Coreea de Nord a lansat doua rachete puternice, in decurs de cateva ore. Unul dintre proiectile a cazut in Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat miercuri, una dupa alta, doua rachete cu raza medie de actiune puternice, potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, care precizeaza ca una dintre lansari a esuat, iar cealalta racheta a parcurs 400 de km., relateaza AFP.
Rachetele lansate ar fi de tip Musudan, cu raza de actiune intermediara, susceptibile sa ameninte bazele americane de pe Insula Guam, in Oceanul Pacific, potrivit News.ro.
Departamentul de Stat american a condamnat aceste tiruri cu forta si a subliniat ca este vorba despre o incalcare clara a rezolutiilor ONU care interzic Phanianului sa foloseasca orice tehnologie balistica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul test a avut loc cu putin inainte de ora locala 6.00 (0.00, ora Romaniei) si pare ca a esuat. Insa, potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii, cea de a doua racheta de tip Musudan - lansata doua ore mai tarziu din aceeasi localitate de pe coasta de est - a zburat 400 de kilometri deasupra Marii de Est, cunoscuta si sub numele de Marea Japoniei.
"Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza analize suplimentare", a anuntat ministerul intr-un comunicat, care nu merge insa pana la a cataloga a doua lansare drept o reusita.
Dupa al patrulea test ratat de racheta de tip Musudan, o lansare reusita ar reprezenta un pas inainte important pentru Coreea de Nord, care cauta sa se doteze cu o forta nucleara capabila sa atinga continentul american.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat ca aceste ultime tiruri nu vor face altceva decat sa accelereze eforturile comunitatii internationale de a opri programul ilicit de inarmare a Phenianului.
"Intentionam sa ne exprimam preocuparea la ONU, pentru a consolida hotararea internationala astfel incat Coreea de Nord sa dea socoteala pentru actiunile sale provocatoare", a spus el.
Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat ca acest tip de teste este "intolerabil", potrivit postului NHK.
Racheta de tip Musudan, care are o raza de actiune de 2.500 pana la 4.000 de kilometri, ar putea atinge Corea de Sud si Japonia, dar si Insula Guam.
Insa acest tip de racheta, dezvaluit in cursul unei defilari militare la Phenian, in 2010, nu a fost niciodata testat cu succes.
Celel trei esecuri din aprilie au fost percepute ca un pas inapoi inaintea unui congres istoric al partidului unic nord-coreean, menit sa sarbatoreasca reusitele regimului. Alt tir al unei rachete de tip Musudan, in mai, a fost considerat, de asemenea, o ratare.
Atmosfera s-a deteriorat in mod considerabil in peninsula dupa al patrulea test nuclear nord-coreean, pe 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune, considerat un test balistic.
In timpul congresului de la inceputul lui mai, liderul Kim Jong-un a propus personal Coreei de Sud o reluare a dialogului in vederea unei detensionari.
Insa aceasta oferta, reiterata in mai multe randuri de armata nord-coreeana, a fost respinsa de Seul, care a considerat-o nesincera, avand in vedere angajamentul lui Kim Jong-un, in acelasi congres, de a continua programul inarmarii nucleare a tarii sale.
In ultimele luni Nordul a revendicat o serie de progrese tehnice catre ceea ce pare sa fie obiectivul ultim al programului sau nuclear, si anume crearea unui rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabila sa poarte un focos nueclear pana pe continentul american.
Intre ele, Phenianul a citat miniaturizarea cu succes a unei incarcaturi nucleare, punerea la punct a unui focos nuclear care poate supoirta reintrarea in atmosfera dupa un zbor balistic si construirea unui motor de racheta cu combustibil solid.
Nordul a anuntat totodata ca a testat cu succes un motor de ICBM care i-ar asigura capacitatea de a efectua o lovitura militara nucleara asupra continentului american.
Specialistii straini au primit aceste anunturi cu cel mai mare scepticism, dar au fost de acord cu privire la faptul ca aceste programe inregistreaza progrese importante.
Consiliul de Securitate al ONU, care interzice Coreei de Nord orice program nuclear, dar si balistic, a reactionat fata de ultimul test nuclear adoptand sanctiunile cele mai dure impuse vreodata Phenianului.