Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. Italia anunță 662 noi decese în ultimele 24 de ore

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie. La nivel mondial au fost confirmate peste 495.000 de cazuri și peste 22.000 de decese provocate de coronavirus.

Spania a devenit a doua cea mai afectată ţară de epidemie din Europa. Sunt peste 4.000 de morţi de coronavirus, dintre care 655 doar în ultimele 24 de ore. 56.000 de spanioli sunt infectați, 32.000 se află internați în spitale și 7.000 s-au vindecat.

Și în Italia situația rămâne critică. Peste 8.100 de persoane au fost răpuse de coronavirus. În ultimele 24 de ore, Italia a raportat 662 de noi decese.

 Un membru al parlamentului care reprezintă orașul Bergamo a avertizat că în câteva săptămâni, mai multe localități italiene nu vor mai avea niciun bunic în viață. 

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 26 martie

 

UPDATE 21:20 - 115 de noi decese în Regatul Unit în ultimele 24 de ore

 

Regatul Unit a înregistrat în ultimele 24 de ore încă 115 de decese provocate de epidemia COVID-19, numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în această ţară din cauza noului coronavirus ajungând astfel la 5378, a anunţat joi seară Ministerul Sănătăţii de la Londra, conform Reuters.

Numărul cazurilor confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns joi la 11.658, faţă de 9.529 în ziua anterioară.

Este prima dată când bilanţul cotidian publicat de autorităţile britanice depăşeşte 100 de decese în 24 de ore, ceea ce indică tendinţa de accelerare a răspândirii epidemiei, care a determinat autorităţile britanice să adopte luni măsuri de izolare stricte.

Citește și
pentagon
Măsurile luate de Pentagon, după ce SUA au confirmat peste 1.000 de decese cauzate COVID-19
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Bilanţul epidemiei COVID-19 în Regatul Unit este mai mic decât cele din Italia, Spania şi Franţa, dar oficialităţi şi experţi britanici au avertizat că vârful epidemiei în ţara insulară se va înregistra peste câteva săptămâni.

UPDATE 21:00 - Numărul deceselor din Europa a depăşit 15.000

 

Pandemia COVID-19 a cauzat moartea a peste 15.000 de persoane în Europa, potrivit unui bilanţ realizat de agenţia France Presse pe baza surselor oficiale, joi la ora 17:00 GMT.

În total, în Europa au fost recenzate 15.500 de decese din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2, dintre care majoritatea în Italia (8.165), Spania (4.089) şi Franţa (1.331), ţările europene cele mai lovite de pandemie.

Cu 268.191 cazuri de contaminare declarate oficial, Europa este continentul unde pandemia COVID-19 progresează cel mai rapid. Primul caz de infectare cu noul coronavirus a fost raportat în provincia Hubei, din centrul Chinei, la finalul lunii decembrie 2019. 

UPDATE 20:35 - China îşi închide graniţele pentru majoritatea străinilor

 

China a anunţat joi că îşi va închide temporar frontierele pentru majoritatea străinilor, într-un efort de a limita cazurile de coronavirus importate, a anunţat joi Ministerul de Externe chinez, conform AFP.

Măsura intră în vigoare de sâmbătă (vineri la ora 16:00 GMT). Data până la care este în vigoare această măsură nu a fost precizată.

China a anunţat în ultimul bilanţ 67 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi încă 6 decese produse în cursul zilei de miercuri, toate aceste cazuri noi fiind importate. Niciun caz nu a mai fost semnalat în provincia Hubei, de unde s-a declanşat epidemia, şi de asemenea niciun caz de infectare locală în ultimele două zile.

UPDATE 20:30 - 385 de morţi în statul New York, după anunţarea a 100 de decese noi în ultimele 24 de ore

 

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus în statul New York, epicentrul epidemiei din Statele Unite, a crescut brusc în 24 de ore, cu încă 100, ceea ce aduce la 385 numărul morţilor înregistraţi de la începutul epidemiei, a declarat joi guvernatorul acestui stat american, citat de AFP.

Joi dimineaţă, în acest stat cu o populaţie de circa 20 de milioane de locuitori fuseseră înregistrate peste 37.000 de cazuri confirmate de COVID-19, faţă de peste 30.000 în ziua precedentă, a precizat guvernatorul Andrew Cuomo în timpul unei conferinţe de presă.

Acest anunţ vine în contextul în care numărul de decese provocate de COVID-19 în Statele Unite a trecut de pragul de 1.000 miercuri seara.

În prezent, Statele Unite, care au observat iniţial de la distanţă răspândirea epidemiei în China şi apoi în Europa, sunt pe cale să depăşească Italia în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19.

Statul New York a raportat circa jumătate din cazurile înregistrate în SUA - care ajunseseră la aproape 70.000 joi la prânz, potrivit Universităţii Johns Hopkins.

UPDATE 20:25 - Zeci de deţinuţi din Mexic confecţionează măşti în lupta împotriva COVID-19

 

Zeci de deţinuţi din Mexic s-au ocupat în ultimele săptămâni cu fabricarea de măşti destinate stopării răspândirii noului coronavirus în Mexic, relatează AFP joi.

În atelierele mai multor închisori, în special în Ciudad de Mexico, deţinuţii confecţionează circa 2.000 de măşti pe zi.

„Este o muncă foarte importantă pentru a sprijini societatea care trece prin această criză”, a declarat Apolinar Soto, responsabilul organizaţiei de muncă din Reclusorio Norte, o închisoare din capitala Mexicului.

Primăria oraşului a precizat că deţinuţii folosesc o ţesătură antibacteriană. Măştile cusute sunt apoi ambalate în pungi biodegradabile.

Odată finalizate, măştile sunt livrate către diverse agenţii guvernamentale pentru a fi distribuite. O parte dintre aceste articole sunt destinate utilizării chiar de către deţinuţi.

Mexicul a înregistrat 475 de cazuri de contaminare cu COVID-19 şi şase decese.

UPDATE 19:20 - Italia anunță 662 noi decese provocate de coronavirus 

 

Autoritățile italiene au anunțat joi alte 662 de decese provocate de coronavirus, ridicând bilanțul morților la 8.165, conform La Repubblica.

De asemenea, au fost anunțate 4.492 de noi cazuri de infectare, numărul total ajungând la 80.539.

De la o zi la altă, spitalele abia amenajate în Italia se umplu de pacienţi. Cel mai recent a fost inaugurat miercuri, dar este deja suprasaturat de bolnavi.

Antonino Marchese, directorul Spitalului Covid 3 din Roma: „Realitatea este că acest virus lovește toate vârstele. Este atât de agresiv încât trebuie să fim foarte atenți. Absolut toată lumea! Este o idee falsă, este o iluzie că sunt afectate doar persoane în vârstă și, prin urmare, mai fragile.”

Doctorul Luigi Cavanna, director al secției de oncologie de la Spitalul din Piacenza, a început să meargă din ușă în ușă pentru a detecta din pripă cazuri de infectare.

Medicul a observat că mulți dintre cei care ajung la urgență în spitale sunt deja foarte bolnavi și au nevoie imediată de locuri la terapie intensivă. Decongestionarea unităților de terapie intensivă s-ar putea dovedi crucială în lupta cu virusul.

Barbie Nadeau, corespondent CNN în Italia: „Suntem în mijlocul unei săptămâni critice pentru a stabili dacă restricțiile vizând izolarea dau reuzultate. În caz afirmativ, în această săptămâna ar trebui să fie evidentă o aplatizare a curbei. Deja au trecut trei zile successive cu o scădere a numărului de noi infectări. Iar asta este exact ce speră toată lumea.”

UPDATE 19:15 - Situația în Spania, unde s-a depășit pragul de 4.000 de morți

 

Spaniolii nu prea văd luminița de la capătul tunelului.

Scott McLean, Corespondent CNN la Madrid: „Spania are un deficit atât de mare de echipament de protecție și ventilatoare încât acum au cerut ajutorul la NATO.”

Cotidianul el Pais a descoperit o nouă problemă - testele de depistare rapidă a coronavirusului, importate de guvernul de la Madrid din China, au o precizie mult sub limita admisă, de doar 30%. De aceea, mulți oameni bolnavi sunt trimiși acasă din cauza testelor fals negative.

UPDATE 19:10 - Cetățenii din Marea Britanie nu respectă izolarea la domiciliu

 

În pofida ordinelor date de guvern vizând izolarea la domiciliu, londonezii nu se lasă ușor convinși. Nu doar garniturile de metrou sunt ticsite, ci și parcurile sunt pur și simplu pline de cei care se încăpățânează să iasă la aer curat.

Lor li se adresează mărturia acestui bărbat de 51 de ani, de felul lui sănătps și chiar sportiv.

Andy Hardwick: „Începe cu o tuse, o tuse foarte uscată și gâtul uscat, începi să te simți foarte rău în general, apoi îți dai seama că ai plămânii blocați. Nu am avut febră zilele acestea, dar m-am trezit azi-noapte tușind. M-am trezit după câteva ore și nu puteam să respir normal, cu temperatură, transpirat, dar cu frisoane. Nu mă puteam încălzi, mi-era groaznic de sete. Coloana mă doare, spatele mă doare, gâtul mă doare. Nu îți vine să vorbești, rămâi fără respirație dacă te miști în jur și nu vrei să își ridici capul de pe pernă.”

UPDATE 19:05 - Un medic român din Franța povestește despre infectarea cu coronavirus

 

Laura Anghelescu, medic oncolog în Franța, a luat virusul cel mai probabil dintr-unul dintre cele trei spitale între care se împarte.

Laura Anghelescu, medic infectat, Franța: Spre norocul meu am se pare o boală cu simptome ușoare,febra 38 cu 8, asta a fost simptomul pentru care am semnalat că sunt posibil infectată cu Covid. Boala a debutat săptămâna trecută, când aveam ceva curbatură, dureri musculare, stare de oboseală mai importantă decât când lucram mult, pierderea gustului și mirosului treptat, efectiv o stare normală de gripă sezonieră.”

Totuși, ca și în alte țări, și în Franța medicii se simt extrem de vulnerabili. Un doctor de 61 de ani din sudul Franței s-a pozat picior peste picior purtând doar stetoscopul, ca să sublinize lipsa flagrantă de echipamente de protecție pentru cadrele medicale. 

UPDATE 18:25 - Elveţia a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus

 

Elveţia a depăşit pragul de 10.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, a anunţat joi guvernul, care intenţionează să detecteze grupuri de persoane în spaţiul public cu ajutorul telefoanelor mobile, relatează AFP.

În prezent, în Elveţia, ţară cu 8,5 milioane de locuitori, 161 de persoane au murit din cauza COVID-19 şi peste 10.600 au fost testate pozitiv, potrivit Oficiului Federal de Sănătate Publică.

Elveţia este a 5-a cea mai afectată ţară din Europa după numărul de persoane infectate, în urma Italiei, Spaniei, Germaniei şi Franţei, potrivit OMS. Din cele 91.400 de teste efectuate până în prezent în Elveţia, 14% au fost pozitive.

După ce a ordonat închiderea şcolilor, cafenelelor, restaurantelor şi a tuturor magazinelor cu excepţia celor alimentare, de sănătate şi de primă necesitate, şi după ce a interzis manifestaţiile publice şi private, guvernul elveţian a interzis vinerea trecută adunările, inclusiv "spontane", cu mai mult de cinci persoane.

Momentan, cetățenii din Elveția nu sunt izolați la domiciliu.

UPDATE 18:20 - Măşti create cu ajutorul tehnologiei 3D în Bosnia

 

O mică comunitate s-a organizat în Bosnia, care este departe de a fi printre liderii noilor tehnologii, pentru a imprima în 3D măşti destinate personalului medical, aflat în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, relatează AFP.

De câteva săptămâni în Bosnia, ţară săracă cu 3,5 milioane de locuitori, nu se mai găsesc astfel de echipamente în farmacii. Autorităţile au făcut comandă de măşti în străinătate, însă, având în vedere cererea mare la nivel internaţional, livrările riscă să întârzie.

Cu toate acestea, câţiva profesori şi studenţi de la Universitatea din Zenica, un mic oraş din centrul Bosniei, au început să fabrice măşti speciale folosind imprimante 3D, care sunt distribuite gratuit în spitale şi pentru personalul de pe ambulanţe.

Ei au avut ca model un tip de vizieră, al cărui design a fost oferit online gratuit de compania cehă Prusa, producător de imprimante 3D, şi au adaptat-o nevoilor momentului, în cooperare cu spitalul din Zenica.

Circa 180 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus până acum în Bosnia. Trei persoane au murit. Autorităţile au declarat stare de urgenţă şi au suspendat toate activităţile neesenţiale. 

UPDATE 17:40 - China raportează 67 de noi cazuri. Niciun caz în Wuhan

 


China a raportat 67 de noi cazuri de infecţie cu coronavirus şi încă 6 decese produse în cursul zilei de miercuri, conform DPA.

Niciun nou caz nu a fost înregistrat în epicentrul original al epidemiei, în provincia Hubei, conform unui comunicat dat publicităţii joi de Comisia Naţională chineză pentru Sănătate.

Autorităţile din Hubei au ridicat măsurile de izolare strictă ce i-a împiedicat pe rezidenţi să părăsească această provincie timp de peste 2 luni.

În afara capitalei acestei provincii, Wuhan, rezidenţii sănătoşi pot călători din nou în orice altă parte a Chinei. Cetăţenii din Wuhan rămân izolaţi până la 8 aprilie.

Toate cazurile raportate joi sunt "importate", conform autorităţilor medicale.

De la începutul epidemiei, în luna decembrie a anului trecut, coronavirusul a ucis 3.287 de persoane în China, dintr-un total de 81.285 infectaţi - dintre care, până în acest moment, 74.051 s-au însănătoşit complet. 

UPDATE 16:25 - Încă 2.500 de cazuri în regiunea italiană Lombardia

 

Numărul de cazuri de infectare cu coronavirus în regiunea Lombardia din nordul Italiei a crescut joi cu aproximativ 2.500, a anunţat preşedintele regiunii, Attilio Fontana, citat de Reuters.

„Numerele de azi nu sunt bune, din păcate. A avut loc o creştere bruscă faţă de zilele precedente”, a declarat Fontana presei.

Regiunea din jurul metropolei Milano este cel mai grav afectată de epidemia de COVID-19 în Italia. Miercuri se înregistraseră 1.643 de cazuri noi, iar totalul urcase la 32.346. 

UPDATE 16:15 -  Numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a atins un nivel record în SUA

 

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută noi cereri pentru acordarea de ajutor de şomaj a atins nivelul record de peste trei milioane, deoarece măsurile stricte pentru ţinerea sub control a răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au oprit brusc activitatea şi au dus la un val de concedieri, conform Reuters.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a urcat săptămâna trecută la 3,28 milioane, de la 282.000 în precedenta săptămână, eclipsând precedentul nivel record de 695.000 înregistrat din 1982.

Creşterea depăşeşte cu mult estimările analiştilor, care se aşteptau ca numărul cererilor pentru ajutor de şomaj să urce până la un milion.

În urma creşterii record a cererilor pentru ajutor de şomaj, economiştii avertizează că rata şomajului în SUA ar putea atinge 13% până în mai, faţă de 10% în timpul crizei mondiale din 2008-2009. 

UPDATE 14:29 Vindecări în Coreea de Sud


Un bărbat de 100 de ani din Italia și o femeie de 96 de ani din Coreea de Sud s-au vindecat de Covid-19, au anunțat autoritățile.

UPDATE 13:00 Spania a depăşit 4.000 de decese, 655 în ultimele 24h

 

Spania a înregistrat 655 de decese din cauza epidemiei de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un bilanţ totuşi inferior celui de peste 700 de victime anunţat cu o zi în urmă, a comunicat joi Ministerul Sănătăţii, transmite Reuters.

Astfel, numărul total al deceselor a trecut de 4.000, ajungând la 4.089.

De miercuri până joi, bilanţul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a urcat de la 47.610 la 56.188, tot potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 12:55 Spitalele din Londra, confruntate cu un "tsunami continuu" de bolnavi

 

Spitalele publice din Londra se confruntă cu "un tsunami continuu" de bolnavi aflaţi în stare gravă din cauza noului coronavirus, fiind nevoite să facă faţă în acelaşi timp unui procent "fără precedent" de îmbolnăviri în rândul personalului medical, a declarat joi, la un post local, Chris Hopson, oficialitate din sistemul public de sănătate din Marea Britanie.

După ce au crescut masiv capacitatea de primire a secţiilor de terapie intensivă în ultimele săptămâni, spitalele din capitala britanică trebuie să facă faţă "unei explozii" a numărului de "pacienţi grav bolnavi", care reprezintă "un fel de tsunami continuu", a declarat Chris Hopson pentru BBC Radio 4.

Această presiune asupra sistemului de sănătate britanic este accentuată de faptul că procentul din personalul medical absent pe motive de boală este de "30%-40% şi, în anumite clinici, chiar de 50%", a continuat Chris Hopson, care vorbeşte despre o rată a absenţelor "fără precedent".

Potrivit celui mai recent bilanţ publicat miercuri, 463 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Marea Britanie, unde au fost confirmate 9.529 de cazuri de contaminare.

UPDATE 12:50 Numărul deceselor din cauza coronavirusului a atins un nou record în Statele Unite - 1050

 

Aproape 70.000 de americani au fost depistați pozitiv. Virusul a ajuns în absolut toate statele federale, iar focarul pandemiei este chiar New York - metropola și statul - unde s-au înregistrat aproape 370 de cazuri fatale.

În statul Alabama, micuța Grace, care are doar o lună, este acum izolată ca măsură de precauție, după ce o asistentă medicală din spitalul unde s-a născut a fost depistată pozitiv. Iar Louisiana a devenit statul american cu cea mai mare rată de creștere a numărului de cazuri. Oficialii se tem că spitalele vor fi depășite în câteva săptămâni.

Larry Hogan, guvernator al Maryland: "Cei mai mulți oameni din statul nostru care au fost testați pozitiv până acum au 40 de ani. Și avem copii chiar de 10 luni care au contractat virusul".

În statul Michigan, unele spitale au rămas deja fără echipamente medicale. Vești cât de cât bune vin din New York, unde a scăzut ușor numărul spitalizărilor.

Andrew Cuomo, guvernator al New York: "Realitatea arată că măsurile de izolare socială par să dea rezultate."

Pe măsură ce pandemia de coronavirus cuprinde Statele Unite, Casa Albă și Senatul au încheiat un acord pentru cel mai mare pachet de ajutor economic din istoria modernă a Americii.

Președintele Trump: "Da, este de departe cel mai mare realizat vreodată"

Peste două mii de miliarde de dolari au fost alocate pentru familiile americane. Multe afaceri au fost nevoite să se închidă și spitalele se luptă să combată răspândirea virusului.

Mitch McConnell, senator: "Practic, acesta este nivelul de investiție pe timp de război acordat națiunii noastre".

Potrivit acordului, majoritatea americanilor pot primi ajutoare de până la 1200 de dolari. Iar persoanele căsătorite pot primi chiar 2400 de dolari, în funcție de venitul pe gospodărie. De asemenea, un supliment de 500 de dolari se adaugă pentru fiecare copil.

UPDATE 12:08 Iranul anunţă încă 157 de decese; bilanţul oficial a ajuns la 2.234

 

Bilanţul deceselor cauzate în Iran de epidemia de coronavirus a urcat joi la 2.234, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate încă 157 de victime, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, citat de AFP şi Reuters.

Totodată, numărul cazurilor noi de infectare a fost de 2.389, astfel încât numărul total de persoane contaminate a ajuns la 29.406, a precizat purtătorul de cuvânt, în videoconferinţa de presă zilnică.

Kianush Jahanpur i-a chemat pe iranieni să rămână în locuinţele lor.

UPDATE 11:42 Nouă medici au murit în Filipine, unde spitalele sunt suprasolicitate

 

Nouă medici au murit în Filipine din cauza coronavirusului, a anunţat joi responsabilul Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor, într-un moment în care spitalele sunt suprasolicitate, iar personalul medical duce lipsă de echipamente de protecţie.

Informaţiile ridică temeri privind existenţa unei crize sanitare mai grave decât bilanţul comunicat de către autorităţi, şi anume 38 de persoane decedate de COVID-19.

În timp ce cele 55 de milioane de locuitori din Luzon, cea mai mare insulă din arhipelag, pe care se află şi capitala Manila, au intrat în a doua săptămână de izolare, medicii raportează o înmulţire a cazurilor.

Anunţând joi decesul unui al nouălea medic, Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor a afirmat că personalul din spitale duce lipsă de mijloace de protecţie.

Trei mari spitale din Manila au anunţat miercuri că au atins capacitatea maximă şi nu mai pot primi noi persoane infectate cu coronavirus.

UPDATE 10:57 Autorităţile sud-coreene îi avertizează cu expulzarea sau cu închisoarea pe cei care nu respectă carantina

 

Coreea de Sud a avertizat joi că îi va expulza pe străinii care nu respectă autoizolarea, în timp ce cetăţenii sud-coreeni care încalcă regulile de carantină riscă închisoarea, după înmulţirea semnificativă a cazurilor de coronavirus importate, relatează Reuters.

Autorităţile sud-coreene au înăsprit regulile de intrare pentru cei care vin din ţări puternic afectate de pandemie, fiind supuşi unei carantine obligatorii de două săptămâni, însă cel puţin 11 persoane au încălcat regulile de autoizolare în perioada 13-24 martie, a precizat Ministerul Sănătăţii, fără a menţiona naţionalităţile lor.

"Vom aplica principiul toleranţei zero în luarea de măsuri împotriva celor care părăsesc autoizolarea fără motive legitime", a afirmat într-o conferinţă de presă Yoon Tae-ho, director general pentru politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

"Străinii vor fi repatriaţi forţat, iar cetăţenii coreeni vor fi raportaţi la poliţie pentru penalităţile corespunzătoare şi vor pierde sprijinul financiar acordat celor care au respectat carantina de 14 zile", a spus el.

UPDATE 10:05 Vatican: Un prelat care locuieşte în reşedinţa papală, testat pozitiv cu noul coronavirus

 

Un prelat italian care locuieşte în aceeaşi reşedinţă cu papa Francisc, în Cetatea Vaticanului, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus miercuri şi transportat la un spital din Roma, au raportat mai multe companii mass-media italiene.

Pacientul, care lucrează pentru Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului), locuieşte de mai mulţi ani în Casa Santa Marta, o reşedinţă cu regim hotelier în care Suveranul Pontif deţine un mic apartament, îşi ia mesele şi acordă audienţe private, au anunţat agenţia de presă italiană Ansa, dar şi jurnalişti specializaţi pe chestiuni legate de Vatican ai cotidianelor Il Messaggero şi La Stampa.

Au fost adoptate măsuri ce vizează dezinfectarea clădirii, potrivit unor surse neoficiale.

UPDATE 10:00 Parlamentul spaniol autorizează prelungirea stării de urgenţă până la 12 aprilie

 

Parlamentul spaniol a aprobat, la primele ore ale zilei de joi, după o şedinţă maraton, prelungirea stării de urgenţă cu 15 zile, până la 12 aprilie.

O majoritate de 321 de deputaţi au votat pentru, iar 28 s-au abţinut. Partidul Popular, cea mai mare formaţiune din opoziţie, a sprijinit măsura.

'Nu este uşor să prelungeşti starea de urgenţă', a declarat premierul Pedro Sanchez în parlament. 'Sunt convins că singura opţiune eficientă împotriva virusului este izolarea socială', a subliniat el.

Populaţia va rămâne izolată în locuinţe, de unde poate ieşi doar pentru cumpărături esenţiale şi deplasare la locul de muncă.

UPDATE 7:55 Peste 1.000 de morţi şi aproximativ 70.000 de cazuri în SUA

 

Numărul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns miercuri la 1.031 în Statele Unite, fiind de asemenea înregistrate 68.572 de cazuri confirmate, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, relatează AFP.

Cu câteva ore înainte de difuzarea bilanţului, numărul victimelor era de 827. Statele Unite se situează pe locul trei în lume în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate de Covid-19, după Italia şi China.

Numărul persoanelor infectate este, fără îndoială, mult mai mare, ceea ce înseamnă că numărul deceselor înregistrate ar fi mai mic decât în realitate.

Statul New York este unul dintre cele mai afectate, fiind înregistrate 280 de decese în oraşul New York de la izbucnirea epidemiei în centrul Chinei, la sfârşitul lunii decembrie.

Potrivit unei estimări comunicate Congresului american la începutul acestei luni, între 70 şi 150 de milioane de persoane ar putea fi în cele din urmă infectate în Statele Unite, cu aproximativ 327 de milioane de locuitori.

UPDATE 7:50 Peste 5.000 de măşti de protecţie, descoperite în cripta catedralei din Washington

Catedrala din Washington şi-a adus miercuri aportul în lupta împotriva coronavirusului, anunţând descoperirea câtorva mii de măşti de protecţie în cripta sa, relatează AFP.

Autorităţile religioase au anunţat că au găsit peste 5.000 de măşti care fuseseră cumpărate în urmă cu câţiva ani pentru preoţi şi care au fost uitate în subsolul catedralei neogotice din capitala americană.

"Măştile au fost cumpărate în urmă cu peste un deceniu, în urma unei crize sanitare", au menţionat oficialii catedralei, într-un comunicat.

''Ele urmau să fie utilizate de către membrii clerului care oferă sprijin pastoral şi pentru ca aceştia să nu-şi pună în pericol sănătatea'', au adăugat ei.

După verificări, aproximativ 3.000 de măşti care pot fi încă folosite au fost donate Spitalului Universitar Georgetown şi 2.000 Spitalului Naţional de Pediatrie din Washington. Catedrala a precizat că a păstrat un număr mic de măşti pentru clericii săi, în funcţie de caz.

Spitalele din Roma se umplu de pacienți

 

De la o zi la alta, spitalele nou amenajate în Roma se umplu de pacienţi. Ultimul, a fost inaugurat miercuri, dar deja 9 dintre cele 13 camere disponibile sunt ocupate cu bolnavi de COVID-19.

În capitala Italiei s-au deschis până acum 5 spitale dedicate exclusiv celor infectaţi cu noul virus. Cel mai mare rămâne Institutul de Boli Infecţioase Spallanzani.

Antonino Marchese, Directorul sipitalului din Roma, COVID 3: "Realitatea este că acest virus lovește toate vârstele. Este atât de agresiv încât trebuie să fim foarte atenți. Absolut toată lumea! Este o idee falsă, este o iluzie că sunt afectate doar persoane în vârstă și, prin urmare, mai fragile."

Peste 5.000 de cadre medicale sunt în prezent infectate cu coronavirus în Italia. Preşedintelui Institutului Superior de Sănătate i se cere să intervină imediat pentru a garanta instrumentele de protecţie individuală pentru lucrătorii sanitari.

Giuseppe Conte, premierul Italian: "Sunt zile groaznice pentru comunitatea noastră. În fiecare zi suntem nevoiți să înregistrăm noi morți. Este o durere pentru comunitatea noastră care își pierde oamenii cei mai fragili, cei mai vulnerabili. Este o durere care se repetă constant. Nu ne-am gândit niciodată, că în aceste vremuri vom urmări şiruri întregi de camioane încărcate cu sicriele concetățenilor noștri. Vi se permite să ieșiți din casă doare pentru următoarele motive: sănătate, muncă sau necesități".

În opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, săptămâna aceasta şi primele zile ale săptămânii viitoare ne-ar putea arăta dacă măsurile de izolare decise de guvernul italian dau rezultate şi dacă se va atinge astfel vârful epidemiei în Italia. "Lansăm un apel la adresa tuturor ţărilor să folosească acest răgaz pentru a ataca virusul", a spus aseară directorul general al OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS: "Să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor reprezintă metode prin care câştigăm timp şi reducem presiunea asupra sistemului de sănătate. Dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a opri epidemia. Scopul acestor acțiuni este de a permite să se ia măsuri mai precise care sunt necesare pentru a opri transmiterea și a salva vieți."

Spania - a doua cea mai afectată țară de pandemie

 

Spania a devenit a doua ţară cea mai afectată de pandemie, depăşind China la numărul de decese.

Sunt peste 3.400 de morţi de COVID-19, din care 738 în doar 24 de ore, în timp ce în China au fost doar 3.281.

Scott McLean, Corespondent CNN la Madrid: "Sunt Scott McLean și mă aflu în Madrid, unde situația se înrăutățește în loc să se îmbunătățească. În ultimele 24 de ore, Spania a înregistrat cel mai mare număr de persoane decedate de coronavirus, peste 3.400. Astfel, virusul a ucis mai mulți oameni decât a făcut-o în China, acolo unde a început această pandemie. Poate că pentru mulți acest lucru nu e surprinzător. Spania are un deficit atât de mare de echipament de protecție și ventilatoare încât acum au cerut ajutorul la NATO. Totodată, Spania a încheiat un acord cu China pentru a primi materiale sanitare în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro. Aici sunt incluse 550 de milioane de măști și aproape o mie de ventilatoare. O parte din aceste echipamente vor ajunge săpămâna aceasta, dar achizia completă va fi abia în luna iunie”.

Între timp, din spitalele spaniole coplesite de numarul imens de pacienti, doctorii si asistentii medicali continuă să ceară cu disperare echipamente de protective: "Nu vreau să mă amestec în politică pentru că nu e momentul... Dar când aud la TV că este suficient material, iar noi și alți colegi doar ne plângem că n-avem, nu-mi vine să cred. Când acest faimos comitet de criză vine și ne spune că avem de toate... Nu e deloc așa! Spun că avem 300.000 de kituri de testare, ar fi minunat să avem 300.000 de kituri de testare".

Fiecare caz în care boala e învinsă este salutat cu aplauze. O pacientă respiră singură, după zile întregi de chin. Încă slăbită, mai are puterea să aplaude odată cu membrii ai personalului medical care salută aceasta izbândă a vieții. La alt spital, o asistentă sanitară care a fost bolnavă de Covid-19 s-a vindecat, iar cei care au tratat-o și i-au aplaudat însănătoșirea sunt chiar colegii ei.

Scott McLean, Corespondent CNN la Madrid: "În acest moment, cel mai mare spital din Madrid nu este de fapt un spital, ci un centru de expoziții, în care încap paturi pentru 5 mii de persoane infectate cu coronavirus. Dar nici morga nu e de fapt o morgă. Cel mai mare patinoar din Madrid a fost transformat pentru a primi trupurile neînsuflețite ale celor care mor cu sutele în fiecare zi. Trupurile sunt aduse aici pentru că serviciile funerare de stat nu mai pot colecta morții din lipsa de echipamente de protecție. Armata a preluat această misiune.

Azilurile și căminele pentru bătrâni sunt focare de Covid-19. La Cadiz, câteva zeci de rezidenți în vârstă dintr-un asemenea stabiliment au fost evacuați și transportați spre un spital de lângă Gibraltar. Potrivit presei, doar la căminul respectiv au fost infectați 60 la sută din membrii personalului și aproximativ 40 de rezidenți. Câțiva membrii ai familiilor abia au apucat să le facă semne cu mâna, de la distanță”.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. Șase decese anunțate astăzi, bilanțul total ajunge la 23 de morți
Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. Șase decese anunțate astăzi, bilanțul total ajunge la 23 de morți

Coronavirus România 26 martie, LIVE UPDATE. De la zi la zi, primim tot mai multe veşti rele. Autorităţile confirmă deja 22 decese, dar şi 1.029 cazuri de infectare.

Măsurile luate de Pentagon, după ce SUA au confirmat peste 1.000 de decese cauzate COVID-19
Măsurile luate de Pentagon, după ce SUA au confirmat peste 1.000 de decese cauzate COVID-19

Pentagonul a anunţat miercuri suspendarea timp de două luni a tuturor desfăşurărilor prevăzute la nivel global, între care şi desfăşurarea şi repatrierea soldaţilor aflaţi în teatre de război.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 martie. Alte 3 decese din cauza Covid-19, bilanțul ajunge la 17 morți
Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 martie. Alte 3 decese din cauza Covid-19, bilanțul ajunge la 17 morți

Coronavirus România, Live Update 25 martie. În România au fost confirmate 906 cazuri de coronavirus și 17 decese, la ultima informare oficială de miercuri.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.