Cel mai mare scandal din ultimii 30 de ani in China. Povestea unei executii politice la nivel inalt

Bo Xilai

Opinia publica din China sta in aceste zile cu ochii pe scandalul in care este implicat Bo Xilai, unul dintre oamenii care era considerat, pana nu demult, unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Partidului Comunist.

Recent, politicianul in varsta de 62 de ani a fost demis din functia de presedinte al organizatiei Chongqing din cadrul Partidului Comunist, precum si din puternicul birou politic al PC, format doar din 25 de membri. De asemenea, a fost eliminat din Comitetul Central al Partidului, format din 300 de membri.

Nu in ultimul rand, sotia sa, Gu Kailai a fost retinuta de politie si este investigata in legatura cu moartea unui om de afaceri britanic, Neil Heywood. Secretarul Afacerilor Externe Britanice, William Hague, a salutat aceasta investigatie, potrivit BBC News. "Chinezii fac ceea ce noi am solicitat, iar acum asteptam rezultatul acestor investigatii." a declarat oficialul britanic.

La numai o zi dupa ce autoritatile chineze au anuntat aceste masuri, ziarul Partidului Comunist a cerut sprijin din partea populatiei pentru "detronarea" lui Bo Xilai - un om care se bucura de o popularitate mare in China. Ziarul a ridicat in slavi "deciziile corecte" ale Partidului, sustinand ca in acest fel se arata "respect pentru lege".

Wang Feng, profesor la Centrul de Politici Publice Brookings-Tsinghua, a declarat pentru BBC News ca acest scandal este "aproape fara precedent in istoria politica a Chinei". "In ultimii 30 de ani, acesta este cel mai mare scandal pe care l-am vazut", a mai spus el.

Citește și
Insula
Lectie de viata in China. Un cuplu traieste de PATRU ani pe o "insula" inconjurata de zgarie-nori
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Crima premeditata"

Sotia fostului lider Bo Xilai, Gu Kailai, a fost "transferata autoritatilor judiciare, fiind suspecta de crima cu premeditare" impreuna cu un fost angajat al familiei, Zhang Xiaojun, a anuntat agentia chineza Xinhua, citata de BBC News. Ziarul oficial al partidului a publicat aceasta stire, iar imediat sub aceste informatii a publicat un comentariu intitulat "Sprijin pentru decizia corecta". Acest comentariu a fost de asemenea publicat si in celelalte ziare importante ale Chinei.

"Bo a incalcat in mod foarte serios disciplina de partid, provocand pagube cauzei comuniste, precum si imaginii partidului si statului. Oricine incalca legea va fi cercetat conform legii, iar atitudinea sa nu va fi tolerata, indiferent despre cine este vorba", se arata in comentariu.

Decaderea lui Bo Xilai a inceput dupa ce un apropiat de-al sau, fost sef de politie, Wang Lijun, a fost intr-o vizita de o zi la consulatul american din Chengdu. Zvonurile de atunci au spus ca intentiona sa tradeze. Speculatiile mai spuneau ca Wang ar fi fost retrogradat de Bo, care era foarte furios pe faptul ca familia sa se afla in centrul unei investigatii, legata de moartea afaceristului englez Heywood. In timp ce se afla la consulat, Wang ar fi pretins ca sotia lui Bo, Gu Kailai, este implicata in aceasta crima, sustine agentia Xinhua.

Omul de afaceri britanic, in varsta de 41 de ani, a fost gasit mort in provincia Chongqing in noiembrie 2011. Initial, politia a afirmat ca a decedat in urma consumului excesiv de alcool. Aceste concluzii au condus la o a doua investigatie, aflandu-se astfel ca Gu Kailai si fiul sau erau "in conflict" cu domnul Heywood din cauza unor "dispute economice".

Nu se stie insa care era natura exacta a relatiilor dintre Heywood si familia lui Bo Xilai, fapt care a condus la multe speculatii atat in interiorul Chinei, cat si in afara sa.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Analiza CNN. Cine este Li Keqiang, fiul unei familii sarace, vazut ca viitor PREMIER al Chinei
Analiza CNN. Cine este Li Keqiang, fiul unei familii sarace, vazut ca viitor PREMIER al Chinei

"Daca limbajul trupului poate fi luat in considerare la un politician, atunci Li Keqiang se comporta foarte mult ca un adevarat viitor premier al Chinei", scriu jurnalistii de la CNN.

Lectie de viata in China. Un cuplu traieste de PATRU ani pe o
Lectie de viata in China. Un cuplu traieste de PATRU ani pe o "insula" inconjurata de zgarie-nori

"Noi nu plecam de aici" pare sa fie deviza unui cuplu din China, care reuseste sa reziste cu succes, de ani buni, unui dezvoltator imobiliar care vrea cu orice pret sa le demoleze locuinta.

Cel mai
Cel mai "occidental" dintre liderii Chinei, inlocuit cu un economist pregatit de Coreea de Nord

China l-a eliminat din viata politica pe unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Partidului Comunist, liderul organizatiei Chongqing, Bo Xilai.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.