Coreea de Nord ar fi repornit uzina de plutonium. Reactorul poate produce intr-un an suficient plutoniu pentru bomba nucleara

Ultima actualizare: 10-06-2016 06:59
coreea de nord

Coreea de Nord pare ca a repornit o uzina de retratare a plutoniului, in vederea fabricarii unor arme nucleare, in principala instalatie atomica de la Yongbyon, a anuntat Agentia Internationale pentru Energie Atomica (AIEA).

"Indiciile pe care le-am obtinut (arata) activitati in legatura cu reactorul de cinci megawati, extinderea infrastructurilor de imbogatire si activitati legate de (retratarea) plutoniului" la complexul de la Yongbyon, a declarat luni Yukiya Amano, directorul AIEA, citat de AFP, evocand analize similare ale unor experti americani.

Instalatia de la Yongbyon proceseaza combustibil uzat de la centrale nucleare electrice si furnizeaza plutoniu in cadrului programului nord-coreean de inarmare nucleara.

Reactorul a fost oprit in 2007, insa Phenianul a anuntat anul trecut ca este din nou operational. Regimul a efectuat la inceputul anului al patrulea test al unei arme nucleare.

Acestea si multiple teste de rachete incalca sanctiunile internationale impuse regimului, ceea ce a determrinat ONU si unele tari sa impuna sanctiuni suplimentare. AIEA nu are acces in Coreea de Nord din 2009, astfel ca se bazeaza pe date din satelit.

In afara de activitatile evocate de Amano, vehicule au fost observate deplasandu-se in incinta complexului, dar si vapori evacuati, ceea ce sugereaza operatiuni de racire.

Si alti observatori au afirmat in ultimele luni ca instalatia pare sa functioneze din nou.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un si-a consolidat recent politica de dezvoltare economica, legata de un program nuclear puternic, la ultimul congres al partidului.

Reactorul de la Yongbyon a fost inchis in 2007, in cadrul unui acord in vederea dezarmarii in schimbul unor ajutoare.

Accesul inspectorilor internationali in aceasta tara izolata a fost interzis in aprilie 2009, cand Phenianul s-a retras din negocierile cu privire la dezarmare.

Existenta unei instalatii de imbogatire a uraniului a fost dezvaluita in 2010. Potrivit unui cercetator american in domeniul nuclear, Centrifugele par sa lucreze in principal pentru un program nuclear civil in domeniul energiei, insa acestea pot fi modificate pentru a produce uraniu puternic imbogatit, destinat utilizarii in scopuri militare.

Phenianul a anuntat ca va reporni reactorul nuclear in 2013, cand a efectuat si un test nuclear. Unii cred ca reactorul a fost oprit pentru o perioada in 2014.

Unii experti estimeaza ca reactorul poate produce intr-un an suficient plutoniu pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO