Comisia Europeană ar putea decide miercuri dacă sancţionează România și alte 8 țări din cauza poluării aerului

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 09:08
Categorie: Internaţional
comisia europeana - getty

Membrii Comisiei Europene vor decide miercuri eventualele sancţiuni pentru cele 9 state membre UE, printre care și România, care nu au luat măsuri privind poluarea ridicată a aerului.

Surse europene citate de agenţia italiană ANSA au afirmat că membrii CE vor decide miercuri dacă lansează ori nu procedurile de sancţionare, iar decizia va fi anunțată joi.

Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit, a amintit că membrii Comisiei Europene "au stabilit deja că va fi sesizată" Curtea de Justiţie a Uniunii Europene "dacă cele nouă state evaluate nu vor adopta măsurile adecvate".

Comisia Europeană a anunţat oficial că va prezenta la jumătatea lunii martie rezultatele evaluării măsurilor prezentate de nouă state membre UE, inclusiv de România, în sensul îmbunătăţirii calităţii aerului, aceste ţări riscând declanşarea procedurilor de sancţionare.

La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia Europeană a somat România şi alte opt ţări europene să prezinte măsuri pentru diminuarea poluării aerului, în caz contrar urmând să fie lansate procedurile de sancţionare.

România are mari probleme cu poluarea în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde praful, adică particulele mobile numite PM10 îi îmbolnăvesc pe oameni. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an.

Uniunea Europeană ştie de asta şi ne ameninţă cu o amendă uriaşă. Aproape 100 de milioane de euro pe zi, dacă procedura de infrigement va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Justiţia europeană condamnă Polonia

Justiţia europeană a condamnat în februarie Polonia pentru că aceasta a încălcat în mod "persistent" legislaţia europeană asupra calităţii aerului, depăşind regulat pragurile privind particulele fine din atmosferă, informează AFP.

Deciderea unor eventuale sancţiuni pentru această abatere de la legislaţia comunitară va face obiectul unei proceduri ulterioare în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Valorile limită privind concentraţia în aer a particulelor fine (PM10), atât zilnice cât şi anuale, au fost depăşite de mai multe ori în perioada 2007-2015, a explică CJUE într-un comunicat.

Recursul împotriva Varşoviei a fost introdus de Comisia Europeană, garantă a aplicării prevederilor dreptului comunitar.

"Depăşirea valorilor limită aplicabile concentraţiilor de PM10 în aerul ambiant este suficientă ea însăşi pentru a fi constatată o abatere", explică CJUE.

UE s-a dotat cu mai mute directive pentru lupta împotriva poluării atmosferice, printre care una asupra calităţii aerului ambiant ce determină praguri medii zilnice şi anuale ce nu pot fi depăşite pentru diferiţi poluanţi.

Polonia suferă în special de pe urma prezenţei de particule fine, din cauza reziduurilor de la centralele sale pe cărbune.

De altfel, Polonia nu este singura care înregistrează depăşiri: CJUE a declarat deja Bulgaria vinovată de aceleaşi abateri, iar Comisia preconizează foarte serios să trimită alte nouă state membre ale UE - Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Republica Cehă, România, Marea Britanie şi Slovacia - în faţa justiţiei pentru probleme de poluare cu particule fine şi dioxid de azot.

CJUE îi reproşează de asemenea Varşoviei că nu a elaborat programe pentru a remedia aceste depăşiri în termene rapide. Planurile stabilite de Polonia prevăd o soluţionare a acestei probleme în 2020-2024, însă potrivit legislaţiei europene perioada de depăşire (a nivelurilor admise) trebuie să fie "cât mai scurtă posibil", aminteşte Curtea de Justiţie.

Potrivit Varşoviei, investiţii tehnice "de anvergură" sunt necesare, iar acestea au o miză "socio-economică şi bugetară". Însă, "dacă astfel de elemente pot fi luate în considerare, nu este cu toate acestea stabilit că respectivele dificultăţi, care nu comportă un caracter excepţional, sunt de natură să excludă amânări mai puţin îndelungate", a constatat CJUE

comisia europeana - getty Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: ANSA

Din cauza poluării, românii au ajuns să respire iarna acid sulfuric. Cum ne putem apăra
Din cauza poluării, românii au ajuns să respire iarna acid sulfuric. Cum ne putem apăra
Este oficial. Prima țară din Europa care interzice mașinile diesel în orașe
Este oficial. Prima țară din Europa care interzice mașinile diesel în orașe
Planul contra mașinilor poluante din Capitală. Zonele unde ar putea fi interzise
Planul contra mașinilor poluante din Capitală. Zonele unde ar putea fi interzise
VIDEO PROTVPLUS.RO
emmanule macron
Macron a decretat ”stare de urgență economică și socială”, după protestele Vestelor Galbene
Laureaţii premiilor Nobel 2018 și-au primit primit distincţiile la Stockholm. FOTO
Igor Dodon a fost suspendat, după ce a refuzat să promulge 5 legi
Pactul global despre migraţii a fost aprobat: ”Nu trebuie să cedăm în faţa fricii ”
Situația riscantă în care s-a aflat o femeie după ce a descoperit că a fost jefuită
Macron, avertizat de Vestele Galbene înainte de discurs. ”În curând, vom vorbi de insurecţie"
politist rusia - 3
Imagini cu cel mai mare ucigaș în serie din Rusia. Capcana prin care a ucis 78 de persoane
Rusia a urcat pe poziţia a doua în clasamentul ţărilor producătoare de arme
Fostul preşedinte Renault-Nissan rămâne în închisoare în Japonia şi a fost pus sub acuzare
Un om al străzii a găsit pe stradă o pungă cu 17.000 de dolari. Ce a făcut cu banii
Insulele de verdeață create de un arhitect, în centrul orașului Milano. Proiectul autorităților
Ninsori, gheaţă şi ploaie îngheţată în SUA. Școli închise și zboruri anulate