Epidemia de coronavirus se extinde rapid. Italia a trimis armata în "zona roşie"

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirusul se extinde către estul Europei.

UPDATE Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus depistate în Italia a crescut la 322, iar dintre acestea 11  persoane au decedat, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli, citat de DPA.

Austria și Croația au raportat marți primele cazuri de infectare, iar în Italia, unde s-au înregistrat șapte decese, numărul îmbolnăvirilor se apropie de 290. Majoritatea cazurilor sunt în nordul Peninsulei, acolo unde locuiesc și foarte mulți români. 

Granițele rămân deschise
 

Toate statele vecine Italiei s-au angajat că nu-şi vor închide frontierele cu această ţară ca urmare a temerilor privind epidemia cu noul coronavirus, conform unei declaraţii comune semnate marţi la Roma de miniştrii sănătăţii din aceste ţări, relatează AFP şi DPA.

''Dorim să fim foarte clari asupra faptului că nu se pune problema închiderii frontierelor între ţările noastre. Ar fi (o măsură) disproporţionată şi ineficientă'', se arată în declaraţia semnată de Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Croaţia, plus Germania şi Comisia Europeană.

Citește și
Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
Iohannis: Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Numele vehiculate înainte de consultări

Miniştrii reuniţi la Roma au mai decis ''să evalueze de la caz la caz'' eventuala anulare a unor evenimente majore.

Ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, a asigurat că nu există ''nicio modificare a condiţiilor de călătorie pentru italieni''. Oricum, consideră el, ''vorbim despre un virus care nu recunoaşte frontierele''. Pentru a-l combate, ''trebuie să cooperăm, nicio ţară nu poate acţiona singură'', mai spune ministrul italian.

Dintre statele reprezentate la această întâlnire desfăşurată la Roma, Croaţia şi Austria au confirmat marţi primele cazuri de infectare cu noul coronavirus. Franţa a anunţat şi ea două noi cazuri în cursul serii.

În acelaşi comunicat comun, miniştri semnatari au mai scris că vor spori schimburile de informaţii medicale şi epidemiologice între ţările lor, precum şi măsurile adoptate pentru a face faţă epidemiei.

Între timp, numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus în Italia a crescut la 322, dintre care 10 decese.

Comisia Europeană (CE) a transmis luni, prin purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ, că va aborda cu statele membre modalităţile de acţiune coordonată în eventualitatea unor măsuri la frontierele din interiorul Uniunii Europene din cauza coronavirusului COVID-19, dar orice decizie de acest fel a unui stat membru va trebui notificată cu cel puţin patru săptămâni înainte.

Ea a reafirmat însă poziţia exprimată luni de Comisia Europeană, care a transmis că ''nu recomandă'' reinstituirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi a apreciat că o asemenea decizie trebuie să se bazeze pe ''dovezi ştiinţifice'', să fie ''proporţionată'' şi luată ''în coordonare'' cu celelalte state membre.

Cum trăiesc românii din Italia și ce le transmit celor din țară
 

Orășelul Codogno din Lombardia este deja în a patra zi de carantină. Sute de români locuiesc aici și încearcă să se adapteze noii realități. Rupți de lume, ei speră totuși că în curând autoritățile vor permite intrarea în oraș a camioanelor cu provizii.

Cristian Orbulescu: „Situația este destul de rea pentru că este totul închis. Farmacia e singura deschisă, dar nu sunt măști, nu sunt dezinfectante, din astea ce-ți trebuie. E deschis câte un magazin, dar în magazin nu mai sunt provizii, nu găsești pâine, nu mai e nimic."

La magazine, ei pot intra în grupuri mici, ca să nu existe pericolul să se îmbolnăvească unul de la altul.

Erica Enăchescu: „Se fac încă trei ore de coadă ca să intri, pentru că intră câte patru, cinci în supermarketurile mai mari, centrele comerciale mai mari. Sunt preocupată, pentru că virusul asta merge foarte repede. Din câte am înțeles se transmite foarte repede."

Oamenii nu mai sunt panicați, dar îngrijorarea persistă pentru că, spun ei, nu primesc prea multe informații din partea autorităților.

Erica: „Trebuie să stăm în casă. Ieșim numai pentru strictul necesar. Putem să ieșim să luăm un pic de aer, să facem mișcare pe jos. Nu trebuie să fim în grupuri. Nu știm nimic, absolut nimic despre ce se va întâmpla cu noi."

Cristian: „În oraș este pustiu, este un oraș mort."

Guvernul italian a trimis armata în așa-numita ''zonă roșie'' din nordul țării, ce cuprinde 11 localități din regiunile Lombardia și Veneto, afectate de epidemia de coronavirus. Acolo sunt în carantină zeci de mii de oameni, iar activitățile publice au fost suspendate.

Românii rămași acolo în zone de focar fac un apel către conaționali să nu se grăbească să se întoarcă în țară.

Gabriela Trifan: „Sincer sunt îngrijorată și vreau să spun la toți românii care sunt aici în Italia să nu se ducă în România, pentru că suntem sănătoși. Sunt persoane sănătoase, dar le găsește în tampon că sunt pozitive."

Cristian: „Eu le-aș spune să nu se întoarcă acasă, să stea liniștiți aici, că dacă duce în România treaba asta e problemă mare."

Sunt tot mai puțini oameni pe străzi
 

Deși Milano nu este deocamdată în carantină, pe străzi sunt tot mai puțini oameni și majoritatea poartă măști de protecție. Orașul este plin de afișe cu avertismente și cu măsuri de precauție. Barurile și cluburile se închid la ora șase seara, prin decizia luată de Ministerul italian al Sănătății, ca măsură de împiedicare a răspândirii virusului. La fel și la Padova și în alte mari orașe.

Adriana Zelenin: „Nu suntem în carantină, dar suntem închiși în casă voluntar, adică noi am decis să stăm în casă pentru că asta este situația și ne este frică."

Pe de altă parte, un medic italian din Lombardia care s-a întors din vacanță din Tenerife a fost testat pozitiv pentru coronavirus, astfel că 1.000 de turiști și angajați din hotelul în care a stat sunt acum izolați în camere și testați pentru Covid-19.

La rândul său, premierul italian Giuseppe Conte a criticat situația 'complet inadecvată' dintr-un spital pentru a explica propagarea rapidă a virusului în nordul Italiei.

Giuseppe Conte, premierul Italiei: „Este clar că există un focar acolo și că de acolo virusul s-a răspândit. Acum se știe. A existat o gestionare la nivelul unei structuri spitalicești complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranță recomandate în astfel de cazuri și aceasta a contribuit la răspândirea virusului."

După critici, premierul Conte a insistat că măsurile adoptate de Italia vor da curând rezultate. Organizația Mondială a Sănătății, care trimite o misiune în Italia, avertizează că lumea trebuie să fie pregătită pentru o eventuală pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director general la Organizația Mondială a Sănătății: „Pentru moment, virusul nu se răspândește necontrolat la scară globală și nu observăm o creștere la scară largă a numărului de îmbolnăviri și decese.”

Reporter: „Are acest virus potențialul să devină o pandemie?”

Director general al OMS: „Absolut.”

Reporter: „Am ajuns în acest punct?”

Director general al OMS: „Potrivit evaluării noastre, încă nu."

Bursele din Asia, în special Japonia, au înregistrat pierderi importante și marți, după ce piețele financiare din Europa și Statele Unite au fost luni pe roșu.

Turismul și transporturile au cel mai mult de suferit. Hollywood-ul s-a alăturat pe lista celor care suferă pierderi financiare semnificative, ca urmare a răspândirii coronavirusului. Filmările la cea mai recentă peliculă din seria "Misiune imposibilă", cu Tom Cruise protagonist, programate le Veneția, au fost suspendate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România
LIVE UPDATE. Ministrul Sănătății: Nu avem cazuri de infectare cu coronavirus în România

În condițiile în care temutul coronavirus a pus în alertă state din întreaga lume, în premieră pentru țara noastră s-a legiferat instituirea carantinei.

Iohannis: Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Numele vehiculate înainte de consultări
Iohannis: Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Numele vehiculate înainte de consultări

Ludovic Orban şi-a retras mandatul de premier desemnat, iar preşedintele a anunţat că a convocat noi consultări cu partidele politice.

Italian venit în România de la Veneția, internat cu febră la Sibiu
Italian venit în România de la Veneția, internat cu febră la Sibiu

Este alertă şi în Sibiu, unde un bărbat de 30 de ani, cetăţean italian, sosit cu avionul luni după-amiază, de la Veneţia, a fost depistat cu febră.

Premierul Israelului nu a vrut să dea mâna cu suporterii săi, ca să nu ia coronavirus
Premierul Israelului nu a vrut să dea mâna cu suporterii săi, ca să nu ia coronavirus

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a refuzat să dea mâna cu suporterii săi din cauza fricii de a nu se infecta cu coronavirus, arată Times of Israel.

Premierul Giuseppe Conte: Italia este o ţară sigură pentru turism
Premierul Giuseppe Conte: Italia este o ţară sigură pentru turism

Italia este o ţară sigură pentru turism, în pofida epidemiei de coronavirus din nordul ţării, a afirmat marţi premierul Giuseppe Conte, citat de Reuters.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.