Cel mai "occidental" dintre liderii Chinei, inlocuit cu un economist pregatit de Coreea de Nord

15-03-2012 09:52

Bo Xilai

China l-a eliminat din viata politica pe unul dintre cei mai proeminenti reprezentanti ai Partidului Comunist, liderul organizatiei Chongqing, Bo Xilai.

Barbatul in varsta de 62 de ani era vazut anul trecut, cand se punea problema schimbarii conducerii, ca fiind unul dintre potentialii lideri ai Chinei.

Scandalul a fost declansat dupa ce unul dintre fostii sai sefi de politie a petrecut o zi la consulatul Statelor Unite ale Americii, in luna februarie a acestui an. Conform agentiei Xinhua, citata de BBC News, el va fi inlocuit in functie de catre vice-premierul Zhang Dejiang.

Chongqing este un oras foarte important in China si unul dintre cele cinci zone centrale nationale ale Republicii Populare Chineze. Din punct de vedere administrativ, Chongqing este una dintre cele patru municipalitati controlate in mod direct de stat.

Decizia de schimbare din functie a lui Bo Xilai vine la doar o zi dupa terminarea sesiunii parlamentare anuale a Chinei, Congresul National al Poporului, de la care Xilai a lipsit - fapt care a condus la aparitia unor specualtii legate de viitorul sau. Dupa o tacere indelungata, el a vorbit saptamana trecuta despre incidentul in care a fost implicat fostul sef de politie Wang Lijun, raspunzand la intrebarile jurnalistilor in timpul unei conferinte.

El a declarat ca nu si-a imaginat vreodata ca domnul Wang o sa fuga. S-a intamplat brusc, a spus el. "Simt ca mi-am pus increderea in persoana gresita", a spus Bo la o sedinta cu delegatii Chongqing.

De altfel, Wang a fost concediat si din functia pe care o avea, de viceprimar al Chongqing-ului, dupa ce a vizitat consulatul american din oras, alimentand zvonurile potrivit carora ar intentiona sa tradeze. In acest timp, presa oficiala scria ca Wang se afla in concediu de odihna, ca sa se elibereze de stres.

Fostul sef de politie s-a remarcat in opinia publica dupa ce a condus actiunile de destramare a unor retele de crima organizata in Chongqing, impreuna cu Bo Xilai. Acum el este anchetat de autoritati in urma incidentului cu consulatul american. La randul sau, premierul Wen Jiabao a declarat, dupa Congres, ca s-au facut progrese in aceasta ancheta, insa nu a dat mai multe informatii. El a mai precizat ca autoritatile locale trebuie sa reflecteze "serios" si sa invete din acest incident, la care Beijingul se uita "foarte serios".

Bo Xilai este considerat de unii jurnalisti drept politicianul cu cel mai apropiat stil de Occident. La fel ca si cel care este vazut acum ca viitorul lider al Chinei, Xi Jinping, Xilai este fiul unui faimos erou comunist.

Zhang Dejang, cel care il va inlocui, este un economist antrenat de Coreea de Nord, potrivit Financial Times.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26