Negocieri esuate intre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Seulul a respins propunerea de "pace fictiva" a lui Kim Jong-un
Seulul a respins luni ultima propunere nord-coreeana privind organizarea unor discutii in domeniul militar, reafirmand ca Phenianul trebuie mai intai sa ia masuri in vederea renuntarii la arsenalul sau nuclear, relateaza AFP.
Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a facut aceasta oferta in cadrul recentului congres al partidului unic aflat la putere la Phenian.
Intr-un mesaj transmis sambata, armata nord-coreeana a cerut Sudului sa accepte aceasta mana intinsa pentru a surmonta 'starea catastrofala' a relatiilor intercoreene, propunand o reuniune de lucru pregatitoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insa Ministerul sud-coreean al Apararii a respins aceasta oferta, explicand ca Phenianul nu a facut nicio mentiune la programul sau nuclear condamnat de comunitatea internationala.
"A face o propunere de discutii fara a vorbi despre denuclearizare este pura parada", a declarat presei purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Moon Sang-Gyun.
Este vorba de o propunere "de pace fictiva", a adaugat el. "Ramanem fermi pe linia conform careia masurile in vederea denuclearizarii trebuie sa fie prioritatea numarul unu atunci cand vine vorba de a dialoga cu Nordul", a mai spus purtatorul de cuvant.
Seulul refuza sa angajeze discutii substantiale cu Phenianul, atat timp cat puterea nord-coreeana nu face un pas concret spre denuclearizare.
Insa Coreea de Nord a reiterat de nenumarate ori ca arsenalul sau nuclear nu este negociabil.
Tensiunile s-au amplificat in peninsula dupa cel de-al patrulea test nord-coreean la 6 ianuarie, urmat la 7 februarie de un tir de racheta cu raza lunga, considerat de catre expertii straini ca un test camuflat cu racheta balistica.
Rezolutiile ONU interzic Phenianului sa dezvolte orice program nuclear si balistic.
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, negocieri, Coreea de Sud, teste nucleare, kim jong-un,
Dată publicare:
23-05-2016 10:44