Trupele lui Bashar al-Assad ar pregati o ofensiva masiva in Alep. Peste 100 de copii, ucisi in ultimele zile in Siria


Ultimul update: Vineri 07 Octombrie 2016 07:05
Data publicarii: Marti 04 Octombrie 2016 19:44
Categorie: Stiri externe

Statele Unite au anuntat ca suspenda negocierile cu Rusia, in privinta incetarii ostilitatilor in conflictul din Siria. Asta pentru ca Moscova nu isi respecta angajamentele asumate la incheierea armistiului, luna trecuta.

Intre timp, orasul Alep este bombardat fara incetare, iar trupele lui Bashar al Assad par sa pregateasca acolo o ofensiva terestra masiva.

O fetita din Alep face zilnic prin mesaje postate pe Twitter cronica vietii ei, in orasul sfasiat de razboi.

Bana, o feita de 7 ani din Alep si mama ei, Fatemah, trimit aproape zilnic, pe Twitter, mesaje despre ororile vietii sub bombardamente.

O jurnalista de la CNN a reusit sa ia legatura cu ele, prin Skype. Dar in Siria sugrumata de razboi, legatura prin Internet e sporadica. Legatura a putut fi restabilita, dar doar audio.

O explozia auzita in apropiere a fost provocata de o bomba care ucide de-a valma, de fapt un butoi cu exploziv aruncat din elicopter - dupa cum spune mama fetitei.

Mama fetitei: "Nici nu avem unde sa ne ascundem pentru ca sunt bombardamente uriase. Mai ales noaptea e groaznic, dar suntem mereu in aceeasi situatie, zi si noapte."

Fatmeh spune ca cei trei copii ai sai au cunoscut, de la nastere, doar razboiul, iar epicentrul acestui conflict este tocmai orasul lor, Alep.

Situatia a devenit si mai grava dupa iluzoriul armistitiu anuntat luna trecuta. Doar in ultimele zile, au fost ucisi peste 100 de copii. In orasul sub asediu nu se mai gaseasc de niciunele.

Mama fetitei: "Trupurile copiilor sunt slabite pentru ca nu exista suficienta hrana pentru ei. Aici nu avem legume, fructe, lapte sau oua. Niciun fel de carne. Mancam doar paste si orez".

Jurnalista CNN: "Bana, cum e viata ta de copil in Alep?"

Bana: "E monstruos. Nu pot sa ies afara pentru ca sunt mereu bombardamente."

Bana se joaca impreuna cu fratii mai mici si invata engleza de la mama ei, care este profesoara. Si oricat de rau ar fi, Fatmeh se teme ca vor urma nenorociri si mai mari.

Trupele regimului Assad inainteaza spre Alep si luptele cu rebelii se dau tot mai aproape de centrul orasului.

Deocamdata pe Twitter continua mesajele disperarii, dar si ale sperantei. 

VIDEO PROTVPLUS.RO