Guvernul britanic, obligat să plătească 80.000 de lire unui imigrant somalez, condamnat la închisoare de 13 ori

10-11-2017 16:21


Imigrant somalez

Un imigrant din Somalia, condamnat de 30 de ori și închis de 13 ori, pentru furturi, agresiuni și posesie de arme albe, a fost despăgubit de Guvernul britanic cu 80.000 de lire, din cauză autoritățile l-au ținut prea multe zile în detenție.

 

Abdulrahman Mohammed, un cetățean somalez în vârstă de 39 de ani, care între 1998 și 2013, a fost condamnat de 30 de ori, pentru diverse infracțiuni, a dat în judecată statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce, în 2008, Ministrul de Interne a început procedurile pentru a-l deporta, informează tabloidul britanic Daily Mail.

Deși el n-a fost în pericol să fie deportat, între 2012 și 2016 a fost ținut într-un centru pentru imigranți în trei perioade diferite, însumând 445 de zile petrecute în detenție.

Astfel, judecătorul Edward Pepperall a decis că el trebuie despăgubit cu 78.500 de lire, întrucât „au existat dovezi clare” că a fost torturat și că oficialii guvernamentali „nu i-au luat în serios” drepturile.

„Politica Ministerului de Interne prevedea ca Mohammed să fie eliberat, dacă nu mai existau circumstanțe excepționale care să justifice detenția sa. Așa cum Ministerul de Interne a recunoscut, așa ceva nu a existat. Abdulrahman Mohammed este o persoană cu un istoric plin de violențe. Pot înțelege de ce s-a dorit deportarea sa. Cu toate acestea, ministrul de Interne nu a putut să-l deporteze, pentru ar fi fost expus unor riscuri, în Somalia. Unii consideră că această inițiativă pune sub semnul întrebării de ce un cetățean străin, care a abuzat de ospitalitatea țării, să merite o compensație. Dar, într-o societate civilizată, nimeni nu ar trebui să fie lipsit de libertăți. Toată lumea ar trebui să se bucure de aceleași libertăți. Nu ar fi trebuit reținut sub motive false – acesta este motivul pentru care va primi compensații financiare”, a spus judecătorul.

Când avea 13 ani și locuia cu familia în Mogadish, Mohammed a fost supus unor tratamente de o „barbaritate inimaginabilă”. Unchiul său a fost împușcat, iar o tânără violată sub privirile sale. Atacatorii au încercat să-i taie limba, dar n-au reușit decât să-i provoace răni la nivelul feței. După aceea, a fost însemnat cu un fier încins și torturat.

Înainte să reușească să fugă din Somalia și să ajungă în Marea Britanie, la 17 ani, a petrecut doi ani întrun centru pentru refugiați. Potrivit anchetatorilor, el ar putea să sufere de stres post-traumatic, din cauza experiențelor neplăcute din tinerețe.

 

 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO