Un afgan care a fugit din țară în urmă cu 20 de ani urmează să fie deportat. Guvernul german, criticat
Guvernul german este acuzat că și-ar fi încălcat propriile reguli privind expulzarea solicitanților de azil din Afganistan, după ce decis să deporteze un bărbat de 26 de ani. Astfel, el riscă să fie ucis, la întoarcerea în țară.
Tânărul ar urma să fie trimis înapoi în Afganistan miercuri, deși el nu a mai trăit în această țară de când avea vârsta de cinci ani, informează The Guardian.
„Nu este un criminal, nu este considerat ca potențial terorist și a cooperat cu autoritățile, dându-le toate detaliile pentru identificarea sa. Este nedrept să fie trimis înapoi, în contextul în care nu a comis nicio infracțiune. Abia acum o săptămână a aflat că va fi nevoit să părăsească Germania. Se teme că viața lui va fi în pericol”, a spus avocatul tânărului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tânărul a solicitat azil în Germania, dar cererea sa a fost respinsă. El locuiește în Bavaria din 2011 și a mărturisit că se teme să fie retrimis în Afganistan, țară pe care nu a mai vizitat-o de 20 de ani.
„Am plecat și m-am mutat în Iran. Când au încercat să mă deporteze în Afganistan, am fugit în Germania. Mi-e teamă, pentru că am impresia că voi fi ucis. Tatăl meu a făcut parte din gruparea care a luptat împotriva talibanilor”, a spus el.
Tânărul și-a exprimat speranța că autoritățile germane se vor răzbândi și a contestat decizia. „Cred că e ilegal, pentru că decizia contravine anunțului guvernului din luna august, când autoritățile au precizat că deportările se vor face doar în situații excepționale”.
Cazul a stârnit controverse, în Germania, întrucât numărul deportărilor accelerate s-a dublat, în ultimul an. Miecuri, 78 de persoane vor fi deportate. Astfel, Germania și alte țări europene au fost acuzate de organizațiile internaționale că încalcă legea deportând persoane înapoi în Afganistan, mai ales în contextul în care a crescut numărul de decese în rândul civililor.
Organizația RNP a precizat că 282 de persoane au fost deportate din Germania, de la finalul anului 2016 și până la jumătatea lui 2017.
Măsura face parte dintr-o controversată politică prin care solicitanții de azil pot fi deportați, dacă sunt considerați suspecți „periculoși”. Aceeași soartă o au și cei care refuză să coopereze cu autoritățile pentru imigrație.
Avocații bărbatului de 26 de ani se tem că bărbatul ar fi vizat de această măsură doar pentru că guvernul Bavariei ar vrea să arate că adoptă o poziție dură în ceea ce privește imigrația. Într-o situație similară a fost și jurnalistul Ramin Mohabat, a cărui solicitare de azil a fost refuzată, însă el a reușit să câștige în instanță dreptul de a rămâne în Germania.
„Sunt temeri foarte mari în comunitate, întrucât Afganistanul nu este un loc sigur, iar oamenii se tem că vor fi deportați. Mesajul meu pentru Guvernul Germaniei e să înceteze să se mai joace cu viețile oamenilor și să oprească deportărie, pentru că toți pe care îi cunosc ar fi în pericol în Afganistan. Cea mai mare problemă o reprezintă talibanii, dar și gruparea Stat Islamic. Acum, în fiecare oraș este un grup armat diferit care face tot ce vrea”, a spus jurnalistul Ramin Mohabat.
Sursa: The Guardian
Etichete: afganistan, imigranti, solicitanti de azil,
Dată publicare:
05-12-2017 12:53