Criza din Siria, tot mai alarmanta: Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana S-300. SUA: "Examinam optiuni militare"
Criza din Siria devine tot mai alarmanta in contextul intreruperii negocierilor dintre Rusia si SUA in legatura cu problema siriana. Anuntul Rusiei ca a trimis sisteme de aparare antiaeriana la Tartous i-a iritat pe americani.
Sa trimitem si noi sisteme antiracheta in Cehia si Polonia a reactionat in aceasta dimineata Mike Pence, partenerul de cursa al candidatului Donald Trump, in dezbaterea cu democratul Tim Kaine.
Rusia a trimis sisteme de aparare antiaeriana la Tartous, in Siria
Ministerul rus al apararii a anuntat ca armata a instalat sisteme de aparare antiaeriana S-300 in baza militara din portul sirian Tartous, relateaza Reuters. "Bateria are scopul de a apara baza navala de la Tartous. Este neclar de ce prezenta ei a declansat alarma in randul partenerilor nostri vestici", se arata intr-un comunicat al ministerului.
Presa din Statele Unite a scris la inceputul saptamanii ca Rusia ar fi folosit pentru prima data de la inceputul interventiei sale in Siria rachetele S-300.
Purtatorul de cuvant al ministerului rus al apararii, Igor Konacenkov, a precizat, insa ca sistemul de aparare antiaeriana S-300 completeaza doar sistemul S-400 care a fost deja instalat in baza aeriana Hmeimim, din nord-vestul Siriei, inca din 2015. In acest fel, Rusia se asigura ca atat baza militara navala de la Tartous, cat si cea aeriana de la Hmeimim, unde aviatia rusa are zeci de bombardiere, avioane de atac si elicoptere, sunt protejate.
Sistemul S-300 ar avea rolul de a raspunde unui atac venit din largul Marii Mediterane. Anuntul Moscovei vine la o zi dupa ce Statele Unite au anuntat ca suspenda negocierile bilaterale cu Rusia in privinta unui acord de incetare a focului in Siria ca urmare a distrugerii totale a unui spital din zona controlata de rebeli a orasului sirian Alep.
O aliata a Damascului, Rusia este acuzata de tarile occidentale ca a bombardat zone civile din orasul Alep. Pe de alta parte, Rusia a afirmat ca atacurile nu au vizat decat gruparile jihadiste sattul Isklamic si Fatah al-Sham
Casa Alba examineaza optiuni "diplomatice si militare"
Autoritatile americane examineaza "optiuni diplomatice, militare, informative si economice" posibile pentru a face fata crizei in Siria, a indicat marti un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, subliniind totusi necesitatea unei "reglementari politice", potrivit AFP.
Sefii agentiilor americane specializate in securitate si politica externa urmeaza sa se reuneasca miercuri cu scopul de a putea prezenta presedintelui Barack Obama diferite optiuni de actiune dupa abandonarea convorbirilor cu Rusia care erau destinate sa gaseasca o solutie conflictului sirian soldat cu peste 300.000 de morti in ultimii cinci ani.
'We are not giving up on the Syrian people': Kerry says peace efforts must continue despite U.S. break with Russia. https://t.co/beCmP8Y2dU pic.twitter.com/HgFtJ32faz
— Reuters Top News (@Reuters) October 4, 2016
Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, a confirmat ca optiuni militare ar putea fi examinate in cursul acestei reuniuni, precizand totodata ca secretarul de stat John Kerry actioneaza in continuare pentru a gasi o solutie diplomatica cu aliatii SUA. Potrivit unor responsabili americani, noi sanctiuni economice impotriva Rusiei si Siriei ar fi mai eficiente daca ar fi aplicate la nivel international. Inalti responsabili americani si europeni urmeaza sa se intalneasca miercuri in Germania.
"Examinam viitoarea noastra abordare", a subliniat Toner cu privire la intalnirea de la Washington a sefilor agentiilor americane, care "vor examina optiuni diplomatice, militare, de informatii si economice". "Dar, in fond, opinia noastra nu s-a schimbat", a relevat el. "Insistam in continuare pentru o reglementare politica."
SUA conduc o coalitie internationala pentru a combate gruparea jihadista Statul Islamic in Siria si Irak din vara anului 2014, dar Casa Alba refuza sa se implice in razboiul civil sirian. Rusia a intervenit in Siria pentru a sprijini regimul presedintelui Bashar al-Assad in fata rebelilor, dintre care unii sunt ajutati de SUA in lupta impotriva Statului Islamic.
Rusia si SUA se acuza reciproc ca sunt responsabile de esecul armistitiului prevazut in acordul lor din 9 septembrie. Raidurile aeriene rusesti si siriene au fost reluate de 11 zile asupra partii orasului Alep controlate de rebeli.
Aflat "la capatul rabdarii", Washingtonul a suspendat luni convorbirile cu Moscova, noteaza AFP.