Modul în care Japonia a reușit să controleze covid-19 fără a recurge la izolarea generală obligatorie
Japonia a fost printre primele țări care au confirmat infecțiile cu coronavirus, la doar câteva zile după ce China a început să alerteze asupra focarului.
De asemenea, potrivit Băncii Mondiale, populația Japoniei de peste 65 de ani reprezintă un procent de 28%, fiind cea mai ridicată din lume, depășind chiar Italia, ceea ce o face vulnerabilă la epidemie, transmite BBC.
Totodată, japonezii au un consum ridicat de tutun, ceea ce nu ajută la combaterea bolilor respiratorii. Iar orașele sunt cunoscute pentru densitatea mare a populației.
Fără izolare obligatorie
Dar poate cel mai curios lucru în cazul Japoniei este că, în ciuda tuturor celor de mai sus, guvernul nu a decretat blocarea regiunilor sale sau izolarea obligatorie a cetățenilor săi pentru a opri răspândirea virusului.
Dincolo de anularea unor evenimente sportive și închiderea școlilor, japonezii își continuă viața mai mult sau mai puțin normal. Acest lucru a fost evident weekendul trecut (22 martie), când mii de cetățeni s-au adunat pe străzi și parcuri pentru a admira faimoasele flori de cireș.
Guvernatorul de la Tokyo, Yuriko Koike, a precizat că interzicerea acestui obicei de primăvară este ca „îndepărtarea îmbrățișărilor de la italieni”.
Cazul Japoniei îi încurcă pe oamenii de știință
Japonia este una dintre țările cel mai puțin afectate de noul coronavirus. Până miercuri, 25 martie, a avut 1.193 de cazuri confirmate cu COVID - 19 și 43 de morți. Aceste date o situează cu mult sub alte țări, cum ar fi China (unde există peste 81.000 de cazuri și 3.200 de decese), Italia (69.000 de cazuri și peste 6.800 de decese) sau Spania (cu peste 47.000 de cazuri și 3.400 de morți).
De asemenea, este departe de cifrele descurajatoare ale unor țări precum Statele Unite, Iran, Franța sau Regatul Unit.
Argumente și explicații
Japonezii au fost foarte eficienți în găsirea grupurilor care transmiteau infecția. Acest lucru este explicat pentru BBC Mundo de Kenji Shibuya, directorul Institute of Population Health.
"Japonia a înregistrat un mare succes în a opri răspândirea COVID - 19 prin vizarea grupurilor de focare, adică a persoanelor care infectează alte persoane. Au fost testate și izolate", a zis el. Shibuya declară că această strategie de urmărire a persoanelor infectate este cea mai importantă atunci când vine vorba de stoparea răspândirii unui virus.
"Singura modalitate de a face față oricărei pandemii este să testezi și să izolezi. Și multe țări nu au ascultat acest lucru. În Japonia, ei sunt disperați să urmărească persoanele infectate. Și se descurcă bine în acest sens", a spus el.
Dar cercetătorul constată că, dincolo de aceste grupuri, nu se fac toate testele care trebuie făcute. În consecință, acest lucru ar putea duce la o creștere drastică a cazurilor pozitive.
"Numărul testelor din Japonia este mai mic decât alte țări. Iar îngrijorarea mea este că există un grup de persoane infectate, fără simptome, care nu au fost detectate, pe lângă cazurile importate. Dacă ar fi așa, mă tem că ar putea exista o explozie în focar", a mai declarat expertul citat de BBC MUNDO.
Distanțare socială
Un alt argument care poate explica succesul Japoniei este distanțarea socială, care era deja bine stabilită în cultura locală, chiar înainte de declanșarea focarului de coronavirus.
O opinie similară o are Kenji Shibuya, care subliniază că „tendința japoneză pentru igienă" și alte lucruri culturale, cum ar fi „evitarea îmbrățișărilor" ar putea duce la o mai puțină răspândire.
Cu toate acestea, unii cercetători se îndoiesc că distanțarea socială este o măsură care face diferența în raport cu alte țări. "În Marea Britanie, oamenii au început să se distanțeze, să lucreze de acasă și să poarte o mască. Și cazurile sunt în continuă creștere", explică ei.
"Prin urmare, adevărul este că nu știm în ce măsură distanțarea socială ajută în cazul particular al Japoniei", adaugă cercetătorii.
În orice caz, decizia Guvernului de a închide școlile și de a suspenda evenimente masive a contribuit masiv la controlul răspândirii COVID - 19. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba. Guvernul a anunțat că va redeschide școlile în aprilie.
Sursa: BBC
Etichete: epidemie, coronavirus, japonia, cazuri, control,
Dată publicare:
26-03-2020 10:17