HARTA razei de actiune a rachetelor Phenianului. Coreea a transferat o racheta spre granita de est

×
Codul embed a fost copiat

Razboiul psihologic declansat de Coreea de Nord in urma cu cateva luni a intrat joi intr-o noua etapa, dupa ce armata nord-coreeana a anuntat ca a primit aprobarea finala pentru a declansa operatiuni militare impotriva Statelor Unite.

Update 17:37:

Coreea de Nord a transferat o racheta cu raza medie de actiune spre coasta de est, anunta ministrul sud-coreean de Externe, citat de BBC News online.

Kim Kwan-jin a subliniat ca racheta nu pare sa vizeze teritoriul continental al Statelor Unite, explicand ca nu se cunosc intentiile regimului de la Phenian.

"Racheta nu pare sa fie indreptata spre teritoriul continental al Statelor Unite", a declarat Kim Kwan-jin in Parlament.

Citește și
Coreea de Nord
Armata nord-coreeana a anuntat ca a primit aprobarea pentru lovituri nucleare impotriva SUA
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Racheta, care are o raza de actiune considerabila, ar putea fi testata in cadrul unui exercitiu", a spus ministrul sud-coreean.

Analistii cred ca racheta la care face referire oficialul guvernamental este una de tip Musudan, cu raza de aproximativ 4.000 de kilometri.

O astfel de racheta poate ajunge pe Insula Guam (situata in Oceanul Pacific si apartinând SUA), dar nu si pe teritoriul continental al Statelor Unite.
 

Coreea de Nord are o colectie intimidanta de arme biologice si chimice. Rachetele armatei comandate de Kim Jong-un pot lovi majoritatea vecinilor tarii si atinge Europa, o mare parte din SUA si Australia, informeaza National Post.

Expertii militari sunt de parere ca armata nord-coreeana are peste 800 de rachete balistice, inclusiv rachete cu raza mare de actiune. O parte din arsenalul regimului de la Phenian a fost dezvoltat cu ajutorul rachetelor de tip SCUD, create in timpul Razboiului Rece de catre sovietici, cu ajutorul unor oameni de stiinta germani.

Primele rachete balistice tactice (care trag la distanta mica) au fost obtinute de nord-coreeni de la sovietici inca din 1969, insa primele rachete de tip SCUD au sosit via Egipt din 1976.

Potrivit National Post, arsenalul actual al Coreei de Nord cuprinde rachete cu raza scurta de actiune SCUD B si C (raza de 300-400 km). Acestea au fost testate deja de armata si le ofera potentialul de a lovi orice zona din Coreea de Sud. Rachetele Nodong au o raza de actiune de 1.300 de km si pot fi dotate cu focos nuclear. Acest tip de rachete poate atinge teritorii din Japonia, fara a avea insa o tinta precisa.

Rachetele Taepodong-1 au o raza de actiune de 5000 km. Aceasta are potentialul de a atinge Alaska. Coreea de Nord a testat o astfel de racheta in 1998, cand a provocat o criza internationala. Atunci o racheta de tip Taepodong-1, a survolat o parte a Japoniei, inainte de a cadea in Oceanul Pacific.

Taepodong-2 au o raza de actiune intre 4000-15000 de km, ceea ce inseamna ca ar putea ajunge cu usurinta in Europa. Acestea au fost testate in iulie 2006. Potrivit unor surse ale armatei americane, testul nord-coreenilor a esuat. Racheta s-a dezintegrat la numai 40 de secunde in zbor, probabil din cauza sistemului de propulsie sau a rezervorului de combustibil.

Rachetele au o capacitate de incarcare destul de mica si nu sunt foarte "precise", avand nevoie de o baza de lansare fixa. Datorita razei de actiune mari, foarte putine locuri de pe planeta se afla la distanta sigura de un astfel de atac cu rachete. Ele pot fi in curand inlocuite cu Taepodong-3, care in 2013 a lansat cu succes un satelit in spatiu, eveniment care a atras nemultumirea comunitatii internationale.

Astfel de rachete pot avea o incarcatura la bord precum arme biologice (antrax, botulism, ciuma pulmonara), arme chiminale ca gazul sarin, fosgenul, gaz mustar (iperita) sau focos nuclear. Se estimeaza ca regimul de la Phenian a dezvoltat o tehnologie ce permite fabricarea unei bombe nucleare suficient de mici pentru a fi instalata intr-o ogiva si ca in momentul de fata au intre 2-8 astfel de bombe. Coreea de Nord a efectuat in total trei teste nucleare subterane. In 2006, nord-coreenii au testat o bomba nucleara de o kilotona, iar 2009, una cu o putere de 2-6 kilotone.

Confrom CNN, Coreea de Nord se afla pe locul 8 intr-un clasament al tarilor care fac demersuri pentru a achizitiona arme nucleare, topul fiind condus de Statele Unite. Cel mai recent test nuclear al Coreei a fost realizat in februarie. Experimentul cu o bomba nucleara de 6-7 kilotone a fost considerat un succes. Expertii spun ca tara a separat deja destul plutoniu pentru circa 10 focoase.

Programul nuclear al Coreei de Nord a inceput cu instalarea unui reactor sovietic in Yongbyon. Intr-o intelegere din 1994 cu Statele Unite, Coreea de Nord a promis sa suspende programul de arme in schimbul asistentei la construirea reactoarelor pentru a genera putere. Opt ani mai tarziu, Phenianul a admis existenta unui program secret de arme nucleare si a retras inspectori din Agentia Internationala de Energie Atomica, institutia "de paza nucleara” a Organizatiei Natiunilor Unite. Consiliul de Securitate al ONU a aprobat de atunci noi sanctiuni impotriva Coreei de Nord dupa fiecare din testele ei nucleare.

Dupa retorica agresiva din ultimele luni, Coreea de Nord si-a plasat armata in stare de lupta marti si a cerut unitatilor sale speciale "strategice" sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Hawaii si Insulelor Guam. Joi dimineata, intr-un comunicat citat de agentia de presa oficiala nord-coreeana KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declara ca informeaza in mod oficial Washingtonul ca amenintarile americane vor fi "zdrobite" prin "mijloace de lovire nucleara".

HARTA RAZEI DE ACTIUNE A RACHETELOR PHENIANULUI

HARTA razei de actiune a rachetelor Phenianului

 

Conflictul Coreea de Nord --> SUA/Coreea de Sud:

Armata nord-coreeana a anuntat ca a primit aprobarea pentru lovituri nucleare impotriva SUA

Statele Unite: Suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii generate de Coreea de Nord

SUA anunta ca vor sustine "neclintit" Seulul intr-un eventual conflict cu Coreea de Nord

Ce spun analistii despre amenintarea Coreei de Nord. Cum ar putea decurge un eventual ATAC

Coreea de Nord ameninta ca loveste SUA, Guam si Hawaii. Armata a fost plasata in stare de lupta

Intr-o inregistrare video, Coreea de Nord planuieste sa invadeze Seulul si sa ia ostatici americani

Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia

Coreea de Sud acuza hackerii din China pentru atacul cibernetic care a afectat 32.000 de computere

MAE: Statele Unite renunta la faza a 4-a a scutului antiracheta in Romania, din cauza Coreei de Nord

Kim Jong-un vrea sa para un dur. Imaginile prin care isi motiveaza soldatii pentru un razboi. FOTO

SUA: Coreea de Nord nu va folosi armele nucleare decat daca isi va simti amenintata supravietuirea

Kim Jong-un a fixat prima tinta care va fi atacata de Coreea de Nord in cazul declansarii razboiului

Kim Jong-un evoca un "eveniment major" in domeniul apararii

Kim Jong Un a instaurat legea martiala, ordonand armatei sa se pregateasca de razboi

Situatia limita in Coreea de Nord. Oamenii ajung sa-si manance copiii de foame

Imaginile surprinse din satelit confirma: Coreea de Nord se pregateste de un nou test nuclear

Google Earth, singura solutie pentru ca lumea intreaga sa descopere lagarele din Coreea de Nord

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
BCE: 13 banci care au picat testele de stres au primit acordul initial privind recapitalizarea
BCE: 13 banci care au picat testele de stres au primit acordul initial privind recapitalizarea

BCE: 13 banci care au picat testele de stres au primit acordul initial privind recapitalizarea.

Armata nord-coreeana a anuntat ca a primit aprobarea pentru lovituri nucleare impotriva SUA
Armata nord-coreeana a anuntat ca a primit aprobarea pentru lovituri nucleare impotriva SUA

Armata nord-coreeana a anuntat joi ca a primit aprobarea finala pentru a declansa operatiuni militare impotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare, relateaza AFP.

Creste tensiunea in Coreea de Nord: reactia SUA dupa anuntul redeschiderii instalatiilor nucleare
Creste tensiunea in Coreea de Nord: reactia SUA dupa anuntul redeschiderii instalatiilor nucleare

Coreea de Nord a impiedicat miercuri angajatii sud-coreeni sa patrunda in interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperarii intre cele doua tari, un gest ce reprezinta o noua escaladare a crizei din Peninsula Coreea.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.