiev.

Sub privirile multumite ale comandantului suprem, Vladimir Putin, armata rusa a desfasurat noi manevre militare de amploare, inclusiv cu rachete care pot transporta focoase nucleare.

Rachetele au pornit spre cer din lansatoare terestre, mobile, dar si de la bordul submarinelor, ori, din aer, unde erau purtate de bombardiere strategice, Tupolev. Manevrele au fost supervizate, de la Moscova, de Vladimir Putin si de aliatii sai ex-sovietici, liderii din Belarus, Armenia, Tadjikistan si Kirghistan.

Putin sustine ca aceste manevre militare erau programate din noiembrie si nu sunt legate de evenimentele din Ucraina. Dar...

"Sunt inca multe provocari si amenintari in lume. In Europa, dupa cum stiti, ici si colo nationalismul belicos se ridica din nou. Acealsi nationalism care a dus la ascensiunea ideologiei fasciste. De exemplu, vecinul nostru, natiunea sora Ucraina, ne arata ca iresponsabilitatea politica aduce multe pierderi si probleme", a declarat Vladimir Putin, presedintele Rusiei.

In Ucraina de est, situatia ramane incordata. Fortele Garzii nationale ucrainene care preluasera controlul primariei din Mariupol au fost nevoite sa se retaraga, in fata ostilitatii fatise a protestatarilor civili. In urma lor, demonstrantii si insuregentii au reocupat cladirea si au reconstruit baricade.

Chiar daca Putin - cel putin in declaratiile publice - le-a cerut o amanare, separatistii de la Donetsk, Slaviansk si Lugansk au anuntat ca vor mentine, duminica, referendumul pentru independenta "republicii" autoproclamate in estul Ucrainei. Kremlinul a anuntat ca "analizeaza" acest raspuns.

Update 06:00 Kievul a propus joi seara organizarea unor "mese rotunde nationale" cu participarea fortelor politice din toate regiunile Ucrainei, pentru a solutiona criza din tara, potrivit unei declaratii comune a presedintelui ucrainean Oleksandr Turcinov si a premierului Arseni Iateniuk, citati de RIA Novosti.

"Anuntam astazi initiativa de a organiza mese rotunde pentru unitate nationala. Suntem pregatiti sa incepem un dialog cu toti cei care au scopuri politice legitime si sunt pregatiti sa le argumenteze prin mijloace legale, cu cei care nu au mainile patate de sange. Ii invitam la dialog pe reprezentantii tuturor fortelor politice din toate regiunile tarii, pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta poporul ucrainean", a afirmat Iateniuk.

Potrivit premierului ucrainean, printre cele mai importante subiecte care urmeaza sa fie abordate se numara descentralizarea Ucrainei, asigurarea unui echilibru intre institutiile de stat, precum si garantarea drepturilor minoritatilor nationale.

Propunerile care vor fi formulate in cadrul acestor mese rotunde vor fi transmise catre Parlamentul ucrainean, afirma Iatenik intr-un articol postat pe site-ul sau oficial, adagand ca autoritatile vor invita reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru a media discutiile.

Purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat ca Statele Unite sustin organizarea unor mese rotunde la nivel national si spera ca aceasta va duce la solutionarea situatiei din Ucraina, potrivit RIA Novosti.



Separatistii din estul Ucrainei ar pregati un referendum privind alipirea la Rusia pe 18 mai

Separatistii planifica organizarea unui referendum in regiunile ucrainene Lugansk si Donetk, pe 18 mai, privind alipirea acestora la Rusia, a anuntat joi seara reprezentantul initiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, citat de site-ul Gazeta.ua. Activistul ucrainean a afirmat ca detine informatii privind "stabilirea unui nou referendum pe 18 mai. In cadrul acestuia, separatistii vor decide daca vor sa intre in componenta Rusiei", a adaugat el.

El a subliniat ca rezultatele referendumului prevazut pe 11 mai "vor fi cu certitudine falsificate". Sneghirev a criticat reactia Iuliei Timosenko si a presedintelui ucrainean Olexandr Turcinov fata evenimentele din Ucraina, pledand pentru decizii radicale in "lupta impotriva separatistilor".

De asemenea, deputatul ucrainean Alexandr Brighinet a citat, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, agenti dubli inflitrati in randurile separatistilor de la Lugansk, afirmand ca insurgentii prorusi vor sa organizeze un referendum privind alipirea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia.

Recent, presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut separatistilor ucraineni sa amane referendumul de la 11 mai, dupa o intrevedere la Kremlin cu presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter. Insa reprezentanti ai separatistilor au declarat ca vor mentine consultarea populara anuntata pentru duminica pe tema unei "declaratii de independenta" a "republicii" autoproclamate de la Donetk, un oras in estul tarii.

Ucraina dezminte ca ar fi interzis trecerea avionului lui Rogozin prin spatiul sau aerian

Ministerul ucrainean de Interne a dezmintit joi seara ca ar fi interzis tranzitul avionului vicepresedintelui rus Dmitri Rogozin prin spatiul aerian al Ucrainei, afirmand ca nu exista obstacole pentru zborul avioanelor rusesti, relateaza agentia Interfax.

Ministerul a subliniat ca nu exista interdictii pentru tranzitarea spatiului aerian ucrainean.

Potrivit unei surse din cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei, Kievul nu a primit nicio solicitare din partea Moscovei privind trecerea avionului lui Rogozin.

"Insa o astfel de solicitare nici nu ar fi necesara, deoacere Ucraina nu a impus interdictii de tranzitare nimanui", a adaugat aceasta sursa.

Rogozin a anuntat joi ca Kievul nu a permis tranzitul avionului sau prin spatiul aerian ucrainean, astfel ca aeronava va trece prin spatiul aerian al Romaniei pentru a ajunge in Republica Moldova.

"Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian", a transmis Dmitri Rogozin prin Twitter.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. Oficial: Operatiunea militara impotriva insurgentilor prorusi va continua, indiferent de referendum
Criza in Ucraina. Oficial: Operatiunea militara impotriva insurgentilor prorusi va continua, indiferent de referendum

8 mai 2014. Operatiunea militara aflata in curs impotriva insurgentilor din estul Ucrainei "va continua", indiferent daca acestia decid sa amane sau nu referendumul asupra independentei prevazut duminica.

Criza in Ucraina. Vladimir Putin spune ca violentele pot inceta. Conditia pe care o pune Kievului
Criza in Ucraina. Vladimir Putin spune ca violentele pot inceta. Conditia pe care o pune Kievului

7 mai 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut separatistilor prorusi din estul Ucrainei sa amane referendumul din 11 mai, care avea ca scop obtinerea independentei autoproclamatei Republici Populare Donetk si a altor zone.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.