Criza din Siria, tot mai alarmanta: Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana S-300. SUA: "Examinam optiuni militare"

obama, putin

Criza din Siria devine tot mai alarmanta in contextul intreruperii negocierilor dintre Rusia si SUA in legatura cu problema siriana. Anuntul Rusiei ca a trimis sisteme de aparare antiaeriana la Tartous i-a iritat pe americani.

Sa trimitem si noi sisteme antiracheta in Cehia si Polonia a reactionat  in aceasta dimineata Mike Pence, partenerul de cursa al candidatului Donald Trump, in dezbaterea cu democratul Tim Kaine.

Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana la Tartous, in Siria

Ministerul rus al apararii a anuntat ca armata a instalat sisteme de aparare antiaeriana S-300 in baza militara din portul sirian Tartous, relateaza Reuters.  "Bateria are scopul de a apara baza navala de la Tartous. Este neclar de ce prezenta ei a declansat alarma in randul partenerilor nostri vestici", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Presa din Statele Unite a scris la inceputul saptamanii ca Rusia ar fi folosit pentru prima data de la inceputul interventiei sale in Siria rachetele S-300.

Purtatorul de cuvant al ministerului rus al apararii, Igor Konacenkov, a precizat, insa ca sistemul de aparare antiaeriana S-300 completeaza doar sistemul S-400 care a fost deja instalat in baza aeriana Hmeimim, din nord-vestul Siriei, inca din 2015. In acest fel, Rusia se asigura ca atat baza militara navala de la Tartous, cat si cea aeriana de la Hmeimim, unde aviatia rusa are zeci de bombardiere, avioane de atac si elicoptere, sunt protejate.

Citește și
Bana al-Abed
Fetita de 7 ani din Alep care isi povesteste pe Twitter viata printre bombe. "Mi-e teama ca vom muri in noaptea aceasta"
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Sistemul S-300 ar avea rolul de a raspunde unui atac venit din largul Marii Mediterane.  Anuntul Moscovei vine la o zi dupa ce Statele Unite au anuntat ca suspenda negocierile bilaterale cu Rusia in privinta unui acord de incetare a focului in Siria ca urmare a distrugerii totale a unui spital din zona controlata de rebeli a orasului sirian Alep.
O aliata a Damascului, Rusia este acuzata de tarile occidentale ca a bombardat zone civile din orasul Alep. Pe de alta parte, Rusia a afirmat ca atacurile nu au vizat decat gruparile jihadiste sattul Isklamic si Fatah al-Sham

Casa Alba examineaza optiuni "diplomatice si militare"

Autoritatile americane examineaza "optiuni diplomatice, militare, informative si economice" posibile pentru a face fata crizei in Siria, a indicat marti un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, subliniind totusi necesitatea unei "reglementari politice", potrivit AFP.

Sefii agentiilor americane specializate in securitate si politica externa urmeaza sa se reuneasca miercuri cu scopul de a putea prezenta presedintelui Barack Obama diferite optiuni de actiune dupa abandonarea convorbirilor cu Rusia care erau destinate sa gaseasca o solutie conflictului sirian soldat cu peste 300.000 de morti in ultimii cinci ani.

Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a confirmat ca optiuni militare ar putea fi examinate in cursul acestei reuniuni, precizand totodata ca secretarul de stat John Kerry actioneaza in continuare pentru a gasi o solutie diplomatica cu aliatii SUA. Potrivit unor responsabili americani, noi sanctiuni economice impotriva Rusiei si Siriei ar fi mai eficiente daca ar fi aplicate la nivel international. Inalti responsabili americani si europeni urmeaza sa se intalneasca miercuri in Germania.

"Examinam viitoarea noastra abordare", a subliniat Toner cu privire la intalnirea de la Washington a sefilor agentiilor americane, care "vor examina optiuni diplomatice, militare, de informatii si economice". "Dar, in fond, opinia noastra nu s-a schimbat", a relevat el. "Insistam in continuare pentru o reglementare politica."

SUA conduc o coalitie internationala pentru a combate gruparea jihadista Statul Islamic in Siria si Irak din vara anului 2014, dar Casa Alba refuza sa se implice in razboiul civil sirian. Rusia a intervenit in Siria pentru a sprijini regimul presedintelui Bashar al-Assad in fata rebelilor, dintre care unii sunt ajutati de SUA in lupta impotriva Statului Islamic.

Rusia si SUA se acuza reciproc ca sunt responsabile de esecul armistitiului prevazut in acordul lor din 9 septembrie. Raidurile aeriene rusesti si siriene au fost reluate de 11 zile asupra partii orasului Alep controlate de rebeli.
Aflat "la capatul rabdarii", Washingtonul a suspendat luni convorbirile cu Moscova, noteaza AFP.
 

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Trupele lui Bashar al-Assad ar pregati o ofensiva masiva in Alep. Peste 100 de copii, ucisi in ultimele zile in Siria
Trupele lui Bashar al-Assad ar pregati o ofensiva masiva in Alep. Peste 100 de copii, ucisi in ultimele zile in Siria

Statele Unite au anuntat ca suspenda negocierile cu Rusia, in privinta incetarii ostilitatilor in conflictul din Siria. Asta pentru ca Moscova nu isi respecta angajamentele asumate la incheierea armistiului, luna trecuta.

Fetita de 7 ani din Alep care isi povesteste pe Twitter viata printre bombe.
Fetita de 7 ani din Alep care isi povesteste pe Twitter viata printre bombe. "Mi-e teama ca vom muri in noaptea aceasta"

O fetita de 7 ani pe nume Bana povesteste pe Twitter viata sa de zi cu zi la Alep, orasul sirian divizat de rebeli si armata si bombardat aproape fara incetare, iar mesajele sale au impresionat o lume intreaga, relateaza BFMTV.

Atac decisiv pentru un oras sirian, ocupat de ISIS de 2 ani.
Atac decisiv pentru un oras sirian, ocupat de ISIS de 2 ani. "O batalie intre crestini si musulmani va declansa apocalipsa"

Rebelii sirieni sprijiniti de turci sunt pe punctul de a lansa un atac decisiv asupra orasului Dabiq, ocupat de jihadistii din gruparea Stat Islamic in ultimii doi ani, relateaza The Independent.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.