Guvernul britanic, obligat să plătească 80.000 de lire unui imigrant somalez, condamnat la închisoare de 13 ori
Un imigrant din Somalia, condamnat de 30 de ori și închis de 13 ori, pentru furturi, agresiuni și posesie de arme albe, a fost despăgubit de Guvernul britanic cu 80.000 de lire, din cauză autoritățile l-au ținut prea multe zile în detenție.
Abdulrahman Mohammed, un cetățean somalez în vârstă de 39 de ani, care între 1998 și 2013, a fost condamnat de 30 de ori, pentru diverse infracțiuni, a dat în judecată statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după ce, în 2008, Ministrul de Interne a început procedurile pentru a-l deporta, informează tabloidul britanic Daily Mail.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Deși el n-a fost în pericol să fie deportat, între 2012 și 2016 a fost ținut într-un centru pentru imigranți în trei perioade diferite, însumând 445 de zile petrecute în detenție.
Astfel, judecătorul Edward Pepperall a decis că el trebuie despăgubit cu 78.500 de lire, întrucât „au existat dovezi clare” că a fost torturat și că oficialii guvernamentali „nu i-au luat în serios” drepturile.
„Politica Ministerului de Interne prevedea ca Mohammed să fie eliberat, dacă nu mai existau circumstanțe excepționale care să justifice detenția sa. Așa cum Ministerul de Interne a recunoscut, așa ceva nu a existat. Abdulrahman Mohammed este o persoană cu un istoric plin de violențe. Pot înțelege de ce s-a dorit deportarea sa. Cu toate acestea, ministrul de Interne nu a putut să-l deporteze, pentru ar fi fost expus unor riscuri, în Somalia. Unii consideră că această inițiativă pune sub semnul întrebării de ce un cetățean străin, care a abuzat de ospitalitatea țării, să merite o compensație. Dar, într-o societate civilizată, nimeni nu ar trebui să fie lipsit de libertăți. Toată lumea ar trebui să se bucure de aceleași libertăți. Nu ar fi trebuit reținut sub motive false – acesta este motivul pentru care va primi compensații financiare”, a spus judecătorul.
Când avea 13 ani și locuia cu familia în Mogadish, Mohammed a fost supus unor tratamente de o „barbaritate inimaginabilă”. Unchiul său a fost împușcat, iar o tânără violată sub privirile sale. Atacatorii au încercat să-i taie limba, dar n-au reușit decât să-i provoace răni la nivelul feței. După aceea, a fost însemnat cu un fier încins și torturat.
Înainte să reușească să fugă din Somalia și să ajungă în Marea Britanie, la 17 ani, a petrecut doi ani întrun centru pentru refugiați. Potrivit anchetatorilor, el ar putea să sufere de stres post-traumatic, din cauza experiențelor neplăcute din tinerețe.