Comisia Europeană, nemulțumită de propunerea lui Donald Tusk ca UE să renunțe la cotele obligatorii de refugiați

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 13 Decembrie 2017 17:48
Categorie: Internaţional
Imigranti morti Marea Mediterana

Comisia Europeană a respins, miercuri, propunerea președintelui Consiliului European, Donald Tusk, privid renunțarea la cotele obligatorii de refugiați.

Tusk a trimis, marţi, o scrisoare liderilor statelor membre ale UE în care solicită să se renunţe la ideea stabilirii unor noi cote obligatorii de refugiaţi, care în opinia sa sunt „ineficiente” şi „provoacă diviziuni” între ţările blocului comunitar,. Cu toate acestea, responsabilii Comisiei Europene au respins inițiativa, potrivit agențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres.

Cotele obligatorii adoptate prin majoritate calificată în septembrie 2015 prevedeau relocarea în statele UE a 160.000 de refugiaţi din taberele din Grecia şi Italia. Dar la finalul acestui program, în septembrie 2017, au fost în total relocaţi circa 32.000 de refugiaţi şi alte câteva mii au rămas eligibili pentru relocare, rezultat departe de obiectivele iniţiale. Polonia, Cehia şi Ungaria au refuzat să accepte cotele obligatorii, deşi împotriva lor Comisia Europeană a iniţiat proceduri de infringement pe acest subiect şi în plus le-a trimis în faţa Curţii de Justiţie a UE.

Prin urmare, în scrisoarea adresată liderilor europeni, ce se reunesc joi şi vineri la Consiliul European de iarnă şi au pe agenda summitului acest subiect, Tusk le-a propus o discuţie „deschisă şi sinceră” asupra „a ceea ce a mers şi nu a mers” pentru soluționarea crizei migrației.

În opinia sa, numai acţiunile individuale ale statelor pot opri migraţia ilegală, dând exemplul Italiei, care a reuşit în ultima vreme să diminueze acest aflux în urma unui acord - controversat şi criticat de ONG-uri - cu autorităţile şi cu diferite grupări libiene. Astfel, Tusk a cerut ca  statelor aflate în prima linie a valului migrator să li se ofere un sprijin financiar, iar în viitorul cadru bugetar multianual al UE să fie prevăzute sume „destinate opririi migraţiei ilegale”.

Reacția Comisiei Europene

Executivul comunitar nu a fost de acord cu evaluarea lui Donald Tusk, în special cu solicitarea de a se renunța la cotele obligatorii.

„Comisia Europeană dezaprobă ferm declaraţia conform căreia relocarea, ca răspuns în situaţie de urgenţă, a fost ineficientă”, a răspuns miercuri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Totodată, reprezentantul Comisiei Europene a precizat că Executivul dezaprobă și o altă propunere din scrisoarea lui Tusk, aceea ca deciziile în chestiunea migraţiei să fie adoptate la nivelul UE prin consens, nu prin majoritate calificată. Acesta este un alt subiect de diviziune între ţările UE, statele est-europene care au respins respectivele cote obligatorii acuzând faptul că s-a recurs la o decizie prin majoritate calificată tocmai pentru a fi neutralizată opoziţia lor şi a li se impune decizia. Referindu-se la acest punct, purtătorul de cuvânt a spus miercuri că mecanismul cotelor obligatorii decis în 2015 nu a fost „impus”, ci „adoptat” de Consiliul European.

„Documentul pregătit de Tusk este inacceptabil şi antieuropean”, a spus și comisarului european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, care l-a acuzat pe preşedintele Consiliului European că „subminează unul dintre principalii piloni ai proiectului european: principiul solidarităţii”.

Scrisoarea lui Tusk a fost primită negativ şi de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Nu sunt de acord cu opinia că relocarea a fost un eşec. Peste 90% dintre refugiaţii candidaţi au fost deja relocaţi (...) Aveţi grijă că dacă scoateţi o cărămidă s-ar putea să cadă toată clădirea”, a spus el, conform agenţiei EFE. 

În pofida rezultatelor modeste ale cotelor obligatorii stabilite în anul 2015, Parlamentul European a votat favorabil luna trecută o nouă iniţiativă privind instituirea unor cote obligatorii permanente şi automate pentru relocarea în statele UE a tuturor refugiaţilor care ar ajunge în viitor în blocul comunitar, iniţiativă ce cuprinde şi sancţiuni împotriva ţărilor care nu acceptă aceste cote, cum ar fi reducerea fondurilor europene.

Imigranti morti Marea Mediterana Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Politico: Donald Tusk le va cere liderilor din UE să stabilească dacă sunt „ineficiente” cotele de refugiați
Politico: Donald Tusk le va cere liderilor din UE să stabilească dacă sunt „ineficiente” cotele de refugiați
Ungaria, Polonia şi Cehia, date în judecată de Comisia Europeană pentru că nu au primit refugiaţi
Ungaria, Polonia şi Cehia, date în judecată de Comisia Europeană pentru că nu au primit refugiaţi
Un afgan care a fugit din țară în urmă cu 20 de ani urmează să fie deportat. Guvernul german, criticat
Un afgan care a fugit din țară în urmă cu 20 de ani urmează să fie deportat. Guvernul german, criticat
Guvernul britanic, obligat să plătească 80.000 de lire unui imigrant somalez, condamnat la închisoare de 13 ori
Guvernul britanic, obligat să plătească 80.000 de lire unui imigrant somalez, condamnat la închisoare de 13 ori
VIDEO PROTVPLUS.RO
polonia - 5
45.000 de oameni la funeraliile primarului asasinat. Imagini impresionante
Explozie în Mexic: 66 de morți. Hoții au spart o conductă pentru a fura carburant
Țara care a rămas fără internet în timpul unor ample proteste
Vestele Galbene. Al zecelea weekend consecutiv de proteste în Franța. LIVE
Furie în Italia din cauza reacției unui român după moartea unui polițist
Boo, ”cel mai drăguț câine din lume”, a murit de „inimă rea”. Avea 16 milioane de fani
Emily Spanton
Franța, în stare de șoc. Doi polițiști din celebra unitate de elită 36 ar fi violat o femeie
Rusia ar fi instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre
Compania aeriană care oferă discounturi în funcție de ADN
Întâlnire spectaculoasă în adâncuri. Câțiva scafandri au înotat cu un rechin uriaș
Explozie în Mexic. Cel puțin 21 de oameni au murit, iar alți 71 sunt răniți
Scuza penibilă invocată de un bărbat cu datorii la stat: "Soacra mea este o vrăjitoare”