Criza din Ucraina. Presedintele a reintrodus stagiul militar obligatoriu. Un diplomat rus a fost arestat la Kiev

×
Codul embed a fost copiat

1 MAI 2014. Cu fiecare zi care trece, autoritatile ucrainene pierd controlul in estul tarii. Presedintele a reintrodus, prin decret, stagiul militar obligatoriu.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor joi, 1 mai:

Atasatul militar rus la Kiev a fost arestat

Rusia ameninta ca va lua masuri daca Occidentul va continua sa impuna sanctiuni 

Citește și
UCRAINA
CRIZA DIN UCRAINA. Militanti prorusi au atacat sediul politiei in Lugansk. Kievul acuza fortele de ordine de tradare
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Kievul a expulzat un atasat militar rus, pe care il suspecta de spionaj, in timp ce Moscova a propus o mediere intre estul si vestul Ucrainei, sub egida OSCE. Acelasi gen de mediere, n-a dat insa nici un rezultat, in Transnistria, in ultimii 20 de ani.

Ucraina a reintrodus, joi, incorporarea obligatorie in serviciul militar, suprimata in urma cu un an, pe fondul deteriorarii situatiei in estul tarii, devastat de mai multe saptamani de o insurectie armata prorusa, relateaza AFP. Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a semnat un decret in acest sens, care va intra in vigoare imediat, "avand in vedere degradarea situatiei in estul si in sudul tarii (...), pe fondul cresterii puterii unitatilor armate proruse, a preluarii controlului asupra unor cladiri ale administratiei publice, ale unitatilor militare, comunicatiilor in regiunile Donetk si Lugansk", potrivit unui comunicat al presedintiei. "Aceasta aduce atingere integritatii teritoriale a tarii", adauga presedintia. Incorporarea va viza barbati cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.

In costume nationale, mii de oameni au marsaluit pasnic la Kiev, folosindu-se de ziua de 1 mai ca sa-si arate sustinerea pentru unitatea tarii, tot mai amenintata de rebeliunea prorusa din est. Fortele separatiste au preluat controlul asupra vamii din Donetk, iar de 1 mai au luat cu asalt Parchetul. Tot mai depasit de situatie, Guvernul de la Kiev a primit un colac de salvare de la FMI, sub forma unui ajutor de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina in urmatorii doi ani. O prima transa de 3 miliarde va fi deblocata rapid, pentru ca Ministerul de Finante sa poata face platile urgente. Acelasi Minister de Finante care pe vremea lui Ianukovici isi rasfata angajatii cu sauna, jacuzzi, masaj si chiar un aparat de bronzat.

Phil Black, corespondent CNN: "Acesta nu este o cabina clasica, ci un dispozitiv prin intermediul caruia angajatii de la FISC se alegeau cu un bronz auriu."

Cireasa de pe tort este insa mini-salina, cu peretii si tavanul acoperite cu sare. Ministerul avea chiar si un ring de box unde se organizau meciuri pentru amuzamentul invitatilor. Alte dovezi ale opulentei duse la extrem de inalti oficiali ai fostei conduceri - icoane scumpe, cristaluri si alte obiecte de colectie - au fost expuse intr-o galerie de arta in Kiev.

Situatia din Ucraina la ora actuala este rezumata in aceasta harta postata pe Facebook de activistii pro-Kiev. Dupa cum se poate vedea, aproape jumatate din tara este amenintata sub o forma sau alta de militantii pro-rusi, care preiau treptat controlul regiunilor din sud si est.


Atasatul militar rus la Kiev a fost arestat

Ucraina l-a arestat si declarat "persona non grata" pe atasatul militar rus la Kiev, acuzat de spionaj, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, relateaza AFP.

"Atasatul militar al ambasadei ruse in Ucraina este declarat persona non grata in urma unor actiuni incompatibile cu statutul sau diplomatic", o formula folosita in diplomatie pentru desemnarea activitatilor de spionaj, a anuntat Ministerul ucrainean de Externe.

Diplomatul rus a fost prins in flagrant delict si "arestat", miercuri, de serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu ofera mai multe detalii."El urmeaza sa paraseasca Ucraina in cel mai scurt timp", potrivit comunicatului, citat de agentia de presa Interfax.
 

Imprumut de 17 miliarde de euro pentru Ucraina

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, un plan de ajutorare pe doi ani a Ucrainei in valoare de 17 miliarde de dolari, relateaza AFP.

Consiliul de Administratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari. Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia. 

Cititi si: Reportaj CNN. Cum se rasfatau angajatii Ministerului de Finante din Kiev pe bani publici

 Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari.
Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate.
 

Rusia ameninta ca va lua masuri daca Occidentul va continua sa impuna sanctiuni

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto), a avertizat miercuri ca Moscova intentioneaza sa ia masuri daca Occidentul va continua sa impuna sanctiuni Rusiei legate de criza din Ucraina, anunta Mediafax.

"Nu ne vom precipita pentru a face lucruri stupide, vrem sa le dam partenerilor nostri posibilitatea de a se calma", a declarat Serghei Lavrov in cadrul unei conferinte de presa, la Santiago de Chile, dupa o intrevedere cu seful diplomatiei chiliene.
"Totusi, daca aceste actiuni vor continua, vom analiza situatia", a continuat Lavrov.

Pe de alta parte, ministrul rus a apreciat ca "Statele Unite nu sunt interesate atat de criza din Ucraina, cat de dorinta de incerca sa faca astfel incat lucrurile sa functioneze asa cum isi doresc".

Statele Unite si Uniunea Europeana au adoptat in aceasta saptamana noi sanctiuni impotriva unor oficiali si intreprinderi din Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
CRIZA DIN UCRAINA. Reactia Rusiei dupa ce Kievul a anuntat armata in stare de alerta totala: Se vrea intimidarea populatiei
CRIZA DIN UCRAINA. Reactia Rusiei dupa ce Kievul a anuntat armata in stare de alerta totala: Se vrea intimidarea populatiei

30 aprilie 2014. Ministerul rus de Externe a denuntat miercuri "retorica belicoasa" a autoritatilor ucrainene, la putin timp dupa ce Kievul a plasat fortele armate in stare de alerta totala, relateaza AFP.

CRIZA DIN UCRAINA. Militanti prorusi au atacat sediul politiei in Lugansk. Kievul acuza fortele de ordine de tradare
CRIZA DIN UCRAINA. Militanti prorusi au atacat sediul politiei in Lugansk. Kievul acuza fortele de ordine de tradare

29 aprilie 2014. Militantii prorusi isi intaresc pe zi ce trece pozitiile in estul Ucrainei. Marti au ocupat o cladire a administratiei locale din Lugansk si au atacat comisariatul politiei, dupa ce luni ocupasera primaria din orasul Kostiantinivka.

CRIZA DIN UCRAINA. Unul dintre observatorii OSCE luati ostatici de pro-rusi a fost eliberat:
CRIZA DIN UCRAINA. Unul dintre observatorii OSCE luati ostatici de pro-rusi a fost eliberat: "Sunt prizonieri de razboi"

27 Aprilie 2014. In razboiul psihologic dintre fortele proruse si Kiev au cazut la mijloc 12 observatori OSCE, retinuti de vineri. Separatistii au anuntat ca ii considera spioni si prizonieri de razboi. Unul a fost eliberat duminica.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.